Dragutin Hmelina: Predavanje o P. R. Vitezoviću

U utorak, 15. siječnja u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21, soba 28, prizemlje lijevo) gosp. Dragutin Hmelina održat će predavanje u spomen tristote obljetnice smrti Pavla Rittera Vitezovića. Naziv predavanja je Vitezovićev rad u austrijskoj komisiji za razgraničenje dvaju carstava i jedne republike".

Nakon tristogodišnje borbe Hrvata s Turcima, u kojoj su Hrvati izgubili velike dijelove svoga kraljevstva, odlučili su gospodari života i smrti ovog dijela Europe povući nove granice. Koliko je domoljub Vitezović mogao utjecati na odluke silnika? Odgovor naslućujete. Predavanje obuhvaća tri cjeline:

  • Povijesna zbivanja
  • Od tromeđe do Drežnika (od srpnja do rujna 1699. g.)
  • Spomenice i rasprave (od rujna 1699. do svibnja 1701. g.)

 

grb-vitezovic
Plemićki grb kojeg je barun Pavao Ritter Vitezović dobio 1710. godine. Izvor: Wikipedia

Vidimo se na Marulićevom trgu!

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

2 komentara

  1. Iz mnogih dijelova grada radi nepovoljnih vremenskih uvjeta, pa i mojem, nije starijima jednostavno doći na zanimljivo predavanje o jednom važnijem dijelu aktivnosti naslovnika našeg društva Pavla Rittera Vitezovića te uvaženom predavaču Dragi Hmelini, dipl. ing. predlažem da objavi svoje predavanje u mogućem obliku i na našem web-sjedištu. Zahvaljujem, vjerujem, ne samo u svoje ime!

  2. Na Rodoslovlje.hr websitu sam pronašao da je moj kolega Dragutin Hmelina, Dipl Ing El održao nedavno predavanje. Molio bih vas da mu proslijedite moju e-mail adresu ili mi pošaljete njegovu, kako bi ga mogao kontaktirati iz Kanade
    Unaprijed zahvaljujem.

Komentirajte!

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.