Početna Forum Pitanja istraživača termini – Clavigerissa i Provisor

U ovoj temi nalazi se 5 odgovora, ima 1 glas, a zadnji ju je ažurirao  Robert prije 4 godine i 5 mjeseci.

Gledate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
 • Objavio
  Postovi
 • #12176 Odgovor

  Nevena

  Na vjencanom upisu roditelja mojeg cukundjeda iz 1842 naisla sam na dva temina koja makar mogu prevesti, nerazumijem sto su tocno znacila u povjesnom kontekstu Hrvatske.

  Michael Karlsberger je opisan medju ostlim kao Provisor imanja Gusceroves,
  “Perillustris ac Generosus Dni’ Karlsberger Guscherovec Provisor….”

  u prevodu nalazim da to znaci nadglednik ili upravnik imanja ali sto je takva uloga zapravo obuhvacala 1840 (duznosti). Znamo da je bio pismen ali da li se ocekivalo neko vise skolovanje?
  Kako su takvi zaposlenici na imanjima bili placeni, da li bi, ako jos postoje neki dokumenti iz tog perioda za imanje Guscerovec, se moglo ocekivati njegovog spomena?

  sto me najvise zanima je :
  Nevjesta Marija je upisana kao Clavigerissa
  “Maria Dobrovich Clavigerissa Comitissce Regina Sermas… ”
  sto razumijem da u direktnom prevodu znaci kljuconosa. Ali sto je to tocno znacilo za polozaj jedne zene 1840 godne u Hr. Polozaj u drustvu, da li to znacilo da je mozda bila pismena, duznosti? Da li je takva polozaj bio vezan diretno za neko od Sermage imanja ili na groficu Sermage kao osobu?

  Naime, osim sto je zanimljivo saznati o zivotu predaka, zupnik je izglada bio pre impresioniran svim prisutnima na vjancanju, koje lista u velike detalje, da je zaboravio zapisati zupe porijekla i ime roditelja mladenaca, pa sam malo zapela.

  #12183 Odgovor

  Marko Rimac

  Gušćerovec su u to vrijeme već posjedovali Ožegovići, točnije barun Metel Ožegović koji je oženio groficu Sermage. Njegov sin Ljudevit je oko 1910. rasparcelirao i prodao imanje Gušćerovec okolnim seljacima. Praćenjem njihove dokumentacije ulovili biste vjerujem i podatke o svojim precima, te njihov društveni položaj.
  Ako vas zanima povijest imanja treba potražiti ostavštinu Ožegovića i Sermagea za koja se nalazi u arhivu HAZU u Zagrebu na Štrosu 2:
  OBITELJ OŽEGOVIĆ – Varaždin, Zagreb; 1801-1885: svežnjeva 25; 2,5 metra Arhivsko pomagalo
  OBITELJ SERMAGE – Susedgrad, Medvedgrad; 1700-1859: svežnjeva 46; 5 metara Arhivsko pomagalo.
  Može se tražiti i drugdje npr. u HDA u spisima Križevačke županije i sl.

  Nadam se da sam malo pomogao,
  Marko Rimac
  mrimac@ffst.hr

  #12189 Odgovor

  Rodoslovac

  Provizor je bio nadglednik, upravitelj imanja, vrlo često nazivan i špan. Nije trebao biti posebno obrazovan ali je za očekivati da je bio možda pismen. Trebao je biti snalažljiv i organiziran, to sigurno i naravno od povjerenja vlastelina.
  Moj pradjed je bio provizor kod baruna Hellenbacha u Mariji Bistrici, dvorcu koji su sagradili Sermagei krajem 18. stoljeća a kasnije je ženidbenim vezama došao u vlasništvu spomenute obitelji.

  U HDA moguće je pronaći i fond 706 a odnosi se na obitelj Čikulini Sermage s preko 90 arhivskih kutija. Nasreću, fond ima sumarni i analitički inventar te se može pretraživati po ključnim pojmovima, što znatno olakšava potragu.

  Sretno i samo naprijed.

  #12205 Odgovor

  Nevena

  Hvala na odgovorima i na arhivskoj informciji za ostavštinu Ožegovića i Sermagea. Tu moram potraziti ako nista drugo za Mariju i par drugih informacija.

  Ali nazalost Michael vjerojatno ne (osim ako dokumentacija iz prelaznog perioda vlasnistva imanja nije prelsla njima po kupovini), jer su presli u Donju Stubicu godinu dana kasnije 1843 i vodi se kao provisori na imanju Kaniza. (koje jos nisam totalno uspjela utvrditi tko je bio vlasnik u to vrijeme).

  Za Guscerovec imam informaciju da je:
  “Eleonora Patačić (1770.-1834.) ostvarila je muževu ideju o zakladi za pomoć kmetovima. Ona je oporukom 1828. godine ostavila svoja imanja Vidovec, Guščerovec, Kalnik i dvije kuće u Varaždinu kmetovima na dobrima Vidovec, Guščerovec, Kalnik i Martijanec s naredbom da im se u slučaju nesreće dodijeli potpora. Upraviteljem zaklade Eleonora je imenovala Antuna pl. Kukuljevića-Sakcinskog kojeg je nakon njegove smrti 1851. godine naslijedio sin Ivan, a zatim je uprava zaklade povjerena županijskom blagajniku. Imanja iz oporuke prodana su 1860. godine na javnoj dražbi. Vidovec je kupio grof Karlo Erdödy, Kalnik i Guščerovec Metel Ožegović….”

  sto bi znacilo da je u vrijeme 1842/43 koje znam da je bio tamo imanje bilo u ‘vlasnistvu’ kmetova pod upravom Antuna pl. Kukuljevića-Sakcinskog. i tek 1860 preslo u vlasnisvo Ozegovica. (godina koju sam nasla na par mjesta). Da se moji predci nisu toliko seljakali… bilo bi lakse 🙂

  Pokusavam naci koja imanja su bila utom periodu 1835-1845 u vlasnistvu Regine Sermage (Oršić de Slavetić) tj racunajuci na period, u vlasnistvu njenog sina Otto Sermage. Pokusavam na taj nacin locirati gdje je grofica ‘skupila’ Mariju.

  #12208 Odgovor

  Livnogen

  Poštovana Nevena,

  Javite se na livnogen@gmail.com.

  Puno pozdrava

  #14977 Odgovor

  Robert

  Poštovanje
  Da li netko zna gdje bih mogao naći nešto više o prezimenu Mavrlja.
  Do sad samo pišu da su nastanjeni u Hr od Gline,Petrinje,Pule i Zagreba i ništa više.

  Hvala

  LP Robert

Gledate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
Odgovor na: termini – Clavigerissa i Provisor
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">