Karte Habsburške Monarhije dostupne na webu

Prava poslastica za istraživače povijesti i rodoslovce objavljena je nedavno na web-stranicama Mapire.EU: koristeći moderne tehnologije kao što su Google Maps, Google Earth i OpenStreetMap, moguće je pregledavati karte Habsburške Monarhije položene preko današnje karte Europe.

mapireNaslovnica projekta Mapire.EU

Od sadržaja dostupnih na sustavu Mapire, našim će istraživačima najzanimljivije biti sljedeće kolekcije:

zagrebZagreb, za vrijeme prve vojne izmjere (1764. – 1784.)

O izmjerama

Zbog vojno strateških i gospodarskih razloga, carica Marija Terezija 1763. donijela je odluku o izmjeri svih zemalja u Habsburškoj Monarhiji s glavnom svrhom da se što potpunije upozna zemlja i izrade pouzdane i detaljne topografske karte.

 • Prva državna topografska izmjera ili jozefinska izmjera (nazvana po Josipu II. u vrijeme kojega je završena), obavljena je od 1763. do 1787. za cijelu Habsburšku monarhiju. Jozefinska topografska izmjera obavljena je za civilni dio Hrvatske i Slavonije po županijama i za vojni dio po pukovnijama, u sklopu koje je izvršena i ekonomska izmjera samo za vojni dio Hrvatske i Slavonije (tzv. jozefinski katastar).
 • Druga topografska izmjera ili franciskanska izmjera (nazvana po caru Franji I.) obavljena je od 1806. do 1869. za cijelu Habsburšku Monarhiju. Franciskanska topografska izmjera Hrvatske, Slavonije i Vojne Krajine provedena je od 1865. do 1869. U sklopu druge topografske izmjere izvršena je i ekonomska izmjera civilnog i vojnog dijela Hrvatske i Slavonije. (tzv. franciskanski katastar).
 • Treća topografska izmjera ili francjozefinska izmjera (nazvana po caru Franji Josipu I.) provedena je od 1869. do 1916. za cijelu Habsburšku Monarhiju, a tom su izmjerom bile obuhvaćene sve hrvatske zemlje.

Budući da su jozefinski katastarski planovi za područje Hrvatske i Slavonije nastali pod pokroviteljstvom središnje državne uprave, oni se danas čuvaju u Ratnom arhivu u Beču, a u Hrvatskom državnom arhivu fragmentarno se čuvaju originali i precrti te izmjere. U fondu Arhiv mapa za Hrvatsku i Slavoniju čuva se katastarska dokumentacija za područje Slavonije nastala franciskanskom izmjerom te u Kartografskoj zbirci fragmentarni katastarski planovi iste izmjere te katastarski plan reambulacije za područje Vinkovaca i Novog Sela.

Iz sačuvane katastarske dokumentacije dobiva se cjelovit uvid u razvoj i širenje jednog regije. Mogu se pratiti promjene u strukturi naselja, dinamici širenja u odnosu na jozefinske izmjere, promjene u načinu korištenja čestica i utvrditi razlozi svih promjena koje su se odvijale na promatranom prostoru.

(Izvor: Hrvatska kulturna baština: Stari katastri Slavonije, Baranje i Srijema)

O sustavu Mapire

Mapire je napravljen u suradnji sljedećih institucija:

 • Austrijski državni arhiv, kao vlasnik prve i druge vojne izmjere
 • Mađarski državni arhiv, kao vlasnik mađarskih katastarskih karata
 • Hrvatski državni arhiv, kao vlasnik hrvatskih katastarskih karata
 • Gradski arhiv u Budimpešti kao vlasnik karata Budimpešte
 • Arcanum Adatbázis Kft kao razvijatelj i voditelj projekta
 • Institut za geofiziku i prostornu znanost sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Mađarskoj, kao znanstveni savjetnik.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

3 komentara

 1. Radmila Žunić says:

  Poštovani,
  Obraćam Vam se sa molbom da mi pošaljete naziv ustanove na njemačkom jeziku, adresu i e-mail adresu arhiva u kojem se čuvaju katastarski planovi i katastarska dokumentacija Austro-Ugarske države za područje Bosne i Hercegovine.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem,
  S poštovanjem,
  Žunić Radmila

 2. Kokot says:

  Poštovani,
  Činjenica da postoji na internetu sustav poput ovog sustava “Mapire” je izvrsna! Hvala Vam na objavljivanju ove vrijedne informacije. U kontekstu vlastitog istraživanja koristio sam se sustavom i zanima me znate li što označavaju kratice “D.” i “B.”?

 3. Ivica Dobric says:

  Zanimaju me stari katastarski planovi dio Novog Vinodolslog prema Selcu.

Komentirajte!

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.