Obnavljanje starih fotografija

Ladice su vam prepune starih, izblijedjelih i oštećenih fotografija? U dva teksta koja smo objavili ranije opisali smo kako čuvati stare fotografije i kako ih digitalizirati. Tada smo najavili i tekst o obnavljanju oštećenih fotografija.

Nakon što ste stare fotografije digitalizirali (u boljem slučaju skenirali, inače digitalno fotografirali), poželjeli ste ukloniti oštećenja i vratiti fotografijama izvorni sjaj. Postupci obnavljanja u pravilu uključuju popravljanje boja, vraćanje kontrasta te saniranje većih ili manjih oštećenja. Za obnavljanje možete koristiti neke od komercijalnih alata (Adobe Photoshop, Adobe Elements, Paint Shop Pro) ili slobodnih alata (Gimp, Photo.net).


Primjer digitalizirane i restaurirane fotografije iz 1954. godine iz obiteljskog albuma

Kontrast na fotografiju može se vratiti na nekoliko načina: korištenjem “razina” (levels), “krivulja” (curves) ili “svjetline/kontrasta” (brightness/contrast). Preporučam korištenje krivulja, zato što taj način omogućuje i druge manipulacije izvornom fotografijom.

Manja oštećenja mogu se sanirati automatski korištenjem ugrađenih funkcija (npr. Dust&Scratches u Photoshopu), dok se veća oštećenja mogu nadomjestiti alatima za “kloniranje” (cloning tool, healing tool) ili u novoj inačici Photoshopa funkcijom “punjenja” pri čemu se vodi računa o sadržaju slike (“content-aware fill”).

U slučaju kad nedostaje veći dio slike, možete ga nadomjestiti kopiranjem i zrcaljenjem postojećih dijelova.

U prilogu tekstu obiteljska je fotografija domobranskog časnika iz drugog svjetskog rata, oštećena tijekom vremena. Uz manja oštećenja i ogrebotine, nedostaje i donji desni dio, a slika je prilično blijeda i iskrivljena. Izvorna fotografija bila je prevelika za skeniranje, zato je fotografirana digitalnim aparatom, pri čemu je došlo i do blage distorzije, jer je karton na koji je slika bila zalijepljena bio zakrivljen. Sve se to može popraviti.

Pozadinu i manja oštećenja lako je popraviti kloniranjem bliskih dijelova slike, desni donji dio obnovljen je iz lijevog uz zrcaljenje, a popravljen je i kontrast. Fotografija je na kraju i pretvorena u potpuno crno-bijelu. Konačne dimenzije fotografije su 3714 x 4976 piksela, a uz rezoluciju tiskanja od 240 dpi bez problema se može tiskati u dimenzijama od 39 x 52 cm. Uz manju rezoluciju dimenzije mogu biti i veće.

Na kraju, posao obnavljanja jedne fotografije može trajati i više sati, dakako, ovisno o količini posla, stupnju oštećenja i znanju i umješnosti obnavljača. Za obnavljanje fotografije domobranskog časnika u jednom od slobodnih alata trebalo je više od dva sata. Za fotografiju pogreba s vrha stranice trebalo je pet minuta, jer su oštećenja mala, a i svrha fotografije bila je ilustrirati ovaj tekst. 🙂

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

1 komentar

  1. Vinko says:

    Baš se zanimam za digitaliziranje brojnih slika napih strarih. ali i mojih koje sam snimio od oko 1958. g na ovamo. Za sada to činim fotografiranjem, ali sustavnom digitaliziranju pristupit ću pomoću skenera.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.