Prilozi čitatelja: Hildegard Marie ili zatvorenica broj 9772

Krajem studenog 2012. godine elektroničkom smo poštom dobili tekst našeg čitatelja prof. Alfreda Krupe. Prenosimo ga u cijelosti, s priloženim dokumentima i fotografijama.

Hildegard Marie ili zatvorenica broj 9772: žrtva paljenica obitelji Krūppa (Krupa)

(memorijalni tekst sa osvrtom na šlesko rodoslovlje hrvatske obitelji Krupa)

U tijeku pisanja opširnijeg članka o genealogiji i genetici moje obitelji, pročitao sam nedavno objavljeni razgovor u Jutarnjem listu sa našim slavnim filmašom, dvostrukim oskarovcem Brankom Lustigom i njegov komentar o tome kako za posjeta koncentracionom logoru Auschwitz, među 10.000 ljudi koji su se okupili sa svih strana svijeta obilježiti Dan sjećanja na holokaust među brojnim nacionalnim zastavama nije vidio niti jednu hrvatsku zastavu. To me potaknulo da sam istaknem jednu vrlo posebnu „zastavu“, ako ne i najposebniju. To je uvijek ona vlastite krvi. U ovom slučaju „zastavu“ moje velike tete Hildegard Marie Jarczyk – „Hilde“.


Koncentracioni logor Auschwitz,Poljska, 1945. (Fotografija;AP)

Od najranije mladosti, s vremena na vrijeme, slušao sam o „teti Hilde“ – sestri moga slavnoga djeda – Alfreda Krupe1234567. Međutim, on je umro 1989.godine, a sa njime je umro i naš kontakt s obitelji u Poljskoj.

I sjećanja su blijedjela, sužavao se broj osoba koje bi znale nešto više o tim događajima, vrijeme i usmena predaja je mijenjali su činjenice. Tako da sam, kad sam puno godina kasnije, već kao odrastao čovjek, pokušao potvrditi priču o njezinoj smrti u „Dachau“ naišao na razočaranje, jer dostupe liste žrtava nisu sadržavale njezino ime.

I moj otac Mladen Krupa dipl. ing. građ., u saznanju svojeg vlastitog mješovitog njemačko-židovsko-poljskog podrijetla sa svoje strane je kontaktirao Yad Vashem u Jeruzalemu-Svjetski centar za dokumentiranje, istraživanje i obilježavanje Holokausta. Odgovor je i ovdje bio negativan. U tom trenutku činilo se da je naša potraga završena i da će samo jedna stara obiteljska fotografija iz 30-tih godina 20.stoljeća, sačuvana među osobnim stvarima brata Alfreda Krupe, biti jedini dokaz da je teta Hilde uopće živjela, a njezino mučeništvo će za buduće generacije ostati samo neprovjerena obiteljska legenda.


Donji red (s lijeva na desno); baka Theresia Podkowa rođ. Krūppa, šogorica Antonina i polubrat Jan Engelbert Krūppa. Srednji red; djed Joseph Peter Podkowa, Hildegard Marie Ossek /Jarczyk (treća s lijeva), do nje s desna stoji polubrat Alfred Joseph Krūppa. Njemu s desna, u redu više nalazi se i polubrat brat Gerhard Krūppa. Ostali u ovom trenutku nepoznati.

Teresę Podkowa/Krūppa (1871.-1945.) – „baka“, majka Anastasie Krūppa, kći “zimmermanna” (stolara) Jacoba Krūppa i Agnes Sobek. Unuka Simona Krūppa i Marie Galon sa očeve strane i sa majčine Thomasa Sobeka i Stephani Staschok.

 

Međutim, upravo tada kada se odustalo od svake nade da ćemo ikada saznati nešto više o teti Hildegard, obnovio se naš kontakt sa obitelji u Poljskoj – obitelji Janusza Krupe, sina Jana Engelberta Kruppe – starijeg brata Alfreda Kruppe.

Konačno, u ljeto 2012.godine Ilona Kikas (kćer Janusza Krupe) dostavila nam je smrtovnicu („Todesbescheinigung“) koncentracionog logora Auschwitz iz kojeg proizlazi da je Hildegard Marie Jarczyk umrla 1. 2.1944. godine u 8.20 sati od „herzmuskelinsuffizienz“ (slabosti srčanog mišića). Ovo je bio najčešći i lažirani razlog smrti koji se navodi u većini sačuvanih smrtovnica koje je izdavao „Der Lagerarzt“ (logorski liječnik). Čini se da je ovo jedina sačuvana smrtovnica koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau iz 1944. godine. U to vrijeme njezin polubrat Alfred je u Jugoslaviji već 11 mjeseci zapovijedao odjeljenjem u sklopu artiljerijskog diviziona 6. Ličke proleterske divizije te djelovao kao vojni crtač.

