Istraživanja

Sljedeći tekst preuzet je sa stranica Hrvatskog državnog arhiva.

Prije nego što počnete istraživati gradivo za povijest svoje obitelji, preporučujemo Vam da se pripremite za istraživanje. Dobra priprema znači da će istraživanje povijesti Vaše obitelji biti brže, lakše i potpunije.

Većina istraživača obiteljske povijesti na samome je početku suočena s dva osnovna problema: odakle početi i kako organizirati istraživanje. Ovdje navodimo nekoliko osnovnih pravila koja Vam mogu pomoći:

  • Prije nego što dođete u arhiv, pokušajte saznati što više činjenica o povijesti svoje obitelji: imena i prezimena predaka, datume i mjesta rođenja i smrti i sl. Razgovarajte s članovima obitelji za koje pretpostavljate da bi mogli znati nešto više ili raspolagati sa starijim dokumentima Vaše obitelji.
  • Pokušajte saznati nešto o povijesti mjesta iz kojeg Vaša obitelj potječe, kojoj je široj administrativnoj jedinici pripadalo, u kojoj se župi nalazi ili se nalazilo i sl. U ovakvoj literaturi često se nalaze podaci koji Vas mogu uputiti na izvore koje trebate istražiti.
  • Stupite u kontakt s iskusnijim istraživačem koji će Vas moći uputiti kako da istražujete, potražite literaturu o ovome pitanju.
  • Načinite popis mogućih izvora, provjerite gdje se čuvaju i da li su uopće sačuvani. Obratite se ustanovi koja čuva tražene dokumente da provjerite podatke do kojih ste došli.
  • Najavite svoj posjet arhivu. Tako ćete uštedjeti na vremenu i izbjeći suvišna putovanja, a osoblju arhiva omogućiti da prethodno prikupi potrebne informacije.
  • Upoznajte se s uvjetima korištenja gradiva i provjerite radno vrijeme čitaonice.
  • Upite o matičnim knjigama, grbovnicama ili drugim temama od Vašeg interesa možete uputiti na adresu info@arhiv.hr (Subject:genealogy).