prezime MARIČIĆ

Početna Forum Prezimena prezime MARIČIĆ

Gledate 12 postova - 1 do 12 (od ukupno 12)
 • Objavio
  Postovi
 • #7637 Reply
  Maja
  Guest

  Već duže vrijeme čeprkam po internetu i istražujem porijeklo prezimena MARIČIĆ.

  U konačnici htjela bih naći grb našeg prezimena, ali nitko mi do sada nije bio u stanji bilo što reći. Ima li kakve pomoći i na ovoj stranici?? Ja se nadam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti nešto pronaći.

  #7638 Reply
  Nobile
  Keymaster

  Zašto mislite da su Maričići imali obiteljski grb? Koliko je meni poznato samo plemići i neki građani su imali grbove.

  #12879 Reply
  Sinisa Maricic
  Guest

  Maricici prezime je nastalo po Marickoj bitci iz 1371.ve godine, oni koji su preziveli bitku su uzeli to prezime. Kasnije tokom vekova su se selili po svim zemljama sveta.

  #13468 Reply
  Maričić Zoran
  Guest

  Pozdrav Maričići zive na otoku Krku mjesto Stara Baska.

  #13476 Reply
  Tibos
  Guest

  O prisutnosti i etimologiji prezimena Maricic naci cete na:
  https://hjp.znanje.hr/
  (Vidi pod :Marija)
  https://imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-maricic-2
  M.Simundic,Rjecnik osobnih imena,Zagreb,1988,str.210.
  ARJ 6,Zagreb,1904-1910,str.473.-Urednik jezikoslovac P.Budmani napisao je o ovom prezimenu”:
  MARICIC,m.prezime(po majci M a r i c i).Od XVI vijeka…Mon.croat(1598)…”
  VIDI:
  https://archive.org/stream/rjecnikhrvatskog06jugouoft#page/472/mode/2up

  #16023 Reply
  biserka uljar ul. lipa 2/1 51000 rijeka
  Guest

  Po mojoj noni bili su Maričići,koje sam jedva pronašla u
  historijskom arhivu Rijeka. Jedan Maričić Jura rođen 1867g.,oženio je sestru od moje none, Anu.Imali su sina Ivana,koji je umro 1916g.Mora da je otišao u SAD,prije njegove smrti,jer sam u obiteljskim stablima za njega našla kad je rođen, da ima kći Anu i sina. Treba mi njegov MKU,ali treba platit 100 dolara.Poz Biba

  #16939 Reply
  Vuka
  Guest

  gosp. Siniša,
  mislim da se radi samo o pučkoj etimologiji, novijoj pričici izmišljenoj krajem XIX ili, vjerovatnije, u XX stoljeću. Etimologija koju ste naveli nije moguća ni jezično (da je prije 700 godina bila neka bitka na Savi ili Kupi, da li bi se potomci onih malo preživjelih sudionika prezivali Savin–Savičić ili Kupin-Kupičić?) niti historijski (za razliku od Kosovske bitke, u Maričkoj su izgleda sudjelovali samo – ili pretežno – Srbi, a prva srpska prezimena se počinju pojavljivati tek u XIX stoljeću. Najveći dio Srba dobiva prezime tek stvaranjem jugoslavenske države 1918. godine (v. M. Niškanović, Srpska prezimena, Beograd 2004, str. 17).
  Pod prezimena mislim na današnja nasljedna obiteljska prezimena.
  Antroponomastičarka Milica Grković, autorica Rečnika ličnih imena kod Srba (1977. Novi Sad) navodi kako je još u XX. stoljeću bilo u Beogradu različitih prezimena rođene braće (Enciklopedija slavenske onomastike I, 2002,457.).
  Ako mislite da se vaš predak borio na turskoj strani: prezimena je uveo Ataturk 1933. godine.

  Maričić je matronim, zar je u tome nešto loše?

  #17049 Reply
  Aleksandar Maričić
  Guest

  Maričića ima puno u zapadnoj Srbìji, moravički okrug. Sela Rovine, Rokci, Komadine . Grad Ivanjica. Pravoslavci, slava Đurđevdan. Prvo pominjanje Maričića jeste vezano za Maričku bitku, mada to može biti i legenda. Verujem da mnogi Maričići vode poreklo upravo Iz Ivanjice, jer su se ljudi selili… Maričići su ovde navodno doseljeni još od Kosovske bitke. Najstarije pominjanje prezimena je u Prilepu i CG , pleme Kuči. To je što ja znam zasad.