U ožujku 1942.godine, ženski logor uspostavljen je u Auschwitzu sa 6.000 zatvorenica i u kolovozu je preseljen u Birkenau. U siječnju 1944.godine, 27.000 žena je živjelo u Birkenau, u odjeljku B1a, u odvojenim četvrtima.

Treba se podsjetiti da je postojao jedan očevidac – svjedok („sonderkommando“) koji je tvrdio (Janu Engelbertu, bratu Alfreda Krupe) da je Hildegard Marie bačena na pokretna kolica i živa ugurana u peć krematorija. Čini se da takva smrt u krajnjoj i neizrecivoj patnji, u koncentracionom logoru Auschwitz nije bila česta, ali nije bila niti nepoznata.

Isto tako, s obzirom da memorijalni muzej Auschwitz-Birkenau posjeduje podatke o zatvorenicima logora do 31.12.1943. godine, među kojima nema Hildegard Marie Jarczyk, te kako nigdje nije naveden njezin registracijski broj, logično je zaključiti da je Hildegard Marie bila vjerojatno jedna od onih koji su ubijeni odmah ili vrlo brzo po dolasku u logoru.


Krematorij 1 (snimljeno po oslobođenju logora)

 


Prilog 1. Jedina poznata sačuvana smrtovnica koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau iz 1944.godine – smrtovnica Hildegard Marie.


Prilog 2.- Obavijest baki Teresi Krūppa.

International Tracing Service – ITS (Međunarodna služba za traženje) je bazirana na Sporazumu iz Bonna. Dana 6. lipnja 1955. vlade Belgije, Francuske, Savezne Republike Njemačke, Grčke, Izraela, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država potpisale su sporazum kako bi ustanovile međunarodnu komisiju koja će nadgledati ITS. Savezna vlada Republike Njemačke preuzela je obvezu financiranja rada ITS-a. Međunarodna komisija, koja se sada sastoji od 11 država članica, nadgleda aktivnosti ITS-a. Prilikom osnivanja ITS-a dan je humanitarni zadatak pružanja informacija o sudbini osoba progonjenih od nacističkog režima i spajanja obitelji razorenih ratom. ITS je pod upravljanjem Međunarodne komisije Crvenog križa (ICRC) u Ženevi.

U svojoj izjavi o misiji, the International Tracing Service (ITS) u Bad Arolsenu objavljuje svoju posvećenost služenju žrtvama nacističkog progona i njihovim obiteljima, dokumentirajući sudbine žrtava i čuvajući sjećanje na njih živim. Arhivske zbirke su jedinstvene u širini/veličini i značaju. ITS je odgovoran za očuvanje tih povijesnih dokumenata, obrađujući “zahtjeve i omogućavajući pristup arhivu za istraživanje i obrazovanje”. ITS arhiv čuva oko 30 milijuna dokumenata različitih tipova. Alfabetski i fonetski uređen Središnji registar imena (Central Name Index) sadrži preko 50 milijuna referentnih kartica za preko 17,5 milijuna osoba i predstavlja ključ prema dokumentima i pratećim informacijama.

Hildegard Marie Jarczyk (Ossek) i njezin polubrat Alfred Joseph Krūppa (Alfred Krupa) (rodonačelnik obitelji hrvatske obitelji Krupa) registrirane su i dokumentirane žrtve nacističkog progona.

On je bio odveden iz Mikolowa (Nikolai) u aneksiranoj poljskoj Gornjoj Šleskoj kako bi bio zaposlen kao prisilni civilni radnik (broj 69406) u Ammoniakwerk Merseburg-Launa Werke u Merseburgu u Njemačkoj, gdje je radio od 24. veljače 1941. do 27. travnja 1942. godine. Ovu informaciju potvrdio je ITS Bad Arolsen,Germany – International Tracking Service dana 7.studenog 2012.godine u dokumentu – dopisu Ref. no T/D -2 271 761. Dokument broj 73207398#1 iz ITS arhiva je priložen.

Njegova polusestra Hildegard Marie Jarczyk (Ossek) bila je uhapšena 30. siječnja 1942. u Gleiwitzu (Gliwice) i prevezena u ženski koncentracioni logor Ravensbruck između 3. i 7. ožujka 1942.  kao zatvorenica broj 9772. Ovu informaciju potvrdio je ITS Bad Arolsen,Germany- International Tracking Service dana 7. studenog 2012. godine u dokumentu – dopisu Ref.no T/D -2 271 761.

