Prezime VIDAKOVIĆ

Početna Forum Prezimena Prezime VIDAKOVIĆ

 • This topic is empty.
Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Objavio
  Postovi
 • #14418 Reply
  Aco Vidaković
  Guest

  Poštovani,
  od 2011. godine radim na mom porodičnom stablu, tj. prezimenu Vidaković.
  Ja sam iz Apatina (Bačka, Vojvodina), i od mojih predaka sam saznao da mi potičemo iz plemićke porodice, i da čak imamo naš grb. Pošto su se Bunjevci naselili u više navrata po Vojvodini, došao sam ideju da obiđem arhive u Somboru i ostalim gradovima. Po pisanim dokazima koje sam našao (krštenice i venčanih papira…) došao sam unazad do oko 1725. godine, tj. zadnji poznati pra-pra-pra… deda je Mateja Vidaković (podatke o njegovom rođenju nemam), a sin mu se rodio 08/10/1756. Lukas Vidaković.
  Zašto ovo nabrajam; jer po grbu i pričama fali mi jedno ili dva kolena da povežem Mateja sa Đurom (Juro) Vidakovićem koji je bio jedan od predvodnika Bunjevaca 1687. u Vojvodinu, i dobio plemićku titulu koju mu je izdao car “Leopold I” 1690. godine. Iste godine, 1. maja, dobio je u Beču grbovnicu s listinom. Plemstvo se odnosilo i na suprugu Mariju Bošnjaković, kćeri Martu i Katarinu i braću Ivana, Baltazara, Marka i Matiju i Ivanovu decu: Đuru, Antuna, Anu i Luciju i Baltazarovog sina Stipana. Plemstvo je proglasila Bačka županija 24. decembra 1718. godine. Grb njegove porodice izgleda ovako: u modrom na zelenom polju vojnik u crvenom odelu sa perjanicom i sabljom krivošijom u desnoj ruci i odsečenom glavom u levoj. Iznad štita kruna sa pet šiljaka i pet bisernih kuglica.

  Da li možda neko zna kako da nastavim istraživati ili povezati moju “granu” sa Vidaković Đurom?!
  Hvala unapred sa komentarima.

  #14764 Reply
  Veljko
  Guest

  Pokusaj u Vukovaru ako je sto od rata ostalo. Pravoslavci Vidakovici su tamo dosta kolena nasli, ali pre rata.

  #15597 Reply
  Jure Radić
  Guest

  Prezime Vidaković je učestalo među Bunjevcima. Moja baki je djevojačko prezime Vidaković, a rođena je u Zavojanima kod Vrgovca. Vrlo vjerojatno je da su njeni preci došli iz obližnje Hercegovine kao i Bunjevci.

  #16924 Reply
  Tanja
  Guest

  Moji su poreklom iz Laza (Majevica) – sadašnja R. Srpska i isto tako imamo prezime Vidaković.
  Pozdrav.

Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
Odgovor na: Prezime VIDAKOVIĆ
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">