Predavanje: “Arheomuzikologija i etnoorganologija”

U prostorijama Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu održat će se u srijedu, 20. veljače 2019. godine u 17 sati predavanje mr. sc. Krešimira Galina pod nazivom “Arheomuzikologija i etnoorganologija”. Predavač će nam predstaviti kako se arheološki nalazi glazbala koriste kao metoda za izradu vremenskih tablica migracije naroda. Glazbala su indikatori kulturnih posebnosti određenog etnosa i kulturnog identiteta. Etnologija ukazuje i dokazuje etnogenetske procese i migracije hrvatskog etnosa. Ovo je rijetka prilika da se upoznamo s ovim specifičnim područjem istraživanja pa vas pozivamo da sudjelujete u što većem broju.

Biografija predavača

Kao znanstveni asistent-etnomuzikolog (etnoorganolog) radio je gotovo dvadesetak godina u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, kao stručnjak za hrvatska narodna glazbala. Objavio je preko 30 znanstvenih radova sa područja etnoorganologije i arheomuzikologije. Vlasnik je zbirke Hrvatska narodna glazbala, a od 2010. godine do danas održao je u tri navrata poduke na starim instrumentima, za učenike nekoliko osnovnih škola koje su uključene u jedan od Katedrinih projektata Grobničkojesenski dani. Također, od veljače 2010. godine mr.sc. Krešimir Galin radi na popisu do sada neistražene arhivske građe nekadašnjeg Vlastelinstva Grobnik, koja je u 103 kutije pohranjena u Državnom arhivu u Zagrebu.


Krešimir Galin. Izvor: OŠ Čavle 

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.