Predavanje Eve Dvorakove Duffek: “Kako sam istraživala svoje češke korijene”

Čitatelje i članove pozivamo na predavanje Eve Dvorakove Duffek pod naslovom “Kako sam istraživala svoje češke korijene“. Predavanje će biti održano u srijedu, 26. listopada 2022. godine u 18 sati u dvorani “Katalozi” Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, Trg Marka Marulića 21.

Predavanje će publici odgovoriti na pitanje kako i gdje u Češkoj pokušati pronaći podatke o precima.

O predavačici

Eva Dvořáková rođena je 1954. godine u blizini Praga. U Prag dolazi 1960 godine i tu pohađa škole. Nakon završetka srednje škole polaže državnu maturu iz srpskohrvatskog jezika i sve potrebne ispite kako bi stekla kvalifikacije koje su joj omogućile rad kao tumač i pratnja jugoslavenskim delegacija i turistima tijekom studija. Diplomirala je na Češkom tehničkom sveučilištu u Pragu 1979. godine i to na Građevinskom fakultetu, smjer arhitektura i konstrukcije.

Udaje se za slovenskog pjesnika i književnika Marjana Pungartnika i nastavlja živjeti u Jugoslaviji. Od 1980. do 2012. predavala je matematiku, fiziku, građevinsku mehaniku i statiku na Srednjoj građevinskoj školi u Mariboru. U školi je vodila niz istraživačkih projekata. Osnovna tema bila je skrivena povijest Maribora. Ovi projekti postali su i temelj scenarija za češku televizijsku seriju o arhitekturi  “Lijepi koraci” te za slovenski film “Arhitekti Fritz Friedriger i Maks Czeike”.

Organizirala je niz međunarodnih izložbi u Sloveniji, Austriji i Češkoj. Autorica je nekoliko stručnih publikacija i udžbenika. Deset godina surađivala je na stručnim člancima u Mariboru (novine “Večer”) o suvremenoj češkoj arhitekturi te informirala slovensku javnost o važnim izložbama u Pragu i Brnu.
Nakon “Baršunaste revolucije” sa suprugom je obnovila kulturno društvo Slovensko-češka liga Maribor, koje je postojalo i prije 2. svjetskog rata.

U Društvu je nastavila sa svojim djelatnostima: istraživanjima, uredništvom, publikacijama i izložbama. Za širenje dobrog imena Češke u inozemstvu od Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike 2005. godine dobila je nagradu Gratias Agit. Dvadeset godina posvetila je istraživanju loze svoje majke, rođene Duffek. Digitalizacija matičnih knjiga omogućila joj je da rekonstruira ne samo majčinu obitelj u Češkoj, nego i austrijsku, hrvatsku i američku granu Duffeka te da dovrši genealošku studiju.

U sklopu svog istraživanja otkrila je da ova obitelj zapravo potječe iz Valonije. Objavila je knjigu o ovoj valonskoj obitelji, koja je Europi dala brojne glazbenike, jezikoslovce, matematičare, liječnike, arhitekte, pravnike, inženjere…

Danas živi sa suprugom u Mariboru te je i dalje aktivna u K.D. Slovensko-češka liga.

Naslovna fotografija: FreeCountryMaps.com

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.