Jutarnji list o neobičnim imenima u Hrvata

U Jutarnjem listu od 6. svibnja 2010. objavljen je članak pod naslovom "Kako je Razbojnikov Spas upoznao Cerveni Mercedes" u kojem se autor osvrće na neobična imena u Hrvata. Tekst prenosimo u cijelosti.

Autor: Aurelius Šimić

Nije loše ako imate zakazano kod zubara Bojana Zubovića, može se podnijeti ako idete na ispit kod profesora Padovana Dobrića, ali kada vam kažu da će vas operirati doktor Rakan Smrtić, vrijeme je da odete po drugo mišljenje kod dr. Mišljenovića. U protivnom, vrlo lako možete završiti na obdukciji kod primarijusa Srećka Kasapovića, a potom i u lijesu pogrebnika Veselka Lešića.

Kreativni Gibonni

Zvuči zastrašujuće, ali sve vam se ovo i ne mora dogoditi kada se latinska nomen est omen ne bi u životu pretvarala u dječju brojalicu “imena luda nalaze se svuda”. Stoga i u Udruzi Roda savjetuju da dobro promislite prije nego što djetetu date ime. Mnogim roditeljima ne treba zakonski rok o odabiru imena za dijete u roku od dva mjeseca od rođenja. U patrijarhalnim sredinama običaj je davati imena po djedovima i bakama, tako da svaka nova generacija nema problema s izborom.

Sve dok, običaj je to na našim prostorima, neka imena ili prezimena ne postanu sumnjiva, nepoćudna, preporuka ili prepreka.

No, što reći kada glumci Bojana i Enes svog sina nazovu Raul. Ili kada pjevač Zlatan, koji si je dao umjetničko ime po majmunu i pjeva kao Gibonni, svojoj dvojici sinova nadjene imena Lorenzo i Rando?

Ili što da sada rade svi nositelji popularnih imena u doba ranog socijalizma Jugoslava, Sovjetka, Tito, Balkan, Petoljetka, Volga, Rajna, Borben, Sutjeska, Staljinka, Slobodan… Potom razni Sandokani, Tarzani, Maradone, Pelei, Emanuele (ah), Esmeralde, pa čak i Espadrile.

Ipak, za sada ne trebamo brinuti. Posljednji popis stanovništva iz 2001. godine svjedoči o staroj podjeli naših imena na biblijska, tradicionalno-zavičajna, novopečeno pomodna.

Marija (158.595), Ana (96.166), te Ivan (147.568) i Josip (89.463) godinama su najdraža imena, koja se vjerojatno prenose po roditeljima, “babi i stričevima”.

Imena za izbjegavanje

Da bi se izbjegle nepoćudne neugode, iz Udruge Roda savjetuju da izbjegavamo neugodne inicijale (P. M.), poštapalice koje će Anu ako se preziva Ban pratiti cijeli život (a ionako je već rođena u banani). Valja izbjegavati imena koja se mogu pretvoriti u zločeste nadimke, umanjenice, a potpuno smo nemoćni ako u Rumunjskoj kažemo da smo iz Pule, jer to je tamo ime za ženski spolni organ.

Sve nabrojeno je sitnica prema onome što bi vam mogli ispričati Vesela Lešina, Katica Piša, Jajalo Pile, Mira Fuksa, Mica Kliska, Dragan Prcać, Draga Guzi… Ili kada bi Anas (što na libijskom znači Nada) Sharbini zamjenio svoje ime s Nadanom Vidoševićem koji uvijek vidi kako nema nade za one koji pošteno rade.

Ova imena zaista postoje:

Lešina Vesela, Degen Erika, Šćepanović Kita, Zloćo Mlađi, Četnik Ojdana, Jajalo Pile, Fuksa Mira, Radi Đon, Kliska Mica, Guzi Draga, Štakor Tarzan, Šupak Radovan, Bilali Nebi, Cerveni Mercedes, Tikvina Jagoda, Razbojnikov Spas, Habiba Ljuta, Pile Cica, Mica Torbica, Zmaj Defilipis, Nebojša Kobasica, Banana Kunina, Naranča Mamula, Dino Urin…

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.