Posjet hrvatskih iseljenika Hrvatskom državnom arhivu

U petak, 13. listopada 2006., u 11:30 počeo je u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu susret s grupom od 20 potomaka hrvatskih iseljenika iz Clevelanda (SAD). Grupu je doveo mr. Robert Jerin. Susret je vodila prof. Sanja Frigan-Ciuha, uz vrijednu pomoć naših članica Zlate Bujan-Kovačević i Ane Brkić, te prof. Marka Rimca. Uz mr. Roberta Jerina, vođu grupe, naši su gosti bili: Margaret Maršić Gariota, Joseph Rogers, Jean Buchar Snider, Joseph J. Cindrich, Ronald i Helen Wood (Bilicic), David & Evelyn Lubanovich, Robert S. Rothart, Ursula Gabler Hallmark.

Nakon jednosatnog uvodnog razgovora (S. Ciuha) gosti su mogli puna tri sata na rezerviranim mikročitačima pregledati unaprijed pripremljene mikrofilmove s matičnim knjigama iz župa iz kojih potječu njihovi preci.

Odličnu organizaciju susreta treba očito pripisati dogovoru koji su naši predstavnici imali prije desetak dana s ravnateljem HDA dr. Ćosićem. Gosti su izrazili veliko zadovoljstvo rezultatima susreta te najavili dolazak i iduće godine.

O ovoj akciji opširnije će biti riječi na redovnom susretu “Utorkom u Opatičkoj 16”, u utorak, 17.10. u 18 sati.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.