Predstavljanje novog izdanja Državnog arhiva u Zadru u HDA

U dvorani Kataloga Hrvatskog državnog arhiva u petak, 29. studenoga 2013. godine u 12,00 sati održat će se predstavljanje najnovijeg izdanja Državnog arhiva u Zadru. Riječ je o trećem dopunjenom izdanju knjige Južne granice Dalmacije od 15. stoljeća do danas autora Stijepa Obada, Serđa Dokoze i Suzane Martinović.

Neriješena granica i veliki interes stanovnika juga Hrvatske potakla je Državni arhiv u Zadru na objavljivanje trećeg dopunjenog izdanja ove knjige. Knjiga se bavi granicama na našem krajnjem jugu temeljem povijesnih izvora, jedino relevantnih za rješavanje graničnog pitanja. Autori knjige obrađuju granično pitanje u razdoblju od 15. stoljeća do danas.

Naime, prošle godine navršilo se deset godina od kada je na snazi Protokol o privremenom režimu na Prevlaci koji regulira međusobne odnose između Republike Hrvatske i Crne Gore uz južnu granicu do sklapanja trajnog ugovora. Ova će knjiga zasigurno pomoći rješavanju graničnih pitanja na Prevlaci. Arhiv kao čuvar memorije time je ispunio svoju obvezu.

O knjizi će govoriti prof. dr.sc. Hrvoje Kačić, prof. dr.sc. Stijepo Obad i prof. dr.sc. Stjepan Ćosić.

Veselimo se Vašem dolasku.

 

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.