Predavanje Nikole Tominca: “Hrvati u Velikom ratu – sjećanje na ratne putove i grobišta”

Jedan od najboljnih poznavatelja ratnih putova postrojbi u kojima su tijekom Prvog svjetskog rata stradavali hrvatski vojnici, potpredsjednik „Udruge 1914. – 1918.“, umirovljeni pukovnik HV-a Nikola Tominac, održat će u srijedu 13. ožujka 2019. u 17,00 sati u dvorani „Katalozi“ Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevu trgu predavanje pod naslovom „Hrvati u Velikom ratu – sjećanje na ratne putove i grobišta“.

U svojoj prezentaciji obavijestit će nas uz ostalo i o tome što je u proteklih nekoliko godina u suradnji Povjerenstva Grada Zagreba za obilježavanje stote obljetnice 1. svjetskog rata i same Udruge učinjeno na obnovi i uređenju spomenika i preostalih groblja hrvatskih vojnika stradalih u Velikom ratu na bojišnicama u Bukovini, Galiciji i drugdje.

Gospodin Tominac, koji je danas i zamjenik gradonačelnika Dugog Sela, autor je većeg broja stručnih i popularnih članaka na temu sudjelovanja hrvatskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, a trenutačno radi na projektu – ratnom putu 79. pješačke pukovnije „Grof Josip Jelačić“ iz Otočca u Prvom svjetskom ratu.

Vladimir Matek

Od 2009. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Stockholmu, a prije toga pri OESS-u i međunarodnim organizacijama u Beču (2002. – 2008.) te pri Vijeću Europe u Strasbourgu (1996. – 2000.). Prije ulaska u diplomaciju radio je – iako je diplomirao medicinu - kao vanjskopolitički novinar u „Večernjem listu“, a bio je i dopisnik „Vjesnika“ iz Pariza. Od umirovljenja potkraj 2013. godine istražuje obiteljsku povijest.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.