ITS također obavještava da se Jarczyk Hildegard, rođena 1. siječnja 1919. u Nikolaiu, pojavljuje u indeksu osoba preminulih u mjesecu veljači 1944. godine, od koje postoji otisak prsta u “Reichskriminalpolizeiamt” koje je sakupio “Reichskriminalpolizeiamt Reicherkennungsdienstzentrale” (u slobodnom prijevodu središnji policijski arhiv) u Berlinu, dana 20. ožujka 1944. s napomenom: “preminula 1.veljače 1944”.

Hildegard Marie umrla je u dobi od 25 godina i time ponovila tragičnu sudbinu svoje majke Anastazije Kruppa koja je umrla u dobi od 24 godine.

„Kunstmaler“ Krūppa Alfred (preslik fotografije iz arhiva nacističkih vlasti iz 1941.godine).

 

ITS za budućeg rodonačelnika obitelji Krupa u Hrvatskoj navodi: Krūppa, Alfred rođen 22. 7.1915. u Nikolai (Mikolow), zanimanje: kunstmaler (umjetnik-slikar), nacionalnost: Nijemac – Čehoslovak itd. Istom navodi da je adresa obitelji Rybnikerstrasse 47, Nikolai, dok su njegova prebivališta u Njemačkoj bila Weissenfels, Hermansgartenn i Naumburg, “Dantlekstr” 19.

Za strica Gerharda Krūppu, rođenog 3. 11. 1916.u Mikolowu, ITS izvještava da na žalost nije uspio pronaći sačuvanu dokumentaciju. Prema pričama koje su došle do nas, njega su ranili i zarobili Sovjeti i poslali ga u jedan od sibirskih gulaga. Njegova smrt ostaje tajna. DNK istraživanja su pokazala da je Alfred Joseph Krūppa pripadao markantnoj altajskoj (središnje azijskoj) i židovskoj muškoj liniji, u literaturi opisanoj kao Q1b1a (Y-DNK). Tvrdi se da se radi o rjeđe ili vrlo rijetko zastupljenoj liniji, o direktnim potomcima jednog od osnivača Aškenaza (Behar DM, Garrigan D, Kaplan ME, Mobasher Z, Rosengarten D, Karafet TM, Quintana-Murci L, Ostrer H, Skorecki K, Hammer MF. (2004). “Contrasting patterns of Y chromosome variation in ishkenazi Jewish and host non-Jewish Europeanpopulations”. Hum Genet 114 (4): 354–365. : “minor founding lineage”.)

Postavlja se pitanje kako je preživio Holokaust i zašto je upisan kao „mješanac“ Njemaca i Čehoslovaka?

Razlog leži u činjenici da je bio rođen izvan braka i ime njegova oca (Jan Krupa) nije navedeno u tom dokumentu. Njegova majka Anastasia Krūppa (rođ.1896) bila je poljska Njemica (Deutche Polen, Polacy pochodzenia niemieckiego) s češkom (Machoczek) i daljom vrlo vjerojatno normanskom genealogijom (Galon). Matični ured u Mikolowu nas je izvijestio o tim događajima: “majka je u trenutku rođenja bila djevojka i nije htjela otkriti ime oca”. Alfred Krupa, kao i njegov brat Jan Engelbert, cijeli život tvrdili su da im je otac slikar Jan Krupa kojeg su ubili „Rusi“ tijekom ustanka u Galiciji 1918./1919. Kako god bilo, majka je umrla 1920. godine te je od tada djecu podignula najvećim dijelom baka Therese Podkowa rođ. Krūppa (majka Anastasijina). Kod kuće se govorilo i njemački i poljski. Rodni list Alfreda Krūppe ne navodi religijsku pripadnost djeteta, a činovnik matičnog ureda u Mikolowu 29. listopada 1938.godine navodi, prema nalogu okruga Pszczyna, da je promjena pisanja prezimena “Krūppa” u “Krupa” gramatička greška (djeca su rođena kao Kruppa, ali su prema dostupnim dokumentima iz 1920.-tih koristila prezime Krupa). Tako je i svako židovsko etničko nasljeđe (a time i moguća primjena Nirnberških zakona) nacistima ostalo nepoznanica. Radi boljeg razumijevanja, potrebno je napomenuti da se prezime Krupa u JewishGen Holokaust Database pojavljuje 70 puta, a u obliku Kruppa 6 puta, dok se u bazi podataka muzeja Auschwitz-Birkenau prezime Kruppa pojavljuje 6 puta, a u obliku Krupa čak 102 puta. O svemu tome više u narednom genealoškom članku (ili člancima, ovisno o tome kako će se materija razvijati) gdje ću razmatrati primjenu genetike u genealogiji, kao nadopunu tradicionalnih metoda, s razrađenom hrvatskom genealogijom obitelji Krupa/Krūppa uključujući i moguću genetsku vezu prema Melungeonima i „Izgubljenoj koloniji“ te zašto se obitelj Krupa ima ubrajati u poljsko-litvansko plemstvo židovkog podrijetla („Polsko-litewskiej szlachty pochodzenia żydowskiego“).


