Unije – povijest i obitelji

Objavljena je knjiga “Unije – povijest i obitelji: sabrana povijest i obiteljske genealogije otoka Unija – Hrvatska”.

Knjiga, koju je ovog mjeseca objavila izdavačka kuća Llumina Press iz Coral Springsa u Floridi, može se kupiti preko Interneta izravno od Llumine te preko online knjižara Amazon.com i Barnes & Noble.

Ako želite, knjigu možete kupiti i izravno od izdavača.

Više podataka o knjizi dostupno je na engleskom jeziku i u Hrvatskom genealoškom biltenu.

Iako je knjiga napisana na engleskom jeziku, radi približavanja većem broju čitatelja dijelovi knjige su isto tako napisani na hrvatskom i talijanskom. Naslov hrvatskog dijela knjige je “Unije – povijest i obitelji: sabrana povijest i obiteljske genealogije otoka Unije, Hrvatska”, dok se talijanski dio zove “La Storia di Unie: compedio e genealogia di famiglie dell'isola di Unije, Croazia”.

Knjiga je podijeljena na dva dijela: povijest otoka i genealoške podatke o otočnom stanovništvu. Utemeljena na arhivskom materijalu i usmenoj predaji otočana, a obuhvaća povijest otoka i porijeklo otočnih obitelji u razdoblju od četiri stoljeća. Priložena su rodoslovlja obitelji koje su obitavale na otoku u razdoblju od početka 17. do kraja 19. stoljeća, obitelji koje su se preselile na obližnje otoke Ćunski i Mali Lošinj u 18. stoljeću, te obitelji koje su emigrirale u Sjedinjene Američke Države u 19. i 20. stoljeću.

Priložene su genealoške mape obitelji u rasponu od šest do deset generacija za obitelji Bellanich (Belanić), Carcich (Karcich, Karčić), Cecco (Čeko), Cosulich (Kožulić), Gallosich (Galošić), Giurich (Jurić), Haglich (Halić, Haljić), Martinolich (Martinolić), Nadalin, Nicolich (Nikolić), Pillepich (Pilepić), Radoslovich (Radoslović), Rerecich (Rerčić), Segotta (Šegota), i Vallich (Valić). Priložene su i fotografije pojedinaca i obiteljskih kuća.

Grant Karcich

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

3 komentara

 1. MAŠA MALČEVIĆ says:

  Molila bih informaciju da li se i gdje u Zagrebu može kupiti izdanje ove knjige na hrvatskom? Ako ne, da li će se moći izdanje na engleskom nabaviti kod nas ili samo isključivo netom iz Amerike?

  Zahvaljujem

  Maša Malčević

 2. Josip (Pino) rerečić says:

  Želio bi dodati na popisu familija porijeklom iz otoka Unija su izostavljene neke osobe ,Rerečić Josip rođen 24.07.1956  od oca  Rerečić Josipa rođenog 05.01.1907 na unijama i majke Mataje rođene Karčić.Sada stalno nastanjen u Malom Lošinju.

 3. Grant Karcich says:

  Rerečić Josip, rođen 05.01.1907. je zapisan u knjigu na stranici 181.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.