Početna Forum Prezimena Prezime Šikić – Gudura, Lika

U ovoj temi nalazi se 4 odgovora, ima 1 glas, a zadnji ju je ažurirao  Zora Šikic Hammans prije 6 godine i 2 mjeseci.

Gledate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Objavio
  Postovi
 • #8304 Odgovor

  AnaBB

  Moj prapradjed zvao se Ivan Šikić, navodno iz sela Gudura pored Štikade, Gračaca u Lici. Kasnije se pojavljuje njegovo ime Ivan Krpan. Zanima me njegovo porijeklo ranije u povijesti.

  #9603 Odgovor

  Roko

  I moj otac je Ivan, a evo par riječi o događaju za koji možda ne znaš..

  Gudura – 70 godina od izvršenja genocida nad Hrvatima (obitelji Ivezić i Šikić)

  Ove godine, na Silvestrovo 2012., proći će 70 godina od velikog stradanja koje nesumnjivo ima sve osobine uspješno provedenog i nikad kažnjenog genocida nad Hrvatima Gudure u općini Lovinac u Ličko-senjskoj županiji. Tog je kobnog dana, 31.prosinca 1942., pobijeno i masakrirano od strane četnika i uz punu logističku podršku talijanske vojske 181 mještana, svih životnih dobi, muškaraca, žena, djece i staraca. Nisu zabilježena ranjavanja, sav živalj koji je došao u ruke zločinaca smrtno je stradao. Ubijeno je 111 Ivezića, 68 Šikića, i dvoje Badžeka.

  Preživjeli su Gudurani, među kojima je bio i moj otac, tada petogodišnji dječak, njegovo četvoro braće i sestara i njihova majka, koji su nakon zbjega preko Velebita, skrivanjem u šumi u neljudskim uvjetima ciče ličke zime, doživjeli sudbinu izbjeglica u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske. Ono što se događalo nakon pokolja četnika vrlo je slično, zapravo identično sudbini stanovnika razorenog Vukovara i drugih gradova u okupiranim dijelovima Hrvatske 90-ih.

  Do tog kobnog dana, u mjestu Gudura živio je 901 Hrvat, uglavnom prezimena Ivezić i Šikić. Niti jedan stanovnik više se nikad nije vratio i niti jedno gudursko ognjište nije oživjelo. Četnička ruka ostavila je ožiljak, biljeg i potpis na tom području i zadržala ga u potpunoj vlasti kasnijom zamjenom četničkih obilježja partizanskim. Povratak Hrvatima na to područje nije bio moguć sve do oslobođenja vojno redarstvene akcije Oluja.
  Ivezići, Šikići i druga gudurska i ostala lička prezimena raseljena su diljem Hrvatske i svijeta. Tek poneki su se vratili na područje Lovinca, Gračaca i Svetog Roka, no u razrušenu, zapaljenu i raseljenu Guduru nije se smio, ni mogao vratiti nitko.

  Posebno zabrinjava i rastužuje činjenica da se do današnjeg dana nitko od nadležnih institucija nije potrudio istražiti, zabilježiti, a kamoli spomen obilježjem označiti masovno stradavanje Hrvata tog područja. Kako vrijeme odmiče, sasvim je jasno da se takvo što ne može očekivati od institucija Hrvatske države ili županijskih i lokalnih vlasti, te da ulogu njegovatelja svoje baštine moramo preuzeti mi sami, potomci Šikića, Ivezića i drugih obitelji koje su živjele u Guduri i pripadajućim zaseocima.
  Ima nas puno koji danas nosimo prezimena koja su tada obilježavala to područje, no i puno onih koji gudursku krv nasljeđuju preko svojih ženskih predaka i koji se s ponosom, ali premalo informacija prisjećamo svojih korijena. Rasprostranjeni smo diljem Hrvatske i svijeta, a i sam osobno poznajem niz značajnih i uglednih ljudi, koji vuku korijene iz kamena Gudure.
  Ne ću nabrajati sveučilišne profesore, novinare, sportaše, gospodarstvenike i umjetnike koji s ponosom ističu svoje gudursko porijeklo.
  Ne ću upasti u zamku stvaranja liste “tko je tko”, već ću sve potomke razorene Gudure, koji u sebi nose osjećaj obveze prema svojim precima, pozvati da učinimo sve kako se Gudura i istina o Guduri ne bi zaboravila.