Prilog 3. Prijevozni list za zatvorenika Hildegard Marie Jarczyk od 20.veljače 1942, u zloglasni ženski koncentracioni logor Ravensbruck. Bila je plavokosa, sa sivim očima.


Prilog 4.Registracijski list za prisilnog civilnog radnika Krūppa Alfreda u tvornici Leuna-Werke AG-Merseburg, iz ITS arhiva osoba žrtava nacističkog režima – dokument broj.73207398#1.


Prilog 5.Rodni list Hildegard Marie Ossek (Jarczyk) od 1.siječnja 1919. Bila je kći Leopolda Theodora Osseka (sin Walenty Osseka i Katarzyne Wesetryki) i Anastasie Krūppa (kći Therese Krūppa i Josepha Petera Podkowa). Joseph Peter Podkowa bio je sin “aufsehera” (nadglednika, inspektora) Winzenza Podkowe i Marriane Machoczek.


Prilog 6. Rodni list Alfreda Josepha Krūppe (Krupa) od 22.7.1915.- rodonačelnika hrvatske obitelji Krupa

O autoru

Alfred Krupa rođen je 14. lipnja 1971. godine u Karlovcu. Sin je Mladena Krupe, dipl. ing. građ. i Đurđice Krupa rođ. Benčić. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 1995.godine. Profesor je likovne grupe predmeta u smjeru Grafički dizajn u Srednjoj školi Duga Resa. Od 2007.godine osnivač je i administrator Y-DNK genetičko-rodoslovnog projekta “Royal Ashina of Khazaria” pri FTDNA -Houston, a od 2012.god i projekta “Jewish Nobility of Poland”.

Literatura

 1. Likovna enciklopedija Jugoslavije knj.
 2. Hrvatska lijeva inteligencija 1918-1945,Mladen Iveković, Vjekoslav Bratulić,str.177.
 3. Likovna umjetnost u narodnoj revoluciji, Muzej revolucije naroda Hrvatske, Edo Kovačević
 4. Prosvjetni i kulturni rad s odraslima u Hrvatskoj za NOB-e, Mihajlo Ogrizović,str.103.
 5. Crteži, grafija i akvareli iz narodnooslobodilačkog rata,Nada Šuica, Idris Ćejvan
 6. Alfred Krupa: retrospektiva (1943-1983) : Galerija “Vjekoslav Karas” 2-23.XI 1983, J.Baldani
 7. Chopin hrvatskog slikarstva – Alfred Krupa, LIKUM-Zagreb,1996.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

2 komentara

 1. Alfred Krupa says:

  Kao šte se vidi iz dokumenata Hildegard Marie je bila kćerka Leopolda Theodora Osseka iz Katowica.
  Ossek je germanizirana varijanta prezimena Osek (hebr.”pridodan”).
  Osiek [Polish spelling; alternative spelling: Oszek] (Kraków) from the town of Osiek (Sandomierz district of Radom gubernia; Jasło district, Biała district).
  Izvor: A Dictionary of Jewish Surnames from Galicia
  by Alexander Beider
  Isto tako u JewishGen-Poland nalazimo
  Osek Szapsa rođ.1853 (Lomza gubernia,provincija Varšava)
  Osek Golda umrla.1831 (provincija Krakow)
  Također u bazi Gesher Galicia nalazimo i
  Osek Jasko vlasnik imanja u 1850. (Kalush,Istočna Galcija,danas Ivano-Frankivs’ka oblast, Ukraine)

 2. Denise Bremridge says:

  Freddy, I have managed to get your whole family documentary translated into English. It is a remarkable story of survival and the truth of the Krupa family history is a story to be proud of today. I am trying to save this translation and would like to show it to the
  Cape Town Holocaust Museum.
  With all my love
  Dina and family x

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.