Početna Forum Prezimena prezime Dragović

U ovoj temi nalazi se 8 odgovora, ima 1 glas, a zadnji ju je ažurirao  Slađa prije 9 godine i 2 mjeseci.

Gledate 9 postova - 1 do 9 (od ukupno 9)
 • Objavio
  Postovi
 • #8391 Odgovor

  Dragović

  Ja se prezivam Dragović,iz Dalmacije sam,selo Sonković kod Šibenika.

  Uspela sam da saznam da su Dragovići ustvari došli iz Crne Gore,u našoj kući smo u temelju našli kamen na kome je uklesana 1899 god. ali ne uspevamo da složimo sve kockice.Da li mi možete reći :kada su u stvari došli u Dalmaciju?

  Negde se pominje da su došli kad je bila Velika seoba srba.Znamo da su došla tri brata-od toga dva su se nastanila u Sonkoviću,a jedan u Pavasovićima.

  Hvala unapred

  #12779 Odgovor

  assad

  nije istina da su iskljucivo iz crne gore, tako da si mozda i iz dalmacije. dragovici su iz boke kotorske i dalmatinskog zaljeva, te imas onih koji su primili katolicku i koji su primili pravoslavnu vjeru. ako preciziras vjeru, moci cu ti tocnije reci

  #12914 Odgovor

  Ivana

  Dragovići su Srbi, došli iz Crne Gore. Naseljavaju Dalmaciju i dio je pokatoličen. Odtuda Dragovići Hrvati. Podrijetlom su Crnogorci odnosno Primorski Srbi.

  #13598 Odgovor

  BiH

  Prezime Dragovic nose i Muslimani u Bosni i Hercegovini.
  Ja sam jedan od Dragovica Islamske vjeroispovijesti,
  Ja znam da je moj predak iz dansanjeg Herce novog,Koja je bila vijekovima Bosanska teritorija ,sve dok Ruski car nije dao Crnogorcima taj dio,Cuj jEBENI RUS DIJELI MOJU DJEDOVINU,i onaj smrad Pucar stari,jebo mater svoju komunjarsku
  Ali necemo o tome sada, On se zvao Zigfrid Dragovic.Bio je u Mletackoj ratnoj mornarici kao admiral,Sve do jedne morske bitke na Jadranu sa Turskom flotom,Gdje su Mletci popusili i moj predak bio zaroblje,Zbog hrabrosti i umijeca Turci ga nisu pogubili,dali su mu mogucnost da bude u Turskoj ratnoj floti,Tako je Zigfrid zavrsio u Istanbulu ,prihvatio Islam,ozeni Bosansku kcerku nekog Hajdar pase koji je takodzer Bio Bosanski veleposjednik prije nego sto su Turci zauzeli Bosnu,I od toga Zigfrida Unuk Mihrem se vraca u Bosnu kao Kapetan u janicarskim jedinicama poslije povratka sa bojista u Madzarskoj,,zeni se sa Melanijom iz Blagaja(normalno ona prihvaca Islam) i ime Zahira i taj janicarski komadant dobija posijed izmedzu Visegrada i Gorazda,postaje zemljoposijednik, i on ponovno dodaje svoje pradjedovsko prezime Mihrem Beg Hüseyin Dragovic .Samo da naglasim da je u to vrijeme istocna Bosna bila vise od 50% katolika ,mnogo porodica iz Dalmacije poslije gladnih godina u Dalmaciji, preseljavaju se u Istocnu Bosnu i tjekom vremena postaju Muslimani.a neke Dalmtinske porodice se vracaju u sjevernu Dalmaciju,jos da dodam da ima neko selo Dragovici u okolini Gorazda i da je pola sela bilo Muslimani pola Srbi,neznam koje je porijeklo tih plemena,i odakle su dosli,Mozda su im pretci bili kmetovi tom mom pretku,pa su i prezime zadrzali.U to nisam siguran

  #14263 Odgovor

  Dragovic

  Imate sve u knjizi poreklo Praščevića.

