Dragutin Hmelina: Predavanje o P. R. Vitezoviću

U utorak, 15. siječnja u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21, soba 28, prizemlje lijevo) gosp. Dragutin Hmelina održat će predavanje u spomen tristote obljetnice smrti Pavla Rittera Vitezovića. Naziv predavanja je Vitezovićev rad u austrijskoj komisiji za razgraničenje dvaju carstava i jedne republike".

Nakon tristogodišnje borbe Hrvata s Turcima, u kojoj su Hrvati izgubili velike dijelove svoga kraljevstva, odlučili su gospodari života i smrti ovog dijela Europe povući nove granice. Koliko je domoljub Vitezović mogao utjecati na odluke silnika? Odgovor naslućujete. Predavanje obuhvaća tri cjeline:

  • Povijesna zbivanja
  • Od tromeđe do Drežnika (od srpnja do rujna 1699. g.)
  • Spomenice i rasprave (od rujna 1699. do svibnja 1701. g.)

 

grb-vitezovic
Plemićki grb kojeg je barun Pavao Ritter Vitezović dobio 1710. godine. Izvor: Wikipedia

Vidimo se na Marulićevom trgu!

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

2 komentara

  1. Iz mnogih dijelova grada radi nepovoljnih vremenskih uvjeta, pa i mojem, nije starijima jednostavno doći na zanimljivo predavanje o jednom važnijem dijelu aktivnosti naslovnika našeg društva Pavla Rittera Vitezovića te uvaženom predavaču Dragi Hmelini, dipl. ing. predlažem da objavi svoje predavanje u mogućem obliku i na našem web-sjedištu. Zahvaljujem, vjerujem, ne samo u svoje ime!

  2. Na Rodoslovlje.hr websitu sam pronašao da je moj kolega Dragutin Hmelina, Dipl Ing El održao nedavno predavanje. Molio bih vas da mu proslijedite moju e-mail adresu ili mi pošaljete njegovu, kako bi ga mogao kontaktirati iz Kanade
    Unaprijed zahvaljujem.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.