Karte Habsburške Monarhije dostupne na webu

Prava poslastica za istraživače povijesti i rodoslovce objavljena je nedavno na web-stranicama Mapire.EU: koristeći moderne tehnologije kao što su Google Maps, Google Earth i OpenStreetMap, moguće je pregledavati karte Habsburške Monarhije položene preko današnje karte Europe.

mapireNaslovnica projekta Mapire.EU

Od sadržaja dostupnih na sustavu Mapire, našim će istraživačima najzanimljivije biti sljedeće kolekcije:

zagrebZagreb, za vrijeme prve vojne izmjere (1764. – 1784.)

O izmjerama

Zbog vojno strateških i gospodarskih razloga, carica Marija Terezija 1763. donijela je odluku o izmjeri svih zemalja u Habsburškoj Monarhiji s glavnom svrhom da se što potpunije upozna zemlja i izrade pouzdane i detaljne topografske karte.

 • Prva državna topografska izmjera ili jozefinska izmjera (nazvana po Josipu II. u vrijeme kojega je završena), obavljena je od 1763. do 1787. za cijelu Habsburšku monarhiju. Jozefinska topografska izmjera obavljena je za civilni dio Hrvatske i Slavonije po županijama i za vojni dio po pukovnijama, u sklopu koje je izvršena i ekonomska izmjera samo za vojni dio Hrvatske i Slavonije (tzv. jozefinski katastar).
 • Druga topografska izmjera ili franciskanska izmjera (nazvana po caru Franji I.) obavljena je od 1806. do 1869. za cijelu Habsburšku Monarhiju. Franciskanska topografska izmjera Hrvatske, Slavonije i Vojne Krajine provedena je od 1865. do 1869. U sklopu druge topografske izmjere izvršena je i ekonomska izmjera civilnog i vojnog dijela Hrvatske i Slavonije. (tzv. franciskanski katastar).
 • Treća topografska izmjera ili francjozefinska izmjera (nazvana po caru Franji Josipu I.) provedena je od 1869. do 1916. za cijelu Habsburšku Monarhiju, a tom su izmjerom bile obuhvaćene sve hrvatske zemlje.

Budući da su jozefinski katastarski planovi za područje Hrvatske i Slavonije nastali pod pokroviteljstvom središnje državne uprave, oni se danas čuvaju u Ratnom arhivu u Beču, a u Hrvatskom državnom arhivu fragmentarno se čuvaju originali i precrti te izmjere. U fondu Arhiv mapa za Hrvatsku i Slavoniju čuva se katastarska dokumentacija za područje Slavonije nastala franciskanskom izmjerom te u Kartografskoj zbirci fragmentarni katastarski planovi iste izmjere te katastarski plan reambulacije za područje Vinkovaca i Novog Sela.

Iz sačuvane katastarske dokumentacije dobiva se cjelovit uvid u razvoj i širenje jednog regije. Mogu se pratiti promjene u strukturi naselja, dinamici širenja u odnosu na jozefinske izmjere, promjene u načinu korištenja čestica i utvrditi razlozi svih promjena koje su se odvijale na promatranom prostoru.

(Izvor: Hrvatska kulturna baština: Stari katastri Slavonije, Baranje i Srijema)

O sustavu Mapire

Mapire je napravljen u suradnji sljedećih institucija:

 • Austrijski državni arhiv, kao vlasnik prve i druge vojne izmjere
 • Mađarski državni arhiv, kao vlasnik mađarskih katastarskih karata
 • Hrvatski državni arhiv, kao vlasnik hrvatskih katastarskih karata
 • Gradski arhiv u Budimpešti kao vlasnik karata Budimpešte
 • Arcanum Adatbázis Kft kao razvijatelj i voditelj projekta
 • Institut za geofiziku i prostornu znanost sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Mađarskoj, kao znanstveni savjetnik.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

4 komentara

 1. Radmila Žunić says:

  Poštovani,
  Obraćam Vam se sa molbom da mi pošaljete naziv ustanove na njemačkom jeziku, adresu i e-mail adresu arhiva u kojem se čuvaju katastarski planovi i katastarska dokumentacija Austro-Ugarske države za područje Bosne i Hercegovine.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem,
  S poštovanjem,
  Žunić Radmila

 2. Kokot says:

  Poštovani,
  Činjenica da postoji na internetu sustav poput ovog sustava “Mapire” je izvrsna! Hvala Vam na objavljivanju ove vrijedne informacije. U kontekstu vlastitog istraživanja koristio sam se sustavom i zanima me znate li što označavaju kratice “D.” i “B.”?

 3. Ivica Dobric says:

  Zanimaju me stari katastarski planovi dio Novog Vinodolslog prema Selcu.

 4. Ivan says:

  Postovani
  Zanima me neka stranica sa podatcima kao sto je katastar.hr
  Madarski prostor, hvala

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.