  #17101 Reply
  milanka maricic
  Guest

  https://www.boske.rs/stranice/zenidba_milica_barjaktara.html

  Vid Maricic spominje se u epskoj lirici kao otac lijepe Ljeposave … i jos nekim narodnim pjesmama. Navodno je bio iz Dalmacije odnosno negdje gdje se srecu Lika i Dalmacija a imao je i svoje dvore podno Velebita. Imao je Vid i 9 prelijepih nesretnih kceri…

  Takodjer se spominje i Brailo Krunoslav Maricic barjaktar u nekoj bici valjda Marickoj… za one koji jos citaju cirilicu naravno.
  https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B8%D0%BB%D0%BE_%D0%9C%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BA

  #17940 Reply
  Drago
  Guest

  Poštovani prezimenjaci Maričići, ja živim u Jarku, Opština Sremska Mitrovica, krsna slava Sveti Nikola, rođen u Radmanićima opština Banja Luka, 1974 bilo nas je 170 Maričića u Radmanićima, po mom saznanju bežeći ispred Turaka na čelu sa Arsenijem Čarnojevićem, moji pretci su prešli preko Drine i spustili se do mora (Dubrovnika), i naseljavajući primorje otišli su severno do Rijeke (ima nas na Krku, Novi Vinodolski), a odatle se vratili u Bosnu do Banja Luke, i mene zanima kako je nastalo prezime, pošto su Austrougari uvodili prezimena negde u 17-18 veku.

  #18174 Reply
  Goran
  Guest

  Selo Bakinci na prostoru Laktasa. Odatle mi je deda i poznajem ih dosta. Svi slave Svetog Nikolu. I ne znam koliko dugo su tu

  #18573 Reply
  Siniša
  Guest

  U knjizi Odluke Dubrovačkog malog veća za 1425. godinu se spominje Maričić Bogdan koji je sa Kosova u sporu sa nekim ljudima. On možda ima veze, možda nema sa mojim precima.

  Ono što je najverovatnije tačno, jer se nalazi u knjigama,
  17sti vek je bio prekretnica, iz Prilepa jedan deo Maričića (slave sv. Nikolu) je odseljen na Kosovo, a drugi deo je nastavio do Like, 1638 godine naseljeno je Brinje i Gornji kraj.
  Njihova prezimena su bila: Banjeglav, Božanić, Bukvić, Đurić, Galović, Gostović, Hajduk, Knežević, Kojčin, Kosovac, Lončar, Maljković, Maričić, Milošević, Orlić, Orlović, Platiša, Protulipac, Rajačić, Rapajić, Skakavac, Smiljanić, Stanić, Šušnjar, Vraneš i Vujić.

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BE%D1%80%D1%9A%D0%B5_%D0%9A%D1%83%D1%81%D1%86%D0%B5

  Znači Maričići (Sv. Nikola) su učestvovali u Maričkoj bitci pošto je Prilep upravo bio grad Vukašina Mrnjavčevića ,Mrnjavčevića koji su vodili vojsku iz Prilepa u Maričku bitku i po jednoj drugoj priči je predak bio vojnik-barjaktar u toj bitci, koju je preživeo i dobio prezime po bitci, posle toga stradao na Kosovu 1389. Ne znam da li je neko bio barjaktar ali sam priču o učešću u bitci čuo iz više izvora porodica koje nisu nikada komunicirale, tokom stotina godina, a slave Sv.Nikolu, i živele su 200 km jedna od druge. To sam saznao na internetu kad sam stupio u kontakt.

  Što se tiče matronimika, moguće za neke druge Maričiće koji nemaju isto DNK poreklo, uostalom oni koji slave Djurdjevdan nemaju nikakve veze sa mojim precima koji slave Sv. Nikolu, to smo znali i ranije, a potvrdila su DNK testiranja. poreklo.rs

Gledate 12 postova - 1 do 12 (od ukupno 12)
Odgovor na: prezime MARIČIĆ
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">