S predavanja Nikole Tominca: Sjećanje na ratne putove i grobišta Hrvata u Velikom ratu

Prije dvije godine imali su članovi Društva mogućnost vidjeti dio zbirke fotografija iz Prvog svjetskog rata pohranjenih u Fototeci Hrvatskog državnog arhiva. Tada se na ekranu pojavila i fotografija jednog od posljednjih još sačuvanih groblja hrvatskih vojnika palih u Galiciji, onog u mjestu Glybivka kod Ivano-Frankyvska. Naš ukrajinski prijatelj, prof. Jevgenij Paščenko, koji je također nazočio toj prezentaciji, upozorio je tada da je to groblje potpuno zapušteno i da je obilježavanje stote obljetnice Velikog rata prigoda da se nešto učini.

Na izvanredno zanimljivom predavanju koje je u srijedu 13. ožujka 2019. u prostorima HDA našim rodoslovcima i njihovim gostima održao umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i potpredsjednik „Udruge 1914. – 1918.“ Nikola Tominac, doznali smo da je stanje na tom groblju, na kojem je pokopano četrdesetak pripadnika 25. zagrebačke i 26. karlovačke domobranske pukovnije, danas radikalno izmijenjeno: groblje je očišćeno, očuvanih tridesetak humaka uređeno, a spomen obilježje je obnovljeno. Osim toga je iz Bečkog ratnog arhiva pribavljen i popis tu pokopanih domobrana.

Veliki je posao obavljen i na mnogim drugim mjestima najvećih stradanja hrvatskih postrojbi. Zasluge za to pripadaju Povjerenstvu grada Zagreba za obilježavanje 100-te obljetnice I. svjetskog rata koje je vodio dr. Ivica Pančić i „Udruzi 1914. – 1918.“ te još nekim veteranskim udrugama. Njihova su izaslanstva uz podršku Ministarstva kulture, branitelja, te vanjskih i europskih poslova, kao i drugih institucija, u proteklih nekoliko godina posjetila sva ta mjesta i obavila golem posao na uređenju, obnavljanju spomen obilježja gdje je to bilo potrebno, odnosno, postavila nova gdje ih dosad nije bilo.

Kako nas je u drugom dijelu svog predavanja izvijestio g. Tominac, osim Glybivke (Hlibivke) izaslanstva su posjetila još dva groblja u južnoj Bukovini – Dobrinovce i Zvenjačin. U Dobrinovcima kod Černivaca je obnovljen spomenik palim pripadnicima zagrebačke 25. domobranske pukovnije, u Raylivu kod Drohobiča postavljena je spomen-ploča vojnicima 79. ličke pukovnije, a na Gradskom groblju u Lavovu postavljen je spomenik za sve hrvatske vojnike poginule u Ukrajini, kao središnje mjesto komemoriranja. Osim toga su postavljene spomen ploče 130-torici pripadnika 31. zagrebačke lovačke bojne u mjestu Ujscie Jezuitskie kod Krakova, a jedna je spomen-ploča postavljena i kod memorijala u Odesi. Izaslanstvo je posjetilo i mjesta masovnih stradanja na rijekama Piavi i Soči na nekadašnjoj austrijsko-talijanskoj bojišnici, kao i na Verdunu…
Pukovnik Tominac nam je u tom dijelu svoje prezentacije prikazao i snimke svih tih spomen-obilježja, ali i terena na kojima su se odvijale bitke u kojima su stradavali tu pokopani hrvatski vojnici.

Prije toga je g. Tominac – uz veći broj vojnih karata na kojima se moglo pratiti kretanje i uključivanje pojedinih hrvatskih postojbi u razne dijelove bojišnica i na istočnoj i na zapadnoj fronti – prikazao i šira ratna zbivanja koja su prethodila pojedinim velikim bitkama u kojima su sudjelovali Hrvati.

Pri tome se, naravno, nije moglo zaobići ni velikog vojskovođu feld-maršala Svetozara Borojevića od Bojne, pod čijim su zapovjedništvom vođene mnoge odlučujuće bitke i kojem je u sklopu prije spomenutih akcija na predjelu Preval kod Nove Gorice u suradnji sa slovenskom Društvom Soška fronta 1915.-1917., a u povodu 160. obljetnice njegova rođenja, također postavljen spomenik, kojeg smo također imali priliku vidjeti u toj prezentaciji.

Nakon predavanja razvila se zanimljiva diskusija tijekom koje smo doznali da se nakon objavljivanja popisa pokopanih u Glybivki Povjerenstvu i Udruzi javilo nekoliko potomaka tamo pokopanih vojnika, pa je uz grobove i spomen-obilježja položeno cvijeće i upaljene svijeće i u ime njihovih obitelji.

Gospodin Tominac, koji je danas i zamjenik gradonačelnika Dugog Sela, autor je većeg broja stručnih i popularnih članaka na temu sudjelovanja hrvatskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, trenutačno radi na projektu – ratnom putu 79. pješačke pukovnije „Grof Josip Jelačić“ iz Otočca u Prvom svjetskom ratu. Objavio je i nekoliko članaka o sudjelovanju hrvatskih vojnika u francusko-austrijskom ratu u vrijeme Napoleonovih osvajanja, a bavio se i pojedinim aspektima ličke povijesti.

Predavanje g. Tominca u HDA (V. Matek)


Spomenik u Dobrinovcima prije i poslije obnove (N. Tominac)


Groblje u Glybivki prije i poslije uređenja (na drugoj slici tadašnji veleposlanik RH u Ukrajini T. Vidošević otkriva obnovljeni spomenik) (N. Tominac)


Spomen-ploča na vojnom groblju u Uscije –Jezuickije (Poljska) (N.Tominac)


Novopostavljeni spomenik kao središnje mjesto komemoriranja na groblju u Lavovu (N. Tominac)

Vladimir Matek

Od 2009. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Stockholmu, a prije toga pri OESS-u i međunarodnim organizacijama u Beču (2002. – 2008.) te pri Vijeću Europe u Strasbourgu (1996. – 2000.). Prije ulaska u diplomaciju radio je – iako je diplomirao medicinu - kao vanjskopolitički novinar u „Večernjem listu“, a bio je i dopisnik „Vjesnika“ iz Pariza. Od umirovljenja potkraj 2013. godine istražuje obiteljsku povijest.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.