Filmski četvrtak u HDA: “Tajna starog tavana”

Hrvatski državni arhiv vodi svoje posjetitelje na putovanje kroz povijest hrvatskog filma! U dvorani Kataloga Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21, u četvrtak, 23. siječnja 2014. godine u 18:00 sati u okviru filmskog četvrtka u HDA održat će se projekcija filma „Tajna starog tavana“ (1984.) redatelja Vladimira Tadeja iz Nacionalne filmske zbirke.

Sinopsis filma

Dva dječaka radioamatera, Miro iz Zagreba i Pepek iz Praga, provode ljetne praznike na otoku Hvaru u kući Mirove tete. Na prašnom tavanu njene stare kuće pronalaze neobičan pištolj koji je napravio Mirov pradjed, smušeni izumitelj. Otkrivaju da je to zapravo antigravitacijski pištolj koji oduzima gravitaciju predmetima i lansira ih u svemir. Dječaci namještaju pištolj i počinju slati stvari u zrak, uzrokujući pomutnju. Međunarodna špijunska organizacija pokušava doći do moćnog oružja. Otimaju dječake, a policija je nemoćna.

Životopis redatelja

Vladimir Tadej doajen je hrvatske i jugoslavenske filmske scenografije. Među njegovim se brojnim radovima posebno ističu oni u 'Zastavi' (1949), 'Bakonji fra Brne' (1950), 'Jubileju gospodina Ikla' (1955), 'Samo ljudi' (1957) i 'Tri Ane'. Kao režiser dugometražnih igranih filmova najzapaženije je domete postigao u žanru dječjeg filma: 'Družba Pere Kvržice', 'Hajdučka vremena' i 'Tajna starog tavana'. Režirao je i zanimljiv eksperimentalni film 'Simpozij' (1988) u kojem je kritici izložio birokratski mentalitet te televizijske serije 'Hokejaši' (1989) i 'Kanjon opasnih igara' (1998).

(izvor za sinopsis i životopis redatelja: Zagreb Film Festival)

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.