U Zagrebu predstavljena knjiga o rodu Rotim

rotimiU Zagrebu je u subotu 24. rujna 2016. predstavljena knjiga koja se bavi porijeklom prezimena Rotim, korijenima, migracijama i ostavštini ovog roda kroz tristogodišnju prošlost. Ovom prigodom u restoranu na Bukovcu okupili su se brojni prezimenjaci koji su pristigli iz okolice Mostara te oni porijeklom iz Rame. Knjiga koja je izašla ove godine govori o izvorištu Rotima koje je u Hercegovini, između Mostara i Širokog Brijega, točnije u Gornjem Gradcu, otkud su se iz jednog malog mjesta kroz prošlost iseljavali na razne strane svijeta, sve u potrazi za boljim životom. Autori ove knjige, navode kako je istraživanje bilo dugogodišnje, a financijska sredstava skupljali su i preko posebne udruge građana osnovane kako bi se još bolje istražilo porijeklo ovog roda.
Kako su naglasili autori ove knjige prezimenjaci Nino, Karlo i Ivica – posao skupljanja svih informacija o porijeklu sam po sebi mukotrpan je i zahtjeva uz metodologiju uz povezivanje sa što većim brojem potomaka kojih danas ima na stotine: od BiH do Hrvatske, Europe i svijeta. Crkvene arhive sadrže najveći broj podataka o rođenim, iseljenim i umrlim, a posebno je teško bilo doći do informacija tamo gdje tih spisa nema ili su uništeni – kao što je to bio slučaj u Rami gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata većina crkvenih knjiga uništena u plamenu rata 1942. godine i kasnije.
Treba naglasiti kako su Rotimi kao hercegovački rod poput Marića, Vladića, Pavkovića (Papkovića), Solda, Crnjaca, Šakota, Ćavara, Vrljića, Džajkića i drugih u Ramu doseljavali kroz protekla dva do tri stoljeća u potrazi za boljom zemljom i uvjetima života. Najviše hercegovačkih rodova nalazilo se tako u Donjoj i Srednjoj Rami gdje su se na kraju nastanili i Rotimi točnije na području sela Šerovina i Višnjani (najvjerojatnije početkom 19. stoljeća).

Ova knjiga na 280 stranica donosi zanimljive podatke i priloge ne samo o Rotimima već i o jednoj povijesti migracija Hrvata kao i načinu života u Hercegovini kroz protekla tri stoljeća. Jedna od zanimljivosti tako je i da mjesto Rotimlja kod Stoca dolazi od naziva Rotim.

Možda vam se svidi

8 komentara

 1. Marinko Marić says:

  Čestitke autorima i upit gdje se može nabaviti knjiga.

 2. mmm says:

  Lijepe cestitke zelim .Zanima me gdje je mogu nabaviti

 3. odgovor says:

  Knjiga se u Zg može nabaviti preko e-mail kontakta zdravko.rotim@gmail.com

 4. Fran(z) Kaufmann says:

  Postovani,
  imali knjiga u pdf ili word.doc izdanju?

  Ako da, spreman sam platiti / kuptiti tiskanu verziju.
  Ali bih za svoj osobno arhiv htio imati i digitalnu verziju…

  Lijep pozdrav iz Frankfurta
  Fran

 5. Marko says:

  Pozdrav svima, mi smo Rotimi, Srbi smo iz Vojvodine. Mislite da imamo nekih rodbinskih veza? Moji jesu iz Hercegovine poreklom, davnim, nemamo sada nekoga kod koga bi išli u posete. Nemamo pomena da smo od bili drugo do pravoslavni i Srbi, tako da sam zbunjen.

 6. Rotim says:

  Pozdrav Marko. Rotimi su jedni od rijetkih prezimena kojih nema među drugim nacijama. Dakle svi Rotimi su izvorno Hrvati. U Vojvodinu su Rotimi odselili iza Drugog svjetskog rata tako da pretpostavljam da si jako mlad pa ti nisu poznati detalji. Sa Širokog Brijega u Vojvodini otišli su Mijo-Miško Rotim, Božo Rotim, Slavko Rotim (on nije imao potomaka i živio u Bezdanu) i Marko Rotim. Ako budeš čitao ovu poruku ostavi e-mail pa ti proslijedim sve podatke koji te budu zanimali. Ne treba da budeš zbunjen jer ovi naši Rotimi koji su odselili su bili 1900. godište (Mijo-Miško), 1902. (Božo), 1906. (Marko) i njihova djeca su se u nekim slučajevima ženili s domaćim pravoslavnim curama. Djeca iz takvih brakova su u pojedinim slučajevima odgajana u pravoslavnom duhu jer je to bilo većinsko stanovništvo, očevi nisu htjeli djecu opterećivati s tim detaljima i tako da ponekad ove mlađe generacije ne znaju pravu istinu. Mislim nemam ništa protiv toga, samo navodim činjenično stanje pa ako te bude zanimalo nešto više ostavi neki mail. Pozdrav

 7. Janko says:

  Pozdrav,
  Moze li se knjiga jos uvijek nabaviti preko gore navedenog maila?

 8. Rotim says:

  Pozdrav Janko. Samo kontaktirajte Zdravka na gore navedeni mail.

  Lp

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.