Predavanje o konzervaciji starih fotografija

U posljednjih nekoliko godina objavili smo više tekstova o čuvanju i digitalizaciji starih fotografija: u travnju 2008. pisali smo kako (sa)čuvati stare fotografije, u svibnju iste godine pisali smo o digitalizaciji fotografija, a u veljači 2012. pisali smo o digitalnoj restauraciji oštećenih fotografija. Danas vas pozivamo na zanimljivo predavanje profesorice konzervacije fotografija sa Sveučilišta Delaware Debre Hess Norris, pod naslovom "Help! Don’t Let it Be: Caring for Your Family Photographs". Predavanje će se održati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg 21, 18. srpnja 2013. u 19 sati. Izlaganje i prezentacija bit će na engleskom jeziku.

Prenosimo tekst iz poziva na predavanje i biografiju prof. Norris.

Fotografski materijal lako može biti nepovratno oštećen, osobito u slučaju izloženosti neodgovarajućim uvjetima okoline, neprimjerenog izlaganja ili rukovanja, a visoka će temperatura i relativna vlažnost u kombinaciji s prljavštinom, prašinom, zagađenjima i nametnicima njegovo propadanje dodatno ubrzati. Profesorica Debra Hess Norris u ovom će predavanju govoriti o zaštiti povijesnih i suvremenih fotografija, počevši od onih na metalnim podlogama kao što su dagerotipija i ferotipija preko albuminskih fotografija dominantnih kroz 19. stoljeće i crno–bijelih želatinskih fotografija 20. stoljeća, pa sve do suvremenih fotografija u boji. Izlaganje će također dati i smjernice za dugoročnu zaštitu obiteljskih fotografija koje uključuju pravilno rukovanje, pohranu i izlaganje.

O predavaču

Debra Hess NorrisDebra Hess Norris voditeljica je Odsjeka za konzervaciju i profesorica konzervacije fotografija na Sveučilištu u Delawareu. Autorica je više od trideset članaka i poglavlja u knjigama o zaštiti i postupcima konzervacije fotografskog materijala, interventnim slučajevima, etici i konzervatorskom obrazovanju. Poučavala je na više od stotinu radionica i seminara za konzervatore i srodne profesije diljem svijeta. Osigurala je približno 14 milijuna dolara vanjskih donacija za Odsjek konzervacije Sveučilišta u Delawareu. Zajedno s Jennifer Jae Gutierrez uredila je knjigu pod naslovom „Issues in the Conservation of Photographs“ koju je objavio Getty Conservation Institute 2010. godine, u kojoj su sabrani ključni radovi s područja konzervacije fotografija. Obnašala je dužnost pročelnice instituta za konzervaciju Heritage Preservation (2003. – 2008.), te predsjednice American Institute for the Conservation of Historic and Artistic Works (AIC) (1993. – 1997). Također je bila predsjednica Conservation Center for Art and Historic Artifacts Board (CCAHA), američki povjerenik za UNESCO kao i direktor projekta Andrew W. Mellon Collaborative Workshops in Photograph Conservation. 2002. godine uvrštena je na zid slavnih Sveučilišta u Delawareu. Dobitnica je nagrade Rutherford John Gattens za rad u AIC-u, nagrade Sheldon and Caroline Keck za visoko postignuće u obrazovanju profesionalnih konzervatora (2004.) te nagrade AIC University Products za visoko dostignuće u zaštiti kulturne baštine (2008.). Član je AIC-a i Međunarodnog instituta za konzervaciju.

 

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.