Tjedan arhiva

Hrvatski državni arhiv od 6. do 11. listopada 2008. godine obilježava desetu obljetnicu već tradicionalne kulturne manifestacije Tjedan arhiva čija je namjera približiti izvornu pisanu baštinu javnosti organiziranjem brojnih aktivnosti. Svečana proslava Dana arhiva održat će se u petak, 10. listopada 2008. godine s početkom u 12:00 sati u Velikoj čitaonici.

Temeljna zadaća Hrvatskoga državnog arhiva je da prikuplja, čuva i zaštićuje najvrjednije arhivsko gradivo te ga učini trajno dostupnim svakom pojedincu. Osim što skrbi za izvorno arhivsko gradivo, Arhiv je dužan djelovati na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta. U tom smislu arhivi su i važan čimbenik kulturne politike svake države.

Prateći trendove razvoja muzejsko-arhivske pedagogije, a u želji za očuvanjem nacionalne baštine, osim prikupljanja, čuvanja, evidentiranja i zaštite pisane kulturne baštine, Arhiv nastoji organiziranjem brojnih edukativnih programa to nasljeđe kvalitetno prezentirati, naročito mladom naraštaju. Stasavši u modernu kulturnu instituciju Arhiv svojim bogatim aktivnostima postaje stjecištem novih praktičnih znanja i učenja.

Posjetitelji ovogodišnjeg Tjedna moći će prisustvovati predavanjima, okruglim stolovima, projekcijama (Hrvatski reklamni film prije Drugog svjetskog rata), stručnim obilascima zgrade HDA, biti polaznicima naših radionica (povijesna, heraldička, genealoška, paleografska, arhivistička), razgledati prigodnu izložbu Godina 1918. u Hrvatskoj. Sve je to samo dio bogatog programa koji HDA nudi širokom krugu korisnika. Velika posječenost na dosadašnjim Tjednima svjedoči o velikom interesu javnosti i korisnika arhiva za ovaj oblik predstavljanja arhivske baštine.

Više o programu i događanjima pročitajte u najavi manifestacije na stranicama HDA.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.