Izložba “Zemljišno vlasništvo” u Hrvatskom državnom arhivu

Ako još niste imali prilike posjetiti izložbe na temu „Zemljišno vlasništvo“, koje se održavaju u Hrvatskom državnom arhivu ali i u državnim arhivima brojnih hrvatskih gradova, učinite to u ovim vrućim ljetnim danima.

Izložba je nastala povodom obilježavanja međunarodnog dana arhiva – 9. lipnja.

Rodoslovcima su takve teme oduvijek vrlo zanimljive, pogotovo za krajeve u kojima se nisu uspjele očuvati matične knjige. Upravo katastarsko i zemljišno gradivo može nam pružati bitne podatke o posjednicima i vlasnicima pojedinih čestica ili parcela, koje svjedoče o nazočnosti određenih obitelji na određenom području. One nam, dakako, govore i o njihovom imovinskom statusu i gospodarskoj moći u određenom vremenskom razmaku, jer iz tih podataka možemo saznati na kolikoj površini se rasprostiralo obiteljsko imanje, o kakvoj plodnosti je bila riječ te koje kulture su se uzgajale.

Ulaz je besplatan.

Više o izložbi:

Darko Lacković

bavi se između ostaloga i istraživanjem gospodarske i socijalne povijesti područja Marije Bistrice. U istraživanju, osim svoga prezimena skupio je i pripadnike preko 3000 drugih prezimena. Obrađuje mahom prezimena župe Marija Bistrica s kraja 15. stoljeća do danas, ali se dotiče i ostalih zagorskih i zagrebačkih župa pa i šire. Do sada je u svom istraživanju obuhvatio preko 28500 osoba iz zemlje i inozemstva, istražujući od najmlađih osoba prema prošlosti po muškoj i ženskoj strani svih predaka te vraćanjem, od najstarijih zabilježenih predaka prema sadašnjosti.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.