Predavanje: Zagrebačka obitelj Fischer

U subotu, 7. rujna 2019. u 17 sati, u predavaonici Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, Klaićeva 16, bit će u organizaciji Hrvatskog rodoslovnog društva „Pavao Ritter Vitezović“ održano predavanje pod naslovom „Zagrebačka obitelj Fischer“.

Najmanje dvoje Fischera ostavilo je neizbrisiv trag u gradu Zagrebu: to su glasovita zagrebačka pedijatrica dr. Feodora (Feđa) Fischer-Sartorius i njen stric, poznati arhitekt Ignjat Fischer. Oboje su tijesno povezani sa Dječjom klinikom u Klaićevoj, što ujedno objašnjava i zašto će se predavanje održati baš u toj zgradi.

Ignjat je uz cijeli niz poznatih zagrebačkih zgrada (NaMa, Oktogon, itd.) za potrebe jednog privatnog sanatorija 1908. projektirao i zgradu u kojoj se Klinika za dječje bolesti danas nalazi, a Feodora – čiji život stjecajem obiteljskih i povijesnih okolnosti po mnogo čemu izlazi iz okvira uobičajenih za jednu dobro stojeću građansku familiju – je nakon II. svjetskog rata tu osnovala Dječju bolnicu i Centar za zaštitu majki i djece.

O njenom će životu govoriti njena snaha, ing. Vera Sartorius-Pecikozić. Sin doktorice Fischer, prof. dr. Norman Sartorius, govorit će o njenim pogledima na javno zdravstvo, dok će o ostalim članovima obitelji Fischer u nazočnosti iz inozemstva pristigle rodbine govoriti jedan od zagrebačkih potomaka Fischerovih, prof. dr. Andrija Petar Bošnjak.

O predavačima

Dipl. ing. Vera Sartorius-Pecikozić diplomirala je elektrotehniku u Zagrebu, ali – budući da je sa suprugom dr. Normanom Sartoriusom koji je dobio posao u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji otišla u Ženevu, gdje supruge međunarodnih namještenika nisu imale pravo na zaposlenje, tamo je upisala i završila još i egiptologiju koja ju je od mladosti privlačila, te klasičnu arheologiju. Od svekrve, dr. Feodore Fischer, puno je slušala o njenom nimalo običnom životnom putu, a svoja je saznanja o tome pretočila u biografiju otisnutu u na žalost vrlo maloj nakladi uglavnom za obiteljske potrebe, te sada u ovu prezentaciju u Hrvatskom rodoslovnom društvu.

Prof. dr. Norman Sartorius, diplomirao je i specijalizirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje je neko vrijeme bio i profesor psihijatrije. Kao dugogodišnji direktor Odjela za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije i član najuglednijih međunarodnih stručnih asocijacija pridonio je priznavanju Republike Hrvatske u međunarodnim organizacijama iz sustava UN-a. Dopisni je član HAZU. Kao student medicine izbliza je pratio napore svoje majke dr. Feodore Fischer Sartorius da kroz Centar koji je osnovala pri Klinici za dječje bolesti unaprijedi zaštitu majki i djece u Hrvatskoj.

Prof. dr. Andrija Petar Bošnjak će kao jedan od malobrojnih zagrebačkih potomaka Fischerovih govoriti o ostalim dijelovima te obitelji. Diplomirao je i doktorirao na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Predaje parodontologiju na studiju dentalne medicine u Rijeci i u Splitu te dentalnu implantologiju na Poslijediplomskom doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu. Objavio je velik broj znanstvenih i stručnih radova, a danas je i vlasnik privatne tvrtke specijalizirane za paradontološke zahvate i implantate.

Vladimir Matek

Od 2009. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Stockholmu, a prije toga pri OESS-u i međunarodnim organizacijama u Beču (2002. – 2008.) te pri Vijeću Europe u Strasbourgu (1996. – 2000.). Prije ulaska u diplomaciju radio je – iako je diplomirao medicinu - kao vanjskopolitički novinar u „Večernjem listu“, a bio je i dopisnik „Vjesnika“ iz Pariza. Od umirovljenja potkraj 2013. godine istražuje obiteljsku povijest.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.