Porijeklo prezimena Begonja

Početna Forum Prezimena Porijeklo prezimena Begonja

 • This topic has 13 odgovora, 2 glasa, and was last updated prije 1 week i 1 day by Lidija ex Begonja.
Gledate 14 postova - 1 do 14 (od ukupno 14)
 • Objavio
  Postovi
 • #7960 Reply
  Suzana
  Guest

  Zanima me odakle potjece prezime Begonja?

  #7961 Reply
  neven
  Keymaster

  odakle točno potječe ili je starosjedilačko to neznam, ali 2 su mjesta odakle su Begonje:

  1. Privlaka u zadarskoj županiji,
  2. Sedramić kod Drniša.

  ima dosta Begonja u Slavoniji, područje oko Vinkovaca i Đakova, (najviše ih je u mjestu Privlaka, južno od Vinkovaca i u Đakovu, ali pretpostavljam da su to doseljenici, najvjerojatnije iz ovog kraja oko Drniša, kao i Begonje u Kaštelima i u Splitu, dok su Begonje u Zadru, kao i u mjestima oko Zadra, te u Rijeci uglavnom potekli iz Privlake (ZD)

  #7962 Reply
  Ibrahim
  Keymaster

   

  Vase prezime BEGONJA je izvedeno iz  turske rijeci BEY -arapskim slovima pisano “BEK” odatle kod nas “BEG”(znaci:pukovnik,gospodin,gospodar),i  sufiksa -ONJ(A) -prema prof.P.Skoku–on je rumunjskog podrijetla za oznaku prezimena(antroponima),koja imaju znacenje ii augmentativa.

  Izvor:A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,Sarajevo 1985,str.129;P.Skok,Etimologijski rj.hrv. ili srp.jez.,Knj.1.,Zagreb 1971.,str.132,i knj.2.,Zagreb ,1972,str.558.;M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zagreb 1988.,str.30;ARJ,Vol.I,Zagreb 1880-1882.str.224;Dr I.Smailovic,Muslimanska imena orijental.por. u BiH-u,Sarajevo 1990,str.138-139.,164-166.;Dr.I.Smailovic,Tursko-bosanski rj.,Tuzla 2007.,str.43;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci…,Zagreb 1962,str.174.

  Ibrahim Tabakovic,prof.

  #7963 Reply
  neven
  Keymaster

  Gospodine Ibrahime, kako objašnjavate plemićku porodicu de Begna koja postoji u Zadru od 12. stoljeća?

  Ili Begoñe (Begonje) u Španjolskom Bilbau? Ako smo mi bey-ove pretvorili u beg-ove, zar su i Španjolci uradili isto?

   

  #7964 Reply
  Ibrahim
  Keymaster

  Stovani gospodine Nevene,

  Mozda je Vase misljenje o podrijetlu prezimena Begonja tocnije nego moje.Ja sam samo iznio svoje misljenje Ali -sto se tice Spanjolske-u njoj danas ima dosta naziva koji potjecu iz semitskih jezika(npr.sam naziv Spanjolske-prema misljenju mnogih etimologa –je iz fenicanskog jezika).A historijska je cinjenica da su Arapi(Mauri?)vladali na Pirinejskom poluotoku 7 stoljeca.Jedan spanjolski lingvista tvrdi da je ime Elvira(svetice u Spanjolskoj)izvedeno iz arapskog zenskog osobnog imena –Amira(?)

  Na zalost,jos uvijek je europocentrizam dominantan….

  Uz najljepse zelje.

  Ibrahim Tabakovic

  PS:1)Nedavno sam u jednoj americkoj enciklopediji procitao da je Sv.Jeronim smatrao da je ime Katarina izvedeno iz aramejskog jezika(?)

   

  #7965 Reply
  neven
  Keymaster

  Poštovani,

  malo da pojasnim, jer radi se o mom prezimenu. I sam bih volio znati kako je nastalo, a svima je prva “begovska” teorija, što je i logična i prva asocijacija svima, pogotovo jer imamo jako puno prezimena sa prefiksom “Beg-“. Međutim prezime (točnije ime patricijskog roda) “de Begna  – de Benja” postoji u Zadru i prije pojave Turaka na ovom prostoru, tako da automatsko povezivanje prezimena koje počinje sa “Beg-” sa turskom titulom ne mora držati vodu.

  Španjolsku sam spomenuo više kurioziteta radi, jer čisto sumnjam da su moji pretci od tamo doselili, pogotovo što znam da moje prezime postoji preko 300 godina na istom  mjestu, a prezimena u današnjem smislu su i nastala negdje prije 300-350 godina.

  Prezime Begoña u Španjolskoj ne nose Španjolci nego Baski, a koliko mi je poznato, taj dio Španjolske nikad nije došao pod arapsku vlast. Nisam siguran da li je “bey” arapska titula, mislim da je prije turska, a Turci ipak nisu dospjeli tako daleko poput Arapa.

