Kako tražiti pretke na zagrebačkim grobljima?

Rodoslovci koji svoje pretke traže u Zagrebu već nekoliko godina se u svojim istraživanjima mogu služiti tražilicom pokojnika koja je dostupna na stranicama Gradskih groblja, podružnice Zagrebačkog holdinga zadužene za skrb o grobljima u Zagrebu. Tražilica je dostupna putem naslovnice Gradskih groblja, na adresi http://www.gradskagroblja.hr/, klikom miša na desnoj strani ekrana na izborniku "Tražilica pokojnika":

gg1
Naslovnica Gradskih groblja, www.gradskagroblja.hr

Otvaranjem stranice pojavljuje se karta Zagreba s označenim grobljima od kojih su prikupljeni podaci i pohranjeni u bazu podataka – danas su to sva groblja s područja Zagreba. Ispod karte nalazi se obrazac u koji možemo unositi podatke prema kojima želimo pretraživati bazu.

gg2
Karta s pretraživačem pokojnika

Najčešće ćemo pretraživati po prezimenu, no svoju pretragu možemo dodatno ograničiti i upisivanjem imena, izborom groblja te razdoblja unutar kojih tražimo godinu smrti. Klikom na upitnik s desne strane, iznad izbora groblja, dobit ćemo upute kako upisati tekst u polje i kojim se "trikovima" prilikom upisa možemo služiti (npr. upisivanjem prvih ili zadnjih slova imena ili prezimena, korištenjem c umjesto č ili ć i slično).

Za primjer, upišimo prezime Hitrec:

gg3
Rezultati pretraživanja za prezime Hitrec

Tražilica vraća najviše 100 pokojnika koji odgovaraju zadanom uvjetu. Ako pokojnika ima više, trebat ćemo kod pretraživanja suziti izbor, npr. upisivanjem godine, izborom groblja ili prvih slova ili cijelog imena. Primjerice, da smo u prethodnom koraku upisali u ime npr. A, dobili bismo sve pokojnike čije je prezime Hitrec, a ime počinje na A.

Rezultati prikazuju:

 • prezime i ime pokojnika,
 • groblje na kojem je sahranjen,
 • odjel, polje, razred i broj groba,
 • datum smrti,
 • datum ukopa i
 • godine starosti.

U jednom prikazu na ekranu ispisano je najviše deset rezultata; za prikaz sljedećih 10 treba pritisnuti desnu okruglu strelicu ispod tablice s rezultatima, s desne strane.

S lijeve strane, ispod rezultata, vidljive su 3 riječi:

 • "Traži" nas vraća na početno pretraživanje,
 • "Pokojnici" je trenutačni prikaz koji odgovara rezultatima pretraživanja,
 • "Karta" omogućuje lociranje groba odabranog pokojnika.

Pogledajmo i kartu: s popisa pokojnika odaberimo željenog – u našem slučaju odabrat ćemo u tablici s rezultatima poznatog nogometaša Icu Hitreca (umro 1946. godine, zapisan kao Ivan Hitrec) – ovo će tražiti da dvaput kliknemo desnu strelicu ispod rezultata, kako bismo preskočili prvih 20 pokojnih Hitreca. Klikom na redak s imenom prikaz se mijenja i pojavljuje se uvećana karta groblja Mirogoj s lociranim grobom pokojnika (zeleni balon u središtu karte) te s osnovnim podacima o njemu:

gg4
Karta s položajem groba odabranog pokojnika

No, ni to nije sve. Na karti na kojoj je prikazan grob i označen zelenim balonom, možemo kliknuti mišem na grob. Sad se u tablici s rezultatima pojavljuju svi pokojnici koji su sahranjeni u tom grobu:

gg5
Popis pokojnika u odabranom grobu

Klikom na bilo koji drugi grob na gornjoj karti moguće je vidjeti popis pokojnika u tom grobu. No, sad smo izgubili popis svih Hitreca i ako se želimo vratiti na tablicu sa svim pokojnicima tog prezimena, morali bismo pretraživanje ponoviti, odabirom "Traži" ispod popisa pokojnika ili novim učitavanjem stranice.

Nadamo se da će vam ove upute olakšati korištenje izuzetno korisne baze podataka i omogućiti nova otkrića.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

6 komentara

 1. Ivica says:

  Molimo vratite stari preglednik kao što je na slikama gore. Novi linkovi ne mogu naći nikoga lol.

 2. Ivica says:

  Na primjer ukucamo prezime Ramljak ono izbaci samo jednu osobu, a u starom izborniku ih je bilo na desetke!

 3. Marijana says:

  Nemremo naci pokojnika, prije je bilo puno bolje

 4. Lea says:

  Da,uistinu stari način pregleda pokojnika bio je jednostavniji,bilo bi poželjno vratiti ga.

 5. Rimad says:

  stvarno je prije bilo bolje i lakše i jednostavnije naći pokojnika zar jednostavne stvari treba zakomplicirati u čijem je to interesu !!!

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.