Skarabej: muzej odbačenih i zaboravljenih fotografija

Prije gotovo tri godine na adresi www.skarabej.com pokrenut je svojevrsni online muzej starih i odbačenih obiteljskih fotografija. Projekt su osmislili Tamara Ražov i Anton Petrović. Cilj je ovog projekta sačuvati od zaborava stare odbačene fotografije koje su pronađene na sajmovima, starim tavanima, u podrumima ili na otpadu u Pragu, Travniku, Zagrebu i Subotici, ali i spasiti stare obiteljske fotografije prikupljene iz obiteljskih albuma.

U ovom nesvakidašnjem online muzeju mogu sudjelovati svi, tako da svoje fotografije postave na web-sjedište i podijele ih sa zainteresiranima. Danas fond broji gotovo četiri tisuće fotografija koje su poklonili posjetitelji iz cijelog svijeta.

Ova zanimljiva ideja bila je zainteresirala i londonski BBC, koji je objavio emisiju o ovom projektu.

Ono što mnoge čudi jest da projekt nije komercijalnog karaktera, već predstavlja izuzetno koristan kreativni čin dvoje autora s izvrsnom idejom.

Na svojim stranicama autori kažu:

Inspirirani smo onim što ljudi bacaju, zaboravljaju i što se čini nebitnim. Inspirirani smo ljepotom i prolaznošću. Nama lijepo nije samo ono što je novo, tehnički perfektno, ravno, simetrično, uredno, itd. Puno ljepote vidimo i u neuspjeloj fotografiji, neravnom zidu, hrđavom ključu, nespretno ofarbanoj stolariji itd…

Iako skupljamo, nismo kolekcionari. Želimo stvoriti arhiv sjećanja na nepoznate ljude i događaje i učiniti ih pristupačnim svima koji to žele. Nema sumnje, svi ćemo jednom biti na zaboravljenim, starim obiteljskim fotografijama.

Odakle naziv skarabej? Pitajmo autore!

Skarabej (lat. Scarabeus) je kukac kornjaš, dio velike porodice Scarabaeidae s 30 tisuća različitih vrsta skarabeja na cijelom planetu. Ima ih u različitim tonovima, kao i fotografija. S obzirom na činjenicu da skarabej brzo reciklira organsku materiju i simbolizira stvaranje i samoobnavljanje, savršen je izbor za umjetničko ime ovog doista kreativnog projekta.

O Skarabeju su pisali brojni domaći mediji. Zahvaljujući jednom takvom napisu u Večernjem listu, jedan je čitatelj prepoznao svoju obiteljsku fotografiju, staru 73 godine. Pogledajte i vi – možda se među njima krije i neka vaša zaboravljena obiteljska fotografija!

Ponavljamo, adresa je www.skarabej.com!

Slika u članku i u najavi na naslovnici prenesena je sa sjedišta www.skarabej.com.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

1 komentar

  1. emil says:

    pa ima puno slika.super.ja sam zadovoljan time sto mogu vidjeti slike iz proslosti……….

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.