Porijeklo prezimena Budacic

Početna Forum Prezimena Porijeklo prezimena Budacic

 • This topic has 3 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 1 week by Andrija.
Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Objavio
  Postovi
 • #9958 Reply
  Andrija
  Guest

  Postaovana gospodo,

  mene zanima odakle je ta obitelj stigla u drevnu republiku/knezeviniu Poljica.

  Ima li mozda novih iztrazivanja i/ili novih rezultata postojecih iztrazivanja u vezi obitelj BUDACIC(H) koja se spominje u Poljickom Statutu (Clan 96, “Jurko Budacic i braca”, vidi naprimjer http://www.cuvalo.net/?p=49).

  Konkretno me zanimaju dokumenti koji dokazuju to (sumjeno) porijeklo. (Osim rodoslovlja bi me i zanimao izgled grba te obitelj ukoliko uopste postoji.)

  Unaprijed se zahvaljujem
  Andrija

  #9976 Reply
  Nobile
  Guest

  Nije nam poznato odakle je obitelj Budačić doselila u Poljičku Knežiju. U popisu poljičkog plemstva iz 1799. godine koji je predočen austrijskoj vlasti na potvrdu zabilježena je obitelj BUDAČIĆ rečeni PEZOLJEVIĆ(PEZELJEVIĆ)koja je u poljičko plemstvo primljena kao izvorna 15. prosinca 1482.godine. Navodi se u istom popisu da obitelj BUDAČIĆ rečeni PEZELJEVIĆ živi 1799. godine u gradu Splitu odnosno njegovom dijelu velom Varošu.Iz ovog popisa je vidljivo da je obitelj stekla plemstvo 1482. godine i da se ima smatrati izvornim poljičkim plemstvom.

  #9977 Reply
  Tibos
  Guest

  O pocetku,etimologiji,prisutnosti i znacenju ovoga prezimena naci cete na:

  imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Budacic

  books.google.com/books?id=7O4GAAAAQAAJ&pg=PA707&lpg=

  booksnow2.scholarsportal.info/ebooks/oca5/27/vojvodahrvoyevuk00iife/vojvodahrvoyevuk00iif_djvu.txt

  http://www.scribd.com/doc/39696500/Prilozi1

  http://www.forum.hr/archive/index.php/t=186550

  PS:Po mom osobnom misljenju ovo prezime je patronimik,jer je izved.od m.imena prvonositelja B u d e(nom.Buda).Prema onomasticaru prof.M.Simundicu m.ime Buda je hipokoristik od osobnih muskih imena :Budimil,Budimir,Budimko,Budisav,Budislav,Budivoj,Budman,Budmil i Budmir(vidi:M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zgb,1988,str.53.-54.).

  #14149 Reply
  Andrija
  Guest

  I. Majnaric, u svom radu “PLEMIĆKA OBITELJ RADINICA, OGRANAK NADINSKIH KAČIĆA” (http://hrcak.srce.hr/file/11268) je citirao kao prilog 2 jedan dokument (http://hrcak.srce.hr/file/11268 , strana 19) gdje je naveden jedan Miclous Budadich de genere Chucara iz Podgrada, koja su dio srijednih Poljica.

  Je li je znaci moguce, da su gore navedeni Budacici od poznatog roda Budacich Kukara i radi porijekla iz Podgrada i/ili posto su Kukari nazvani izvorno plemickim?

Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
Odgovor na: Porijeklo prezimena Budacic
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">