Noć muzeja u Hrvatskom državnom arhivu

Hrvatski državni arhiv tradicionalno i ove godine sudjeluje u Noći muzeja u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva povodom čega će u petak 29. siječnja 2016. od 18.00 do 01.00 h otvoriti vrata javnosti prigodnim programom. Tema ovogodišnje 11. Noći muzeja je „Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena“.

U Noći muzeja u HDA moći ćete razgledati izbor iz izvornoga arhivskog gradiva Hrvatskoga državnog arhiva o J. J. Strossmayeru te dvije izložbe:

  • Izložbu Državnog arhiva u Osijeku “Ostavština Josipa Jurja Strossmayera” autorice Melite Rončević, koja je nastala 2015. povodom 200. obljetnice rođenja (4. veljače 1815. godine) i 110. obljetnice smrti (8. travnja 1905. godine) biskupa Josipa Jurja Strossmayera.Na 22 plakata izložene su preslike izvornoga arhivskog gradiva (spisi, nacrti, razglednice i dr.) Državnoga arhiva u Osijeku uz nekoliko fotografija muzejskih predmeta koje je Muzej Slavonije u Osijeku ustupio Arhivu za potrebe ove izložbe. Izlošci prate biskupov život i djelovanje na crkvenom, političkom, kulturnom i gospodarskom polju.
  • Izložbu Hrvatskoga državnog arhiva „Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke HDA (od kraja 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata) – Odabrane teme“ autorica Rajke Bućin, Tatjane Šarić i Marijane Jukić postavljenu prošle godine u listopadu za Dan arhiva u HDA.U Hrvatskoj i u inozemstvu je postojao cijeli niz institucija, agencija, kulturnih i drugih udruženja koja su se bavila iseljenicima, od njihova zbrinjavanja tijekom putovanja do integracije u novim sredinama. Ova izložba daje višeslojan presjek te tematike.

Projekcija dokumentarnoga filma iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva HDA “Josip Juraj Strossmayer – Između stvarnosti i vizije” iz 1989. god., redateljice Mire Wolf, u produkciji HRT-a, u trajanju od 30 minuta, odvijat će se u dvorani Katalozi s početkom na svaki puni sat od 18.00 sati.

Također, tijekom cijele večeri imat ćete prigodu razgledati zgradu i stalne postave HDA uz stručno vodstvo te po prigodnim cijenama kupiti izdanja, replike i suvenire HDA.

Radujemo se Vašem dolasku!

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.