Zlata Bujan Kovačević: Rodoslovlje i domaći govor

U srijedu, 12. ožujka 2014. godine u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu, na Marulićevom trgu 21, u dvorani "Katalozi", predavanje će održati članica našeg društva, istaknuta književnica i pjesnikinja Zlata Bujan Kovačević. Naziv predavanja je "Rodoslovlje i domaći govor".


Izvor: Youtube

Zlata Bujan–Kovačević, diplomirana je profesorica hrvatskog jezika, radnim stažem na Televiziji Zagreb, tek u mirovini posvećuje se temeljitije istraživanju materinjeg kajkavskog idioma rodne župe Fužine u Gorskom kotaru, objavljuje dvije stručne knjižice, i želeći spasiti od zaborava domaću riječ objavljuje tri zbirke pjesama (Vratarski kanti i štorije, Tihi ognji, Zlatna krugljica) pretežno na kajkavskom. Nagrađivana je na recentnim recitalima i uvrštena u Skokovu Antologiju moderne kajkavske lirike 20. stoljeća.

Objavila je 8 knjiga pjesama, proze i kajkavske jezične problematike, igrokaz s pjevanjem Zagrepčanke, eseje o kajkavskom pjesništvu samoborskog i goranskog kruga. Niz godina autorica je kolumne o kulturnim zbivanjima u časopisu Naš Samobor. Za Ogranak MH Samobor vodila je emisiju Matica vam kazuje na radiju Samobor i kulturne večeri u društvu Goranin u Zagrebu pod nazivom Ponedjeljkom u društvu Goranin. Članica je ogranaka MH u Samoboru, Delnicama i Fužinama.

Izlagala je s grupom karikaturista strip „La vie en rose“ u Kumrovcu g. 1997. Ilustrirala je svoju zbirku pjesama Vratarski kanti i štorije, roman Nevenka s Aljaske i Izlaz Vrata, vodič za landrafce (autorstvo teksta dijeli s dva druga autora).

Sa suradnicima je priredila 3 izložbe u Samoboru i Zagrebu posvećene preminulom suprugu Andri Milovanu Kovačeviću (Kokokarikature, 2006, Od crteža do animacije, 2007, Kovačevići u Samoboru, 2008). Suautorica je monografija Kokokarikature, Pop&Pop, Zagreb, 2005. i Kovačevići, Pop&Pop, Zagreb, 2008.

Redigirala je roman Bijeg s vješala Andrije Kovačevića (Disput, Zagreb, 2002).

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.