  Pokrenut ćemo širenje istine i pokušati doprijeti do potomaka Gudurana kako bi prepoznali potrebu očuvanja baštine, uz već postojeću inicijativu obilježavanja mjesta egzodusa, i stvaranja arhive podataka o događanjima, te o porijeklu Gudurana i njihovih zasluga, te njegovanje duboko ugrađenih vrijednosti temeljenih na tvrdom kamenu podno veličanstveno lijepog i ponosnog Velebita.

  #9684 Odgovor

  NIKOLA

  Moj pokojni otac zvao se Nikola Šikić. Rođen je 1914 godine u Guduri od oca Jerka Šikića i majke Ruže Šikić (rođena Matovinović).
  Dida i baka su pobjegli 1942 u Ivankovo kod Vinkovaca a tamo su i umrli te sahranjeni.
  Imam premalo saznanja o povijesti, kako je Roko opisuje, pa ne mogu komentirati ali me interesira jer su i moji korijeni iz Gudure.

  #10191 Odgovor

  jadranka smolko

  moj djed je nikola šikić a baka kata rođ. ivezić iz gudure su . protjeranisu i završili u gundincima gdje je djed umro 1956 god. bakaa je došla u dugo selo i umrla1978 . od djece su im živi mile˙(moj ujak),dragica i pepica (tetke)

  #15440 Odgovor

  Zora Šikic Hammans

  I would like to find out about my dad’s origin. Ivan Luka Šikic .
  He was born October 9, 1924 in Gračac – Gudura ,Lika.
  His dad Mile Šikić died when my dad was approximately 7 years old.
  His mother Kata’s maiden name is Kenezević.
  My dad’s grandpa was Joseph Šikić and used to work at the train railroad.
  My father had 2 siblings, his older sister Marija and his younger brother Nikola.
  Some time when their town was destroyed my grandma and the 3 kids moved to Zagreb.
  After World War II my dad Ivan Šikić
  and his brother Nikola emigrated to Lima,Peru. South American , February 1945 in the GENERAL BLACK SHIP, where they stablished , started their families and become prosperous business men.
  My aunt Maria married Franjo Simić , they had a son Ivitca Simic who died at age 17.
  Kata Šikic died at age 98 and Marija Šikic Simić died 1999. Nikola Šikić died 2017.
  My Father died October 4, 2010 at age 86.
  We are 4 siblings, we were all born in Peru but our hearts belong to the the beautiful Croatia.
  If there’s anyone who could help me find about my dad’d origins would be really appreciated.
  My family and I will be a couple of weeks in June this 2019 in Croatia and would love to find relatives if there is any.
  Thanks
  Zora Šikić

  Želio bih saznati o podrijetlu mog oca. Ivan Luka Šikić.
  Rođen je 9. listopada 1924. u Gračacu – Gudura, Lika.
  Njegov otac Mile Šikić umro je kad je tati imao oko 7 godina.
  Devojačko prezime njegove majke Kate je Kenezević.
  Djed mog oca bio je Joseph Šikić i radio je na željezničkoj pruzi.
  Moj otac je imao 2 braće i sestre, staru sestru Mariju i mlađeg brata Nikole.
  Neko vrijeme kada je njihov grad uništen moja baka i troje djece preselili su se u Zagreb.
  Nakon Drugog svjetskog rata moj tata Ivan Šikić
  i njegov brat Nikola emigrirao je u Limu, Peru. Južnoamerički, veljača 1945. u GENERAL BLACK SHIP-u, gdje su oni osnovali, osnovali su svoje obitelji i postali uspješni poslovni ljudi.
  Moja teta Marija udala se za Franju Simića, imali su sina Ivicu Simića koji je umro u dobi od 17 godina.
  Kata Šikić umrla je u 98. godini, a Marija Šikić Simić preminula 1999. Nikola Šikić umro 2017. godine.
  Otac mi je umro 4. listopada 2010. u dobi od 86 godina.
  Mi smo 4 braće i sestara, svi smo rođeni u Peruu, ali naša srca pripadaju prekrasnoj Hrvatskoj.
  Ako postoji netko tko bi mi mogao pomoći da nađem podrijetlo mog oca, bilo bi mi stvarno drago.
  Moja obitelj i ja provest ćemo nekoliko tjedana u lipnju ove godine u Hrvatskoj i voljeli bismo pronaći rođake ako ih ima.
  Hvala

  Zora Šikić

Gledate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
Odgovor na: Prezime Šikić – Gudura, Lika
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">