Međunarodni dan arhiva – 11. lipnja 2012.

Hrvatski državni arhiv (HDA) i ove godine obilježava Međunarodni dan arhiva sa željom da potakne i razvije svijest javnosti o arhivskom gradivu kao jedinstvenoj kulturnoj baštini. Ovogodišnja zajednička tema kojom se hrvatske arhivska zajednica predstavlja javnosti je Fotografija kao dokument vremena.

U Atriju HDA u ponedjeljak, 11. lipnja u 13,00 sati održat će se otvorenje izložbe Fotografija dokument vremena – Pogreb Stjepana Radića kamerama zagrebačkih fotografa. Na izloženim fotografijama bit će predstavljen pogreb Stjepana Radića pogledom zagrebačkih fotografa i fotoamatera Antonije Kulčar (atelje Tonka), Ljudevita Griesbacha, Rudolfa Firšta, Gjorgia Gruzinceva, Vinka Neugebauera i Mirka Sagraka. Unatoč subjektivnom pristupu fotografi su stvorili realistični dokument ljudi, prostora i vremena.

Posjetitelji Arhiva od 16,00 do 20,00 sati u Profesorskoj čitaonici mogu sudjelovati u radionici Povijesni fotografski procesi – identifikacija, obrada i zaštita. Na radionici će biti govora o povijesti fotografskih tehnika, pravilnom rukovanju fotografijama te zaštiti i čuvanju fotografija. Polaznici radionice će moći prepoznavati i identificirati fotografije uz pomoć stereo i digitalnog mikroskopa. Istovremeno će u Velikoj čitaonici biti izložene neke od najzanimljivijih snimaka nastalih u periodu od 1856. do 1905. godine, a koje se čuvaju u HDA.

U Katalozima HDA u 17,00 sati premijerno će biti prikazan dokumentarni film Svjedočanstvo Vjekoslava Kralja – jednog od posljednjih preživjelih hrvatskih Argonauta 20. stoljeća povjesničara Vladimira Brnardića, urednika TV kalendara, kultne emisije HRT-a. Dokumentarni film se nastavlja na nedavno objavljenju knjigu HDA Hrvatski Argonauti 20. stoljeća – Povijest Hrvatske pomorske legije na Crnom moru 1941. – 1944. O filmu će govoriti Vladimir Brnardić i Vjekoslav Kralj jedan od posljednjih preživjelih pripadnika Hrvatskog pomorskog odjela na Crnom moru.

Posjetitelji Arhiva također će moći od 14,00 do 20,00 sati u Atriju nabaviti izdanja HDA po prigodnim cijenama kao i posjetiti novootvorenu Suvenirnicu s bogatom ponudom replika arhivskoga gradiva.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana arhiva rodila se još početkom novog stoljeća. Na XV. Kongresu u Beču 2004. sudionici su usvojili rezoluciju o osnivanju Međunarodnog dana arhiva koji bi se održavao svake godine 09. lipnja, na dan osnutka ICA-e (Međunarodno arhivsko vijeće). Prošlo je još nekoliko godina, prije nego li je 09. lipnja 2008. prvi put obilježen Međunarodni dan arhiva.

Veselimo se Vašem dolasku!

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.