Promocija knjige “Otkuda ste, g. Matek?”

Knjiga "Otkuda ste, g. Matek?"

Naslovnica knjige

Čitatelje i članove HRD-a pozivamo na predavanje i promociju knjige “Otkuda ste, g. Matek” autora i našeg člana Vladimira Mateka, novinara, publicista i diplomata. Predavanje i promocija održat će se u utorak, 8. studenoga 2022. godine u dvorani “Katalozi” Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, Trg Marka Marulića 21, s početkom u 18 sati. O knjizi će uvodno govoriti akademik Pavao Rudan te novinarka i književnica Božica Brkan.

Vladimir Matek, liječnik po sveučilišnom obrazovanju, rodoslovac, novinar i diplomat, dugi je niz godina predstavljao Republiku Hrvatsku pri međunarodnim organizacijama u Beču i Strasbourgu, a bio je i veleposlanik u Kraljevini Švedskoj, akreditiran i u Republici Latviji te u Republici Litvi, jedan je od utemeljitelja Europskog pokreta u Hrvatskoj 1990. godine. Bio je i potpredsjednik Europskog doma u Zagrebu do 1996. godine; volonterski tajnik Odbora za okoliš Grada Zagreba i urednik prvog sveobuhvatnog Izvješća o stanju okoliša u gradu Zagrebu (1974/5.).

U ovoj knjizi na 275 stranica s mnoštvom ilustracija autor donosi mnoštvo zanimljivih podataka o porijeklu prezimena Matek, o povijesti svih četiriju skupina hrvatskih Mateka koji su i rodoslovno obrađeni nekoliko stoljeća unatrag, kao i o tome kamo su se sve i zašto selili.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.