Predavanje Nikole Tominca: “Hrvati u Velikom ratu – sjećanje na ratne putove i grobišta”

Jedan od najboljnih poznavatelja ratnih putova postrojbi u kojima su tijekom Prvog svjetskog rata stradavali hrvatski vojnici, potpredsjednik „Udruge 1914. – 1918.“, umirovljeni pukovnik HV-a Nikola Tominac, održat će u srijedu 13. ožujka 2019. u 17,00 sati u dvorani „Katalozi“ Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevu trgu predavanje pod naslovom „Hrvati u Velikom ratu – sjećanje na ratne putove i grobišta“.

U svojoj prezentaciji obavijestit će nas uz ostalo i o tome što je u proteklih nekoliko godina u suradnji Povjerenstva Grada Zagreba za obilježavanje stote obljetnice 1. svjetskog rata i same Udruge učinjeno na obnovi i uređenju spomenika i preostalih groblja hrvatskih vojnika stradalih u Velikom ratu na bojišnicama u Bukovini, Galiciji i drugdje.

Gospodin Tominac, koji je danas i zamjenik gradonačelnika Dugog Sela, autor je većeg broja stručnih i popularnih članaka na temu sudjelovanja hrvatskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, a trenutačno radi na projektu – ratnom putu 79. pješačke pukovnije „Grof Josip Jelačić“ iz Otočca u Prvom svjetskom ratu.

Vladimir Matek

Od 2009. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Stockholmu, a prije toga pri OESS-u i međunarodnim organizacijama u Beču (2002. – 2008.) te pri Vijeću Europe u Strasbourgu (1996. – 2000.). Prije ulaska u diplomaciju radio je – iako je diplomirao medicinu - kao vanjskopolitički novinar u „Večernjem listu“, a bio je i dopisnik „Vjesnika“ iz Pariza. Od umirovljenja potkraj 2013. godine istražuje obiteljsku povijest.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.