Tjedan arhiva u Hrvatskom državnom arhivu

Hrvatski državni arhiv od 11. do 16. listopada 2010. po dvanaesti put organizira kulturnu manifestaciju Tjedan arhiva s namjerom da brojnim aktivnostima javnosti približi izvornu pisanu baštinu. Iz bogate lepeze ponuđenih programa u okviru Tjedna izdvajamo Dan otvorenih vrata koji se održava u subotu, 16. listopada 2010. godine od 9:00 do 18:00 sati.

Tijekom 20. stoljeća arhivi su se oblikovali kao javne ustanove dostupne širim segmentima društva, koje značajno pridonose kulturnom životu i oblikovanju identiteta zajednice. Prateći suvremene izazove i trendove, arhivi nastoje djelovati kao središta kulturnih, znanstvenih i društvenih zbivanja, te kao dio šire mreže edukacijskih i kulturnih institucija koje nastoje obrazovati društvo i evocirati zajedničku baštinu.

U želji za očuvanjem nacionalne baštine Arhiv nastoji organiziranjem brojnih edukativnih programa to nasljeđe kvalitetno prezentirati mladom naraštaju. Cilj je naših aktivnosti prenijeti mladima praktična znanja i učenja kako bi im se približila izvorna nacionalna kulturna i povijesna baština.

Dan otvorenih vrata posjetiteljima nudi obilaske zgrade, spremišta te laboratorija za restauraciju i fotografiju uz stručno vodstvo, raznolike radionice (povijesna, heraldička, genealoška, paleografska, arhivistička) pod vodstvom arhivskih stručnjaka za pojedina područja te razgledavanje prigodne izložbe Ivan Zakmardi i njegovo naslijeđe.

Posjetitelji Arhiva od 9:00 do 18:00 sati također će moći nabaviti izdanja Hrvatskog državnog arhiva po prigodnim cijenama.

Sve je to samo dio bogata programa koji HDA nudi širokom krugu korisnika. Velika posjećenost na dosadašnjim Danima otvorenih vrata svjedoči o velikom interesu javnosti i korisnika arhiva za ovaj oblik predstavljanja arhivske baštine.

Veselimo se Vašem dolasku.

Melita Matijević
Voditelj izdavačke djelatnosti i promidžbe
Hrvatski državni arhiv
Odjel za komunikaciju, promidžbu i izdavaštvo
www.arhiv.hr

Raspored događanja

Budući da je datoteka s rasporedom događanja na stranicama Hrvatskog državnog arhiva velika preko 17 MB, u želji da vam skratimo vrijeme i troškove njenog dohvata, objavljujemo presliku iz tog dokumenta.

Na nadležnima u HDA ostaje da razmisle o optimizaciji PDF-a, jer zaista je teško vjerovati da je nužno da datoteka s podacima o rasporedu događaja bude tako velika.

Izvor vijesti: http://www.historiografija.hr/news.php?id=122

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.