Šaškovec – preci i potomci

Šaškovec  nekoć zaselak Dugog sela, a danas njegov sastavni dio spominje se  već na početku XVI. stoljeća kao dio božjakovinskog vlastelinstva Nikole Zrinskog. Kasnije je imanje pripadalo Franji Tahiju, a posljednji su veleposjednici tu bili grofovi Draškovići. O povijesti tog mjesta i nekoliko tamošnjih  obitelji – Pekvarića, Rukelja, Babića i Oštarijaša i drugih  preko čijih su se leđa prelamale sve te promjene i povijesne nedaće, uz mnoštvo ilustracija iz knjige koju su o tome nedavno objavili, govorit će gđa. Dragica Pjevac i g.  Ivan Šutej u srijedu 17. travnja 2019. u 17,00 sati u dvorani Knjižnice Dubrava, Avenija Dubrava 51a, 10000 Zagreb.

Dragica Pjevac rođena je 21.01.1939. godine na Šaškovcu. Osnovnu školu završila je u Dugom Selu. Pohađala je VII. Gimnaziju . Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Katedri za njemački i talijanski jezik. Dugi niz godina radila je kao učiteljica. Dugogodišnja je aktivistica Crvenog križa. Upoznala je sva sela i stanovništvo, život seljaka i radnika područja tadašnje Općine Dugo Selo.

Ivan Šutej rođen je 04.08.1948. godine u Rugvici gdje je odrastao i proveo djetinjstvo. Po zanimanju je farmaceut. Radio je u ”Plivi”, a 1972.g. otišao je na rad u Njemačku. Početkom 2016.g. kupio je stan u Dugom Selu gdje provodi veći dio svog vremena. Genealogija kao nauka zanimala ga je još od djetinjstva. Izradio je nekoliko rodoslovlja o obiteljima iz Dugog sela i okolnih mjesta.

Izvor: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/dragica-pjevac-i-ivan-sutej-saskovec-preci-i-potomci/52615

Vladimir Matek

Od 2009. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Stockholmu, a prije toga pri OESS-u i međunarodnim organizacijama u Beču (2002. – 2008.) te pri Vijeću Europe u Strasbourgu (1996. – 2000.). Prije ulaska u diplomaciju radio je – iako je diplomirao medicinu - kao vanjskopolitički novinar u „Večernjem listu“, a bio je i dopisnik „Vjesnika“ iz Pariza. Od umirovljenja potkraj 2013. godine istražuje obiteljsku povijest.

Komentirajte!

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.