U Zagrebu predstavljena knjiga o rodu Rotim

rotimiU Zagrebu je u subotu 24. rujna 2016. predstavljena knjiga koja se bavi porijeklom prezimena Rotim, korijenima, migracijama i ostavštini ovog roda kroz tristogodišnju prošlost. Ovom prigodom u restoranu na Bukovcu okupili su se brojni prezimenjaci koji su pristigli iz okolice Mostara te oni porijeklom iz Rame. Knjiga koja je izašla ove godine govori o izvorištu Rotima koje je u Hercegovini, između Mostara i Širokog Brijega, točnije u Gornjem Gradcu, otkud su se iz jednog malog mjesta kroz prošlost iseljavali na razne strane svijeta, sve u potrazi za boljim životom. Autori ove knjige, navode kako je istraživanje bilo dugogodišnje, a financijska sredstava skupljali su i preko posebne udruge građana osnovane kako bi se još bolje istražilo porijeklo ovog roda.
Kako su naglasili autori ove knjige prezimenjaci Nino, Karlo i Ivica – posao skupljanja svih informacija o porijeklu sam po sebi mukotrpan je i zahtjeva uz metodologiju uz povezivanje sa što većim brojem potomaka kojih danas ima na stotine: od BiH do Hrvatske, Europe i svijeta. Crkvene arhive sadrže najveći broj podataka o rođenim, iseljenim i umrlim, a posebno je teško bilo doći do informacija tamo gdje tih spisa nema ili su uništeni – kao što je to bio slučaj u Rami gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata većina crkvenih knjiga uništena u plamenu rata 1942. godine i kasnije.
Treba naglasiti kako su Rotimi kao hercegovački rod poput Marića, Vladića, Pavkovića (Papkovića), Solda, Crnjaca, Šakota, Ćavara, Vrljića, Džajkića i drugih u Ramu doseljavali kroz protekla dva do tri stoljeća u potrazi za boljom zemljom i uvjetima života. Najviše hercegovačkih rodova nalazilo se tako u Donjoj i Srednjoj Rami gdje su se na kraju nastanili i Rotimi točnije na području sela Šerovina i Višnjani (najvjerojatnije početkom 19. stoljeća).

Ova knjiga na 280 stranica donosi zanimljive podatke i priloge ne samo o Rotimima već i o jednoj povijesti migracija Hrvata kao i načinu života u Hercegovini kroz protekla tri stoljeća. Jedna od zanimljivosti tako je i da mjesto Rotimlja kod Stoca dolazi od naziva Rotim.

Možda vam se svidi

5 komentara

 1. Marinko Marić says:

  Čestitke autorima i upit gdje se može nabaviti knjiga.

 2. mmm says:

  Lijepe cestitke zelim .Zanima me gdje je mogu nabaviti

 3. odgovor says:

  Knjiga se u Zg može nabaviti preko e-mail kontakta zdravko.rotim@gmail.com

 4. Fran(z) Kaufmann says:

  Postovani,
  imali knjiga u pdf ili word.doc izdanju?

  Ako da, spreman sam platiti / kuptiti tiskanu verziju.
  Ali bih za svoj osobno arhiv htio imati i digitalnu verziju…

  Lijep pozdrav iz Frankfurta
  Fran

 5. Marko says:

  Pozdrav svima, mi smo Rotimi, Srbi smo iz Vojvodine. Mislite da imamo nekih rodbinskih veza? Moji jesu iz Hercegovine poreklom, davnim, nemamo sada nekoga kod koga bi išli u posete. Nemamo pomena da smo od bili drugo do pravoslavni i Srbi, tako da sam zbunjen.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.