  #14270 Odgovor

  gagula

  Nije lose Bih da znas svoje korene,da smo rodjaci,blizi smo ti nego neki tamo Husein iz Carigrada,a to sto su tvoji prodali veru za veceru nemoj da te progoni nisi ti to uradio,bitno je da znas ko si i sta si,a sad vera treba da nas spaja a ne rastavlja. budi ono sto jesi…

  #15431 Odgovor

  Zoran

  Zoran Dragovic
  Porjeklom iz BH tacnije Dobro Polje (opstina Kalinovik)
  Djed i pra djed rodeni u Dobrom polju pra djed roden 1890

  #15891 Odgovor

  Petar

  Postovani, ja poticem od Dragovica iz Crne Gore!
  I u ovoj poruci cu pokusati da vam priblizim istoriju samog nastanka prezimena „Dragovic“.
  -Dragovici su ogranak od Dulovica od kojih su se odvojili krajem XVIII – vijeka. Ovo prezime su uzeli po Dragu Radisavljevu unuka Jovana Duleva. Najsrodniji su sa Mijatovicima, jer oni poticu od Draga.
  Djeda Mijata,serdar Mileta bio je sin Draga Radisavljeva, rodonacelnika bratsva Dragovica.
  Ogranak Dulovica, nazvan Vidici,potomci su Stanise Mijuskova rodjenog brata serdara Mijata.
  .. Drago je imao tri sina: Miletu, Milutina i Todora. Od Milete su Mijatovici sa ogrankom Vidici, a svi ostali Dragovici su od Dragovog sina Milutina, jer se treci sin Todor Dragov preselio u Srbiju i o njegovom potomstvu se malo zna. Po svemu izgleda da su njegovi potomci promijenili prezime.
  *Posveticu se sada malo na Milutina, i samim time su moji nastavili njegovu lozu. Ali ne bih da idem u detalje, vec cu uopsteno reci istoriju njega i njegovog blizeg potomstva.
  – Milutin je imao cetiri sina: Tomasa, Savu, Nikodima i Raka. Rako se odselio u Srbiju i njegovi potomci zive u Cajetini i Kremnoj. Tomas je cuveni Gornjomoracki junak koji je 1795 godine ubio na na Ratnji Zuka Paripovica Turskog barjaktara, kada je sa Niksickim Turcima palio Gornju Moracu. Njegova zena Plana koju je Njegos nazvao “ Srpska Klorinda“, skinula je oruzije sa Paripovica i sa njim ubila jos jednog Turcina, te je pobegla preko Morace u Starče. Ona je bila od bratstva Krkovica iz Gornje Morace.
  – Nikodim je bio Iguman u manastiru Moraci i bio je znacajna licnost u oslobodilackoj borbi Moracana od Turskih osvajaca. Cuveno je njegovo pismo gurvenandu Radonjicu, gdje ga moli za pomoc u borbi protiv Turaka. Na kraju pisma kaze: “ Imamo 300 brkovah i glava Tusrkih,ako zapovijedis da ti ih donesemo,no i Bogu sva sirotinja i o tome vratu. A mi ponovo Boziji i tvoji, nemoj da smo vragu za radost, i podrzao te Bog u zdravlju i gospodstvu“ !!! Pismo je napisao i istog dana poslao. “ 15 avgusta 1789 godine. Sa potpisom, “ Vas ponizni Iguman Nikodim.. td da ne duzim. Iste godine je pao navedeni broj Turskih glava. Kada su na Crkvine Rovcani i Moracani potukli cijelu sultanovu vojsku.
  ..Dragi moji, ovo je dio potomstva Dragovica. I da potvrdim da su Dragovici nastali u Moraci, dje i samo mjesto ima naziv “ Polje Dragovica.
  Naravno primijetio sam da pricate o Krsnoj slavi.
  Potrudicu se da vam u kratkoj prici dam odgovor.
  …Dragovici su slavili 9 Januar, Sveti Stefan, gdje tokom znacajne bitke sa turcima dolaze do toga da ubiju zmacajnog vazala njihove vojske. I zbog krvne osvete u to doba gdje su Turci silni trazile plemena po Slavi i prezimenu. Dragovici odluce da promijene krstno ime za 31 oktombar, Sveti Luka ( Lucindan).
  Dragi moji, nadam se da sam uspio da vam pomognem malo. I znajte da su ovi podaci iz originalnih spisa. Puno pozdrava za sve Dragovice. Hvala.

  #15977 Odgovor

  Slađa

  Poštovani prezimenjaci, Ja sam Dragović iz Hercegovine i da odgovorim Petru mi slavimo Svetog Đorđa.Znači Dragovići iz Hercegovine su sasvim nešto drugo, druga porodica sa drugim korjenima.Našla sam podatak da Dragovići iz Hercegovine potiču od Keltskog plemene koje je živjelo na obali Ohridskog jezera.Dolaskom Slovena asimiliraju se i kasnije sa Sorabima dolaze u Crnu Goru, pa potom u Hercegovinu pod plemenskim imenom Dragoviti. Inače jedina smo porodica koja je zadržala korjen plemenskog imena Drago, na staroslovenskom Sin Zmaja. Eto toliko od mene i pozdrav svim Dragovićima!!!

Gledate 9 postova - 1 do 9 (od ukupno 9)
Odgovor na: prezime Dragović
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">