Obiteljska veza Abrahama Lincolna i Georgea Clooneya

Ancestry.com, najveća svjetska kompanija posvećena istraživanju rodoslovlja, na svojim je stranicama u četvrtak, 1. studenog 2012. objavila zanimljivu vijest koja spaja svijet šoubiznisa i povijesti. Nakon što su povjesničari kompanije istražili obiteljsko stablo 16. američkog predsjednika Abrahama Lincolna, otkrili su da je s njim obiteljski povezan drugi slavni Amerikanac: glumac George Clooney.

Zajednički im je predak Lincolnova baka po majci, Lucy Hanks. Lucyna kći Nancy Hanks bila je majka Abrahama Lincolna; druga Lucyna kći, Nancyina polusestra Mary Ann Sparrow praprapraprabaka je Georgea Clooneya. Amerikanci imaju i naziv za odnos Lincolna i Clooneya: Clononey je Lincolnu „half-first cousin five times removed“.


Abraham Lincoln i George Clooney. Izvor: Wikipedia

Clooney je poznat i kao dugogodišnji politički aktivist i podupiratelj Demokratske stranke predsjednika Baracka Obame; Lincoln je prvi predsjednik iz redova Republikanske stranke. Vodio je Ameriku tijekom Građanskog rata i u zasluge mu se pripisuje ukidanje ropstva u Americi. Ubijen je u atentatu 1865. godine.

Clooneyeva teta bila je pjevačica i glumica Rosemary Clooney (23. svibnja 1928. – 29. lipnja 2002.), poznata po izvedbi pjesme „Mambo Italiano“.

Za zainteresirane, Ancestry.com omogućuje uvid u preko 20 tisuća dokumenata koji prikazuju Lincolnov život, njegovo obiteljsko stablo i najvažnije trenutke njegove političke karijere.

Ovo nije prvo otkriće takve vrste:

Slična otkrića u našim krajevima nisu nam poznata.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.