Hrvatski državni arhiv na Interliberu 2013

Hrvatski državni arhiv predstavit će i ove godine nakladničku djelatnost na 36. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber 2013 koji se održava od 12. do 17. studenoga na Zagrebačkom velesajmu. Uz Hrvatski državni arhiv na Sajmu će predstaviti svoju ponudu knjiga i Državni arhiv u Zagrebu kao suizlagač, na Paviljonu 6:

  • četvrtak, 14.11.2013. od 11,30 do 12,00 sati –Tomislav Jonjić – Stjepan Matković, „Iz korespondencije dr. Mile Budaka (1907.-1944.)“, HDA, Zagreb 2013.
  • petak, 15.11.2013. od 11,30 do 12,00 sati – Darko Bavoljak, „Goli otok“ – dokumentarni film, HDA, Zagreb 2013.

Na glavnoj pozornici Interlibera 14. studenoga u 11,30 sati HDA će predstaviti knjigu autorskog dvojca Tomislava Jonjića i Stjepana Matkovića Iz korespondencije dr. Mile Budaka (1907.-1944.). Riječ je o objavi izvornog arhivskog gradiva, tj. korespondenciji dr. Mile Budaka iz razdoblja od 1907. do 1944. godine. Knjiga donosi i opsežnu uvodnu studiju priređivača Stjepana Matkovića i Tomislava Jonjića o Budaku kao književniku i političaru. Gradivo je objavljeno s ciljem upoznavanja javnosti s likom i djelom dr. Mile Budaka čija su književna djela bila zabranjena za objavljivanje sve do 1990., a sam Budak prešućivan, ili ocrnjivan u književno-povijesnim leksikonima i priručnicima.


 

15. studenoga u 11,30 sati bit će predstavljen dokumentarni film autora Darka Bavoljaka Goli otok koji je nastao u koprodukciji Hrvatskog državnog arhiva i ART DE FACTO-a. Koristi drugu stranu priče, tj. ono bez čega ne postoji nepristrana povijest. U filmu su korišteni i analizirani dosjei i dokumenti Hrvatskog državnog arhiva koji nas uvode u Udbinu stranu medalje; u dileme uhapšenih ibeovaca, u njihove privatne i ideološke dvojbe, u sam proces istrage, u namjere istražitelja jugoslavenskih tajnih službi, kao i u samu logiku borbe jugoslavenskih komunista protiv Informbiroa. Oni nam, osim konkretnih spoznaja, dočaravaju i atmosferu koja je vladala na partijskim sastancima, u labirintima Udbe, na ulicama gradova i sela kao i na samom Golom otoku. Svako vrijeme nosi i novi pogled na prošlost, kao što i stari povijesni događaji iznova pobuđuju zanimanje novih generacija istraživača, umjetnika i šire javnosti. Nova i cjelovita povijest Golog otoka počinje se pisati upravo sada, nakon 65 godina. Arhiv je najbolje mjesto za taj početak.

Hrvatski državni arhiv razvio je bogatu i vrijednu nakladničku djelatnost objavljivanjem stručnih i znanstvenih časopisa, serija arhivskoga gradiva te drugih periodičkih publikacija i monografija s područja arhivistike i historiografije u širem smislu. Kroz predstavljena izdanja posjetitelji Sajma moći će upoznati arhivske izvore, neposredno i putem obavijesnih pomagala, radove domaćih stručnjaka i prijevode suvremenih djela iz raznih područja arhivske teorije i prakse (od zaštite tradicionalnoga gradiva do upravljanja elektroničkim zapisima), hrvatsku filmsku baštinu, audiovizualne zapise te raznovrsne povijesne studije. Posjetitelji Sajma će moći osim izdanja HDA nabaviti i replike najljepših izvornika hrvatske baštine koji se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu te razne suvenire po prigodnim cijenama.

Posjetite nas na 36. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber 2013 u paviljonu 6 ZV-a!

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.