Predavanje: “Arheomuzikologija i etnoorganologija”

U prostorijama Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu održat će se u srijedu, 20. veljače 2019. godine u 17 sati predavanje mr. sc. Krešimira Galina pod nazivom “Arheomuzikologija i etnoorganologija”. Predavač će nam predstaviti kako se arheološki nalazi glazbala koriste kao metoda za izradu vremenskih tablica migracije naroda. Glazbala su indikatori kulturnih posebnosti određenog etnosa i kulturnog identiteta. Etnologija ukazuje i dokazuje etnogenetske procese i migracije hrvatskog etnosa. Ovo je rijetka prilika da se upoznamo s ovim specifičnim područjem istraživanja pa vas pozivamo da sudjelujete u što većem broju.

Biografija predavača

Kao znanstveni asistent-etnomuzikolog (etnoorganolog) radio je gotovo dvadesetak godina u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, kao stručnjak za hrvatska narodna glazbala. Objavio je preko 30 znanstvenih radova sa područja etnoorganologije i arheomuzikologije. Vlasnik je zbirke Hrvatska narodna glazbala, a od 2010. godine do danas održao je u tri navrata poduke na starim instrumentima, za učenike nekoliko osnovnih škola koje su uključene u jedan od Katedrinih projektata Grobničkojesenski dani. Također, od veljače 2010. godine mr.sc. Krešimir Galin radi na popisu do sada neistražene arhivske građe nekadašnjeg Vlastelinstva Grobnik, koja je u 103 kutije pohranjena u Državnom arhivu u Zagrebu.


Krešimir Galin. Izvor: OŠ Čavle 

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.