Filmski četvrtak u HDA: “Živa istina”

U dvorani Kataloga Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg 21, u četvrtak, 24. travnja 2014. godine u 18,00 sati u okviru filmskog četvrtka u HDA održat će se projekcija digitalno restauriranog dugometražnog igranog filma „Živa istina“ (1972.) redatelja Tomislava Radića, uglednog hrvatskog autora. Prikazivanjem filma želja je HDA podsjetiti javnost kako audiovizualna baština ima neprocjenjivu kulturnu, povijesnu, dokumentacijsku, znanstvenu, nerijetko, i sentimentalnu vrijednost.


Scena iz filma. Izvor: Leksikografski zavod Miroslav Krleža

"Živa istina"

Režija/scenarij: Radić, Tomislav, 1972., igrani, 35 mm, c/b, 77 min.
Produkcija: Filmski autorski studio (FAS)

Sadržaj: Živa istina na intrigantan način prepliće fikciju i životnu priču glumice Božidarke Frait. Snimljen u stilu cinéma véritéa i s velikom dozom improvizacije, film je bio gotovo revolucionarni iskorak u prilično ukočenoj i ideologiziranoj hrvatskoj kinematografiji početkom 1970-ih. U početku neshvaćen i podcjenjivan, danas se smatra jednim od najboljih hrvatskih filmova iz toga razdoblja i jednim od najuspjelijih autorskih debija u hrvatskoj kinematografiji.

Glumci: Božidarka Frait, Roza Rosoci, Vesna Veselić, Zlatica Dubravčić, Irena Uhl, Verica Podolšak, Zdenka Livajić, Inge Grandić, Vjeran Zuppa.

Putovanje je besplatno za ljubitelje hrvatskog filma.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.