Tjedan arhiva i Dani otvorenih vrata 2012

Hrvatski državni arhiv od 10. do 13. listopada 2012. po četrnaesti put organizira kulturnu manifestaciju Tjedan arhiva s namjerom da brojnim aktivnostima javnosti približi izvornu pisanu baštinu. Iz bogate lepeze ponuđenih programa u okviru Tjedna izdvajamo Dan otvorenih vrata koji se održava u subotu, 13. listopada 2012. godine od 09,00 do 18,00 sati.

Tijekom 20. stoljeća arhivi su se oblikovali kao javne ustanove dostupne širim segmentima društva, koje značajno pridonose kulturnom životu i oblikovanju identiteta zajednice. Prateći suvremene izazove i trendove, arhivi nastoje djelovati kao središta kulturnih, znanstvenih i društvenih zbivanja, te kao dio šire mreže edukacijskih i kulturnih institucija koje nastoje obrazovati društvo i evocirati zajedničku baštinu.

U želji za očuvanjem nacionalne baštine Arhiv nastoji organiziranjem brojnih edukativnih programa to nasljeđe kvalitetno prezentirati mladom naraštaju. Cilj je naših aktivnosti prenijeti mladima praktična znanja i učenja kako bi im se približila izvorna nacionalna kulturna i povijesna baština.

Dan otvorenih vrata posjetiteljima nudi obilaske zgrade, laboratorija za restauraciju i fotografiju uz stručno vodstvo, raznolike radionice (povijesna, heraldička, genealoška, paleografska, arhivistička, fotografska) pod vodstvom arhivskih stručnjaka za pojedina područja te razgledavanje arhivske izložbe Voda oko nas.

Posjetitelji Arhiva također će moći nabaviti izdanja Hrvatskog državnog arhiva po prigodnim cijenama. Sve je to samo dio bogatog programa koji HDA nudi širokom krugu korisnika. Velika posjećenost na dosadašnjim Danima otvorenih vrata svjedoči o velikom interesu javnosti i korisnika arhiva za ovaj oblik predstavljanja arhivske baštine.

Veselimo se Vašem dolasku.

Melita Matijević
Voditelj izdavačke djelatnosti i promidžbe
Hrvatski državni arhivŽ
Pododsjek za promidžbu, izdavaštvo i prodaju
www.arhiv.hr

Raspored događanja

I ove je godine datoteka s rasporedom događanja na stranicama Hrvatskog državnog arhiva prevelika (6 MB). U želji da vam skratimo vrijeme i troškove njenog dohvata, objavljujemo presliku iz tog dokumenta.

Na nadležnima u HDA i dalje ostaje da razmisle o optimizaciji PDF-a, jer zaista je teško vjerovati da je nužno da datoteka s podacima o rasporedu događaja bude tako velika.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.