Predavanje Hrvoja Gržine: Povijesni fotografski procesi

 U utorak, 12. ožujka 2013. u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu, viši arhivist u Hrvatskom državnom arhivu Hrvoje Gržina održat će predavanje za rodoslovce i goste pod naslovom "Povijesni fotografski procesi".

Sadržaj predavanja

Kroz više od sto i sedamdeset godina svog postojanja, počevši od predstavljanja prvog komercijalnog fotografskog postupka, dagerotipije, 1839. godine u Parizu, fotografija je prošla čitav niz tehnoloških promjena neprestano se razvijajući u skladu s napretkom na polju tehnologije s kojom je od prapočetaka nerazdruživo povezana. Razvojem fotografske tehnologije i pojavom novih materijala, stariji bi fotografski procesi postupno izlazili iz prakse i bili zamijenjeni novima, a svakim korakom naprijed fotografija bi postajala sve dostupnija širem krugu ljudi.

Fotografije izvedene nekim od brojnih povijesnih procesa danas možemo naći u raznim zbirkama pohranjenim u arhivima, muzejima, knjižnicama, kao i kod privatnih imatelja. Njihovo prepoznavanje, kao i znanje o njihovim osnovnim kemijskim i fizičkim značajkama, prvi su korak pri svakom daljem radu, osobito želimo li fotografije pravilno zaštititi, pohraniti i čuvati.

Predavanje će, prateći razvojni tijek i promjene u tehnologiji, ocrtati najznačajnije fotografske procese korištene na prostoru Hrvatske, počevši od dagerotipije pa sve do kolor postupaka koji se koriste i danas, a koji čine osnovu gotovo svih važnijih zbirki fotografija u zemlji. Izlaganje će biti ilustrirano različitim primjerima iz osobne referentne zbirke fotografskih procesa.

800px-View_from_the_Window_at_Le_Gras,_Joseph_Nicéphore_Niépce
Prva fotografija – “Pogled s prozora u Le Grasu” (oko 1826.). Izvor: Wikipedia

Prvu trajnu fotografiju napravio je francuski izumitelj Nicéphore Niépce 1822., ali je kasnije slučajno uništena. Fotografije je izrađivao na poliranoj kositrenoj ploči premazanoj derivatom nafte, bitumenom. “Pogled s prozor u Le Grasu” je prva, uspjela, trajna fotografija, također od Niépcea, a nastala je oko 1826. u Saint-Loup-de-Varennesu. Niépce ju je “uhvatio” s pomoću camere obscure fokusirane na bitumensku plohu veličine 20 x 25 cm. Tijekom 8-satne ekspozicije svjetlost je obasjala zgrade s obje strane fotografije. Izvor: Cahayabox

Hrvoje GržinaO predavaču

Hrvoje Gržina viši je arhivist u Fototeci Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Nakon završenog studija povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, od 2008. do 2010. usavršava se u radu s fotografijama kao predstavnik Hrvatske u sklopu inicijative Getty Conservation Institutea iz Los Angelesa, a 2011. godine kao dobitnik stipendije Northeast Document Conservation Centrea iz Andovera boravi u Sjedinjenim Američkim Državama. U Hrvatskom državnom arhivu vodi radionicu „Povijesni fotografski procesi – identifikacija, obrada i zaštita“ te održava predavanja o hrvatskoj fotografiji i Fototeci HDA za studente različitih fakulteta. Izlagao je na nizu stranih i domaćih skupova i autor je više radova vezanih uz povijest i konzervaciju fotografija.

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

2 komentara

  1. marina says:

    U koliko sati je predavanje?

  2. 18. Ispravio sam u tekstu, u sidebaru piše od ranije.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.