  Što se tiče aramejskog, taj jezik je, koliko je meni poznato u predhelensko doba bio “lingua franca” na bliskom istoku, a njime se govorilo u Palestini u Isusovo doba. To je bio da tako kažem materinji jezik Isusa i njegovih apostola, a njihova imena ljudi i danas nose. Tako da ukoliko je i Sv. Katarina porijeklom s Levanta, nebi bilo čudno da ima aramejsko ime.

   

  Lijep pozdrav

  Neven Begonja

   p.s. evo sad sam pogledao, Sv. Katarina ima pridjev “Aleksandrijska” 

  #7966 Reply
  Ibrahim
  Keymaster

  Jos o prezimenu Begonja:

  “Begonje su prisutne u vecini hrvatskoh zupanija,u ukupno 43 opcine i 59 naselja,pretezno u seoskim sredinama(54%)…

  Glavni migracijski pravci Begonja u proteklom stoljecu zabiljezeni su iz Drnisa u Split,iz Drnisa u Kastela,te iz Bosanskog Samca(BiH) u Slavonski Samac”.

  Izvor:

  imehrvatsko.net/apex/f?p…PREZIMENA…RP…PREZIME:Begonja

  Ibrahim Tabakovic

  PS:Interesantno bi bilo istraziti podrijetlo prezimena Begonja iz Bosanskog Samca.Da li je ono povezano sa prezimenom stare zadarske obitelji  DE BEGNA?

  #7967 Reply
  neven
  Keymaster

  Da, još kad bi na imehrvatsko.net napisalo broj tih migracija iz Bosanskog u Slavonski Šamac, bilo bi skroz OK. A nebi bilo zgorega da napišu i koliko je Begonja bilo u Bosanskom Šamcu, pa, recimo tamo 1950-ih. Baš me zanima jeli taj broj “0”.

  Problem je što u Slavonskom Šamcu ne živi nitko s prezimenom Begonja, tako da neznam što su autori htjeli reći s time. Lupili i ostali živi izgleda.

   

  #7968 Reply
  Ibrahim
  Keymaster

  Stovani gospodine Nevene,

  Trebalo bi da se obratite kompetentnom znanstveniku u Zavodu za povijestne znanosti HAZU u Zadru ili poznatom onomatologu akademiku Petru Simunovicu i da ih pitate:kada je nastalo Vase prezime Begonja i da li je ono izvedeno iz prezimena zadarske patricijske obitelji Benja.

  Na kraju teksta “Benja,Benkovic ili Kozicic” o patricijskoj obitelji Benja navedeno je slijedece:

     “Obitelj Benja se u XIX st.podijelila u vise grana.Neki su clanovi obitelji odselili u Hrvatsko primorje pa i u zagreb,dok je drugi dio otisao u inozemstvo,u Austriju i Italiju,te su u svom prezimenu sacuvali pridjevak Benkovic.

    Alfred,unuk Andrijin, koji je zivio u Austriji naziva se 1907.god.”c o n t e   B e g n a   B e n k o v i c”,a Benje  koji zive u Italiji nazivaju se “B e g n a   c o n t i   d i    C a s t e l   B e n c o v i c h”.

  Vidi:

        http://www.cro-eu.com/forum/index.php?action=printpage;topic=973.0

  Takodjer, o obitelji Benja;

        hr.wikipedia.org/wiki/Benja

  Ibrahim Tabakovic

  PS:O nazivu  b e g   i izvedenicama od njega:

           Jezikoslovac Djuro Danicic u ARj(vol.I,Zagreb 1880-1882,str.224.)napisao je slijedece:

           “B e g,m.tur. beg,gospodin…Dolazi u 15.v….;tako mjesto gospodin reku u dubrovniku svakom covjeku kad hoce da pokazu  da ga postuju,a u Hrvatskoj zovu mladozenju begom…Dolazi i kao nadimak mjesto prezimena …Miho Beg,Rako Beg.Bud.spom.glasn.II.3,75….

            B e g a n,m.nadimak i ime musko od prosloga vijeka–postanjem nece biti od bjegati…nego ce biti hyp.od bego–najprije kao nadimak a poslije kao ime…”

           Pravni historicar Vladimir Mazuranic u “Prinosima za hrv.pravno-povjestni rj”(Zagreb 1908-1922,str.53.)naveo je slijedece:

           “B e g a n,m.nadimak ili prezime u Zagrebu,1355-1365.  Tk.IV.

            Je li  vec tad turska rijec  beg do Zagreba doprla ili je ime postali i nasega bieg?Isp. A.R.”

