Indeksirane matične knjige Delničkog dekanata

Program indeksiranja, odnosno, prepisivanja hrvatskih matičnih knjiga u računalno pretraživi oblik koji je započet u lipnju 2012. godine odnedavno je proširen i obogaćen te su mu dodane nove mogućnosti. Naime, indeksirani zapisi Delničkog dekanata odnedavno su raspoloživi za pretraživanje putem web-stranica Family Search.

Prepisivanje matičnih knjiga obavlja se doslovnim prijepisom upisa rođenja, vjenčanja ili smrti pojedinca. Budući da su zapisi prepisivani doslovno, nerijetko se u bazi genealoških podataka mogu pronaći neobični oblici imena poput “otac: Jakova” ili “majka: Tereze”, umjesto očekivanih “otac: Jakov” ili “majka: Tereza”. Program dopušta i pretraživanje inačica, zbog čega se, primjerice, upisom prezimena “Kauzlarić” ispisuju i slični oblici poput “Kavzlarić”, “Kauzlaric”, “Kauzlarich” i slično.

indeksiranje

U indeksiranju matičnih knjiga sudjeluje oko 400 tisuća osoba iz mnogih zemalja svijeta, a tom se programu možete pridružiti i vi. Posjetite web-stranicu Family Searcha posvećenu indeksiranju, gdje ćete dobiti upute kako skinuti program za indeksiranje i kako krenuti u proces prepisivanja podataka.

Tako možete pomoći pojednostavljivanju istraživanja rodoslovlja u Hrvatskoj ali i diljem svijeta.

Sven Sambunjak

Urednik je internetskoga sjedišta o hrvatskom rodoslovlju na engleskom jeziku pod nazivom "Croatian Family History & Genealogy".

Možda vam se svidi

1 komentar

  1. K. Majnarić says:

    Prijepis je cesto prepun gresaka jer osobe koje su ga (volonterski) radile niti znaju latinski, a pogotoo ne hrvatski, no imale su dobru volju učiniti nešto korisno, Nažalost za sada još ne postoji mogućnost korigiranja!

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.