Noć muzeja u Hrvatskom državnom arhivu

Hrvatski državni arhiv tradicionalno i ove godine sudjeluje u Noći muzeja u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva povodom čega će u petak 29. siječnja 2016. od 18.00 do 01.00 h otvoriti vrata javnosti prigodnim programom. Tema ovogodišnje 11. Noći muzeja je „Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena“.

U Noći muzeja u HDA moći ćete razgledati izbor iz izvornoga arhivskog gradiva Hrvatskoga državnog arhiva o J. J. Strossmayeru te dvije izložbe:

  • Izložbu Državnog arhiva u Osijeku “Ostavština Josipa Jurja Strossmayera” autorice Melite Rončević, koja je nastala 2015. povodom 200. obljetnice rođenja (4. veljače 1815. godine) i 110. obljetnice smrti (8. travnja 1905. godine) biskupa Josipa Jurja Strossmayera.Na 22 plakata izložene su preslike izvornoga arhivskog gradiva (spisi, nacrti, razglednice i dr.) Državnoga arhiva u Osijeku uz nekoliko fotografija muzejskih predmeta koje je Muzej Slavonije u Osijeku ustupio Arhivu za potrebe ove izložbe. Izlošci prate biskupov život i djelovanje na crkvenom, političkom, kulturnom i gospodarskom polju.
  • Izložbu Hrvatskoga državnog arhiva „Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke HDA (od kraja 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata) – Odabrane teme“ autorica Rajke Bućin, Tatjane Šarić i Marijane Jukić postavljenu prošle godine u listopadu za Dan arhiva u HDA.U Hrvatskoj i u inozemstvu je postojao cijeli niz institucija, agencija, kulturnih i drugih udruženja koja su se bavila iseljenicima, od njihova zbrinjavanja tijekom putovanja do integracije u novim sredinama. Ova izložba daje višeslojan presjek te tematike.

Projekcija dokumentarnoga filma iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva HDA “Josip Juraj Strossmayer – Između stvarnosti i vizije” iz 1989. god., redateljice Mire Wolf, u produkciji HRT-a, u trajanju od 30 minuta, odvijat će se u dvorani Katalozi s početkom na svaki puni sat od 18.00 sati.

Također, tijekom cijele večeri imat ćete prigodu razgledati zgradu i stalne postave HDA uz stručno vodstvo te po prigodnim cijenama kupiti izdanja, replike i suvenire HDA.

Radujemo se Vašem dolasku!

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.