Predavanje o konzervaciji starih fotografija

U posljednjih nekoliko godina objavili smo više tekstova o čuvanju i digitalizaciji starih fotografija: u travnju 2008. pisali smo kako (sa)čuvati stare fotografije, u svibnju iste godine pisali smo o digitalizaciji fotografija, a u veljači 2012. pisali smo o digitalnoj restauraciji oštećenih fotografija. Danas vas pozivamo na zanimljivo predavanje profesorice konzervacije fotografija sa Sveučilišta Delaware Debre Hess Norris, pod naslovom "Help! Don’t Let it Be: Caring for Your Family Photographs". Predavanje će se održati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg 21, 18. srpnja 2013. u 19 sati. Izlaganje i prezentacija bit će na engleskom jeziku.

Prenosimo tekst iz poziva na predavanje i biografiju prof. Norris.

Fotografski materijal lako može biti nepovratno oštećen, osobito u slučaju izloženosti neodgovarajućim uvjetima okoline, neprimjerenog izlaganja ili rukovanja, a visoka će temperatura i relativna vlažnost u kombinaciji s prljavštinom, prašinom, zagađenjima i nametnicima njegovo propadanje dodatno ubrzati. Profesorica Debra Hess Norris u ovom će predavanju govoriti o zaštiti povijesnih i suvremenih fotografija, počevši od onih na metalnim podlogama kao što su dagerotipija i ferotipija preko albuminskih fotografija dominantnih kroz 19. stoljeće i crno–bijelih želatinskih fotografija 20. stoljeća, pa sve do suvremenih fotografija u boji. Izlaganje će također dati i smjernice za dugoročnu zaštitu obiteljskih fotografija koje uključuju pravilno rukovanje, pohranu i izlaganje.

O predavaču

Debra Hess NorrisDebra Hess Norris voditeljica je Odsjeka za konzervaciju i profesorica konzervacije fotografija na Sveučilištu u Delawareu. Autorica je više od trideset članaka i poglavlja u knjigama o zaštiti i postupcima konzervacije fotografskog materijala, interventnim slučajevima, etici i konzervatorskom obrazovanju. Poučavala je na više od stotinu radionica i seminara za konzervatore i srodne profesije diljem svijeta. Osigurala je približno 14 milijuna dolara vanjskih donacija za Odsjek konzervacije Sveučilišta u Delawareu. Zajedno s Jennifer Jae Gutierrez uredila je knjigu pod naslovom „Issues in the Conservation of Photographs“ koju je objavio Getty Conservation Institute 2010. godine, u kojoj su sabrani ključni radovi s područja konzervacije fotografija. Obnašala je dužnost pročelnice instituta za konzervaciju Heritage Preservation (2003. – 2008.), te predsjednice American Institute for the Conservation of Historic and Artistic Works (AIC) (1993. – 1997). Također je bila predsjednica Conservation Center for Art and Historic Artifacts Board (CCAHA), američki povjerenik za UNESCO kao i direktor projekta Andrew W. Mellon Collaborative Workshops in Photograph Conservation. 2002. godine uvrštena je na zid slavnih Sveučilišta u Delawareu. Dobitnica je nagrade Rutherford John Gattens za rad u AIC-u, nagrade Sheldon and Caroline Keck za visoko postignuće u obrazovanju profesionalnih konzervatora (2004.) te nagrade AIC University Products za visoko dostignuće u zaštiti kulturne baštine (2008.). Član je AIC-a i Međunarodnog instituta za konzervaciju.

 

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.