Početna Forum Prezimena Mataković

U ovoj temi nalazi se 2 odgovora, ima 2 glasa, a zadnji ju je ažurirao  Miroslav prije 9 godine i 10 mjeseci.

Gledate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Objavio
  Postovi
 • #7862 Odgovor

  Brayac

  Zanima me prezime Mataković. Znam što prezime uglavnom znači, ali bi me zanimala njegova rasprostranjenost sada i u prošlosti. Gdje se prvi put spominje, tko su prvi Matakovići, kojim područjima se proširilo te bi me također zanimala njegova zastupljenost među hrvatskim odnosno srpskim stanovništvom. Koliko ja znam Matakovića ima puno u karlovačkom kraju, kraju oko rijeka Mrežnice i Dobre, a posebno u Dugoj Resi i okolici (npr. selo Mrežnički Novaki, selo Završje Netretićko), pa prema Ozlju (selo Tomašnica) itd. Također ga ima u Slavoniji. Molio bih svakog tko zna više o ovom prezimenu da mi nešto napiše. Hvala.

  #7863 Odgovor

  Brayac

  Također me zanimaju prezimena Maletić i Medak.

  #14567 Odgovor

  Miroslav

  U Novom Slankamenu Opština Indjija u Sremu koji pripada Vojvodini se nalazi familija Mataković. nekada ih je bilo dosta matakovića ali su uglavnom imali zensku decu koje su se udavale i prelazile na muževo prezime. U slankamenu sada ima jedna familija Mataković a pre ovog poslednjeg rata ih je bilo nekoliko familija. Matakovići su hrvati pa su zamenili kuće i otišli u Hrvatsku i to u Zadar a jedna familija je odselila u Zemun. Iz ognjišta ili kućnog praga u kojem ja živim su potekli svi Matakovići u Novom Slankamenu. Iz like su se doselili u prvoj polovici 19. veka. Svi sinovi su preminuli osim jedne kceri po imenu Soka koja nije mogla da nasledi imanje, jer tada ženska deca nisu mogla da naslede imanje. Ona se oženila sa Mitrom Radenićem, siromašnim ribarom iz Starog Slankamena, koji je prešao na prezime Mataković i na taj način su Mitar i Soka nasledili poveće imanje Matakovića. Soka i Mitar su imali šest sinova a moj praded je Jakov mataković i on je ostao na kućnom pragu. Jakov je imao 17 dece. starija kći Lenka je umrla od tuberkuloze kada se udala a jedina preživela od tih 17 dece je Zora Mataković koja se udala za Crvenka Petra ali je Zora prešla na prezime Crvenka. Petar i Zora su imali 8 moro dece i to 5 sinova i tri kćeri. Sve tri kćeri su prezivele ali samo jedan sin je preziveo jer u to vreme dizenterija je bila ne izlečiva, pa su bebe umirale. Preziveli sin je Djura a to je moj otac. Ja sam Miroslav. Prezime nam je Crvenka ali niko u selu nas ne zna pod tom prezimenom jer od kako se Slankamen gradio, a gradila ga je tadašnja vojska, u kući u kojoj ja zivim od izgradnje u prvoj polovici 19. veka, pa do sada su živeli potomci Matakovića. I zato, kada nas neko traži pod prezimenom Crvenka, naše prve komšije kao i celo selo, ne znaju da smo mi Crvenka neg nas znaju ka Matakvići. sim nas u Slankamenu zivi i moj rodjak Ilija Mataković a u Zemunu živi isto tako moj rodjak Petar Mataković. Rodjeni brat Petra, iz Zemuna, Mirko Mataković je odselio u Zadar. Nekoliko potomaka Matakovića iz našeg kućnog praga je odselilo u Osjek. Ima još jedan moj daljnji rodjak Pera Mataković koji je takodje odselio u Zadar.

Gledate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
Odgovor na: Mataković
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">