S predavanja Nikole Tominca: Sjećanje na ratne putove i grobišta Hrvata u Velikom ratu

Prije dvije godine imali su članovi Društva mogućnost vidjeti dio zbirke fotografija iz Prvog svjetskog rata pohranjenih u Fototeci Hrvatskog državnog arhiva. Tada se na ekranu pojavila i fotografija jednog od posljednjih još sačuvanih groblja hrvatskih vojnika palih u Galiciji, onog u mjestu Glybivka kod Ivano-Frankyvska. Naš ukrajinski prijatelj, prof. Jevgenij Paščenko, koji je također nazočio toj prezentaciji, upozorio je tada da je to groblje potpuno zapušteno i da je obilježavanje stote obljetnice Velikog rata prigoda da se nešto učini.

Na izvanredno zanimljivom predavanju koje je u srijedu 13. ožujka 2019. u prostorima HDA našim rodoslovcima i njihovim gostima održao umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i potpredsjednik „Udruge 1914. – 1918.“ Nikola Tominac, doznali smo da je stanje na tom groblju, na kojem je pokopano četrdesetak pripadnika 25. zagrebačke i 26. karlovačke domobranske pukovnije, danas radikalno izmijenjeno: groblje je očišćeno, očuvanih tridesetak humaka uređeno, a spomen obilježje je obnovljeno. Osim toga je iz Bečkog ratnog arhiva pribavljen i popis tu pokopanih domobrana.

Veliki je posao obavljen i na mnogim drugim mjestima najvećih stradanja hrvatskih postrojbi. Zasluge za to pripadaju Povjerenstvu grada Zagreba za obilježavanje 100-te obljetnice I. svjetskog rata koje je vodio dr. Ivica Pančić i „Udruzi 1914. – 1918.“ te još nekim veteranskim udrugama. Njihova su izaslanstva uz podršku Ministarstva kulture, branitelja, te vanjskih i europskih poslova, kao i drugih institucija, u proteklih nekoliko godina posjetila sva ta mjesta i obavila golem posao na uređenju, obnavljanju spomen obilježja gdje je to bilo potrebno, odnosno, postavila nova gdje ih dosad nije bilo.

Kako nas je u drugom dijelu svog predavanja izvijestio g. Tominac, osim Glybivke (Hlibivke) izaslanstva su posjetila još dva groblja u južnoj Bukovini – Dobrinovce i Zvenjačin. U Dobrinovcima kod Černivaca je obnovljen spomenik palim pripadnicima zagrebačke 25. domobranske pukovnije, u Raylivu kod Drohobiča postavljena je spomen-ploča vojnicima 79. ličke pukovnije, a na Gradskom groblju u Lavovu postavljen je spomenik za sve hrvatske vojnike poginule u Ukrajini, kao središnje mjesto komemoriranja. Osim toga su postavljene spomen ploče 130-torici pripadnika 31. zagrebačke lovačke bojne u mjestu Ujscie Jezuitskie kod Krakova, a jedna je spomen-ploča postavljena i kod memorijala u Odesi. Izaslanstvo je posjetilo i mjesta masovnih stradanja na rijekama Piavi i Soči na nekadašnjoj austrijsko-talijanskoj bojišnici, kao i na Verdunu…
Pukovnik Tominac nam je u tom dijelu svoje prezentacije prikazao i snimke svih tih spomen-obilježja, ali i terena na kojima su se odvijale bitke u kojima su stradavali tu pokopani hrvatski vojnici.

Prije toga je g. Tominac – uz veći broj vojnih karata na kojima se moglo pratiti kretanje i uključivanje pojedinih hrvatskih postojbi u razne dijelove bojišnica i na istočnoj i na zapadnoj fronti – prikazao i šira ratna zbivanja koja su prethodila pojedinim velikim bitkama u kojima su sudjelovali Hrvati.

Pri tome se, naravno, nije moglo zaobići ni velikog vojskovođu feld-maršala Svetozara Borojevića od Bojne, pod čijim su zapovjedništvom vođene mnoge odlučujuće bitke i kojem je u sklopu prije spomenutih akcija na predjelu Preval kod Nove Gorice u suradnji sa slovenskom Društvom Soška fronta 1915.-1917., a u povodu 160. obljetnice njegova rođenja, također postavljen spomenik, kojeg smo također imali priliku vidjeti u toj prezentaciji.

Nakon predavanja razvila se zanimljiva diskusija tijekom koje smo doznali da se nakon objavljivanja popisa pokopanih u Glybivki Povjerenstvu i Udruzi javilo nekoliko potomaka tamo pokopanih vojnika, pa je uz grobove i spomen-obilježja položeno cvijeće i upaljene svijeće i u ime njihovih obitelji.

Gospodin Tominac, koji je danas i zamjenik gradonačelnika Dugog Sela, autor je većeg broja stručnih i popularnih članaka na temu sudjelovanja hrvatskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, trenutačno radi na projektu – ratnom putu 79. pješačke pukovnije „Grof Josip Jelačić“ iz Otočca u Prvom svjetskom ratu. Objavio je i nekoliko članaka o sudjelovanju hrvatskih vojnika u francusko-austrijskom ratu u vrijeme Napoleonovih osvajanja, a bavio se i pojedinim aspektima ličke povijesti.

Predavanje g. Tominca u HDA (V. Matek)


Spomenik u Dobrinovcima prije i poslije obnove (N. Tominac)


Groblje u Glybivki prije i poslije uređenja (na drugoj slici tadašnji veleposlanik RH u Ukrajini T. Vidošević otkriva obnovljeni spomenik) (N. Tominac)


Spomen-ploča na vojnom groblju u Uscije –Jezuickije (Poljska) (N.Tominac)


Novopostavljeni spomenik kao središnje mjesto komemoriranja na groblju u Lavovu (N. Tominac)

Vladimir Matek

Od 2009. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Stockholmu, a prije toga pri OESS-u i međunarodnim organizacijama u Beču (2002. – 2008.) te pri Vijeću Europe u Strasbourgu (1996. – 2000.). Prije ulaska u diplomaciju radio je – iako je diplomirao medicinu - kao vanjskopolitički novinar u „Večernjem listu“, a bio je i dopisnik „Vjesnika“ iz Pariza. Od umirovljenja potkraj 2013. godine istražuje obiteljsku povijest.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.