Šaškovec – preci i potomci

Šaškovec  nekoć zaselak Dugog sela, a danas njegov sastavni dio spominje se  već na početku XVI. stoljeća kao dio božjakovinskog vlastelinstva Nikole Zrinskog. Kasnije je imanje pripadalo Franji Tahiju, a posljednji su veleposjednici tu bili grofovi Draškovići. O povijesti tog mjesta i nekoliko tamošnjih  obitelji – Pekvarića, Rukelja, Babića i Oštarijaša i drugih  preko čijih su se leđa prelamale sve te promjene i povijesne nedaće, uz mnoštvo ilustracija iz knjige koju su o tome nedavno objavili, govorit će gđa. Dragica Pjevac i g.  Ivan Šutej u srijedu 17. travnja 2019. u 17,00 sati u dvorani Knjižnice Dubrava, Avenija Dubrava 51a, 10000 Zagreb.

Dragica Pjevac rođena je 21.01.1939. godine na Šaškovcu. Osnovnu školu završila je u Dugom Selu. Pohađala je VII. Gimnaziju . Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Katedri za njemački i talijanski jezik. Dugi niz godina radila je kao učiteljica. Dugogodišnja je aktivistica Crvenog križa. Upoznala je sva sela i stanovništvo, život seljaka i radnika područja tadašnje Općine Dugo Selo.

Ivan Šutej rođen je 04.08.1948. godine u Rugvici gdje je odrastao i proveo djetinjstvo. Po zanimanju je farmaceut. Radio je u ”Plivi”, a 1972.g. otišao je na rad u Njemačku. Početkom 2016.g. kupio je stan u Dugom Selu gdje provodi veći dio svog vremena. Genealogija kao nauka zanimala ga je još od djetinjstva. Izradio je nekoliko rodoslovlja o obiteljima iz Dugog sela i okolnih mjesta.

Izvor: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/dragica-pjevac-i-ivan-sutej-saskovec-preci-i-potomci/52615

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.