            Poznati etimolog prof Petar Skok u “Etimologijskom rj.hrv.ili srp.jez”(knj.1.,Zagreb 1971.,str.132.)naveo je slijedece:

            “b e g,m…(15.v.)….car sultan…,gospodin muslimanski i krscanski pod turskom vlascu…,preneseno  u znacenju  o p l e m e nj e n…na ceralije i voce…,kao naslov ,koji u tur.odgovara nasem  p r e s v i j e t l i=i l l u s t r is s i m u s,b e g gubi  vezu s feudalnim znacenjem i daje se  u Dubrovniku iz postovanja svakom covjeku,kao m o n s i e u r,H e r r…Prenosi se i u porodicnu i svatovsku terminologiju…U Dalmaciji kaze zena svome muzu  b e g.U Hrvatskoj  b e g  je mladozenja.Odatle deminutiv  b e g i c “mladi beg”,takodjer krscansko prezime.”

   

  #10080 Reply
  neven
  Guest

  Evo par podataka o starosti samog imena/prezimena Begonja:

  “Codex diplomaticus regni Croatiae, Dalmatiae et Slavoniae” (skr. CD), svezak 8., na str. 335., u dokumentu izdanom u Topuskom 8.6.1313. spominje se i “Gurizlaus filius Begona”.

  CD, sv. 17., na str. 291, u dokumentu 23.5.1390. spominje se “Gurko filius Begonyn”.

  U “Urbaru modruškom iz 1486.” (R. Lopašić, “Hrvatski urbari”), na str. 71. spominje se “Šimun Begonić” koji “stoji na kneza dvori, služi četrtinu”.

  I. Kukuljević-Sakcinski, “Acta croatica”, str. 272; među selima koja 1573. Stjepan Frankapan poklanja svom službeniku Krsti Izačiću, nalazi se i “jedno selo na komu je Martin Begonych”.

  U maticama krštenih drniške župe, ima sačuvane matice krštenih od 1705. godina, a koja obuhvaća i Sedramić, 30.1.1757. nalazimo kao kumu “Helenu Begognich” iz Sedramića, dok je prvi Begonja kršten 1.1.1764. i to “Antonio, sin Ivana i Stane Begonich”, a 15.9.1765. je krštena “Maria, kći Ivana i Stane Begonich alias Alduk”, te je 1767. kršten Ivan, od istih roditelja. To su sve osobe s prezimenom Begonja iz drniških matica krštenih do 1790. godine.
  Inače, u mletačkom katastru iz 1709. na drniškom području nema zabilježenog prezimena Begonja (vidi Krešimir Kužić, “Povijest dalmatinske Zagore”).

  Župa Privlaka kod Nina nema sačuvane matice krštenih prije 1798. osim jednog lista iz 1751-1752., ali ima sačuvane matice umrlih od 1722. godine na ovamo.
  Najstariji upis o krštenju Begonja imamo od 3.2.1752. kad je kršten “Ante, sin kapitana Ante Begone i Barice njegove žene”.
  U matici umrlih prvi upis imamo 20.2.1722. kad je umrla “Luce Begonina od godišć 60 incirka”. Do 1790. godine ima ukupno 21 upis o smrti osoba s prezimenom Begonja.
  U arhivi ninske biskupije sačuvala su se dva dokumenta na talijanskom, jedan bez datuma iz srpnja 1698., a drugi od 18.3.1705., u kojima se spominje kapitan Privlake Zuanne Begogna.

  Iz navedenog se može zaključiti da je samo ime/prezime Begonja starije od pojave begovske titule na našem prostoru, te da se u Privlaci Begonje spominju 60 godina prije nego u Sedramiću kod Drniša.

  #10097 Reply
  Tibos
  Guest

  O prisutnosti i etimologiji prezimena Begonja naci cete na:

  hjp.novi-liber.hr/

  (vidi pod Begonja)

  #13402 Reply
  begonja
  Guest

  U Slavonskom Šamcu su ostale još dvije obitelji Begonja

  #14419 Reply
  Ines
  Guest

  Stanovnici Sedramica kazu da su tamo dosli prije 300 godina, iz zadarskog podrucja. Neki kazu da su bjezali pred kugom, neki pred talijanskom okupacijom.

  Vjerujem da su Begonje plemickog porijekla, cisto po njihovom mentalitetu. Ratoborni su, zestoki, stoici, siroke ruke, brzi da zastite slabije i osjetljivi na nepravdu. Kad nisu pozvani u boj, nisu skloni teskom fizickom radu.

  Majka od mog oca je bila Begonja. Otac je naslijedio te odlike, a ja ih osjecam u sebi, jer krv nije voda… i doci ce opet vrijeme kad ce se one iskazati — kada ce drustvu zatrebati.

  #14696 Reply
  Mirjana
  Guest

  Ines,
  moj suprug je Begonja, rođen u Đakovu, porijeklom iz Sedramića.
  “Slavonski” Begonje doselili su poslije II svj. rata iz Sedramića, dio porodice naselio se u Privlaci kod Vinkovaca, a dio u Đakovu.

  Nisam sigurna koliko tvoj opis mentaliteta Begonja upućuje na plemićko porijeklo, ali svaka navedena karakteristika opisuje mog supruga, a vidim nešto od toga i u našoj kćeri.

Gledate 14 postova - 1 do 14 (od ukupno 14)
Odgovor na: Porijeklo prezimena Begonja
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">