Predstavljanje međunarodnih digitalizacijskih projekata Hungaricana i Mapire

ICARUS Hrvatska poziva na predstavljanje međunarodnih digitalizacijskih projekata Hungaricana i Mapire mađarskih arhiva i drugih kulturnih ustanova. Drugo predavanje iz serije „Arhivske teme“ posvećeno je novom nacionalnom portalu mađarskih arhiva, knjižnica, muzeja i drugih kulturnih ustanova i portalu povijesnih karata Austro-Ugarske monarhije. Događaj se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (Hrvatske bratske zajednice 4), u petak, 2. prosinca 2016. godine.

Arhivisti i informacijski stručnjaci, povjesničari i istraživači, stručnjaci iz kulturnih, znanstvenih i obrazovnih ustanova, studenti i akademska zajednica i svi koje zanimaju suvremeni međunarodni trendovi, projekti i praksa u svijetu arhivistike mogu upoznati nove mogućnosti suradnje i razvoja zajedničke informacijske infrastrukture u predstavljanju kulturne baštine.

Više informacija dostupno je u pozivu.

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

1 komentar

  1. Marijan Kodrnja says:

    Poznat mi je rezultat Mapire projekta kako je objavljen na internetu. Koristio sam to u istraživanju rodoslovlja. Kako neću na tu prezentaciju zanimalo bi me jedino pod kojim će uvjetima biti moguće nabaviti mape pojedinih katastarskih općina (što su očito već sve skenirane) u originalnoj veličini (mapa), ali u elektronskom obliku. U mjerilu koje je sada na webu mape je moguće gledati, ali je problem pročitati brojeve čestica. U Sloveniji je potpuno skenirano svo raspoloživo gradivo Franciskanskog katastra, a mape u orginalnoj veličini moguće je dobiti kopiraneu na CD ili DVD pri čemu se plaća samo cijena “praznog” CD/DVdD. Bojim se da će takav način naplate kod nas ostati samo u željama.
    Katastarske mape za Istru i Dalmaciju drže se u Arhivu u Splitu, ali od priče o njihovom digitaliziranju nema više baš nikakvog traga. Projekt je po svoj prilici propao jednako kao i Arhinet.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.