Dani europske baštine u Hrvatskoj

Svakog rujna, u zemljama članicama, održava se manifestacija pod nazivom „Dani europske baštine“, koja je utemeljena od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice. Povod za osnivanje ovakve manifestacije bio je projekt pod nazivom „Otvoreni dani kulturnih spomenika“ koji je prvi puta održan u Francuskoj 1984. godine sa ciljem da se širokoj publici prikažu spomenici koji im nisu dostupni tijekom godine. Vijeće Europe je preuzelo osnovnu ideju tog projekta, proširivši je na ideju o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta, kroz bolje razumijevanje vlastitog prirodnog i kulturnog nasljeđa.


Hrvatski državni arhiv

Zemlje članice Europske unije, čiji je odnedavno član i Republika Hrvatska, uključivanjem u „Dane europske baštine“ potvrđuju svoju pripadnost zajedničkom europskom kulturnom, socijalnom, političkom i ekonomskom identitetu kroz osobitost svake pojedinačne nacionalne baštine. Hrvatska se u obilježavanje „Dana europske baštine“ uključila 1995. godine promovirajući nacionalno prirodno i kulturno nasljeđe kao dio zajedničke baštine naroda Europe.

Kako su temeljne odlike obilježavanja Dana europske baštine kvaliteta, brojnost i raznolikost aktivnosti, a njihova popularnost i značenje svake godine raste, Hrvatski državni arhiv i ove godine uključit će se u ovu vrijednu manifestaciju. 2013. je godina obilježavanja 100-te obljetnice izgradnje „palače Lubynski“, stoga, HDA organizira bogati program. Dan europske baštine u HDA nudi posjetiteljima razgledavanje izložbe nacrta palače Lubynski priređene u povodu obilježavanja 100. obljetnice izgradnje, Stalni postav HDA, obilaske zgrade uz stručno vodstvo te fotografsku radionicu Arhivska pričalica: Laforestova kamera. Posjetitelji arhiva također će moći nabaviti izdanja i replike Hrvatskog državnog arhiva po prigodnim cijenama.

U toj prigodi bit će organizirana i nagradna igra na facebook stranici HDA. Dobitnicima nagradne igre bit će poklonjena izdanja HDA, suveniri i replike izvornika hrvatske baštine koji se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu.

Danima europske baštine ističe se, ne samo različitost, već i europska dimenzija zajedničkog nasljeđa. Ovom idejom promovira se suradnja s drugim narodima i kulturama Europe kao vrijedan pokušaj oživljavanja zajedničkih temeljnih vrijednosti sveukupnog europskog naslijeđa čiji nas korijeni vežu preko više milenija. Najveći dometi kulture gotovo nikada nisu plod i stvaralaštvo jedne nacije, već je kulturna baština Europe sinteza različitih utjecaja i stoljetnih prožimanja uvjetovanih geopolitičko-povijesnim datostima, ali i kulturnim doticajima, koji su bili i ostali najdominantnija poveznica i dijalog među narodima i kulturama.

Hrvatski državni arhiv poziva korisnike i prijatelje da se pridruže obilježavanju Dana europske baštine.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.