Prezime Martin

martin
Damir Martin. Izvor: Wikipedia.DE

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u 25 naselja Republike Hrvatske žive 63 obitelji i 116 duša s prezimenom Martin.

Najviše ih je: u Zagrebu (devet obitelji, 19 duša), Bezdanu pokraj Petlovca (7, 15), Donjoj Vrbi pokraj Slavonskog Broda (3, 11), Vukovaru i Zmajevcu pokraj Kneževih Vinograda po (3, 7), Belom Manastiru (2, 7), Iloku (2, 6), Buku pokraj Pleternice (1, 6), Korogu pokraj Tordinaca (2, 5) itd.

Prezime je s jezičnog motrišta istovjetno s osobnim imenom Martin, koje je hrvatska prilagođenica latinskog Martinus sa značenjem Marsov, marsovski, izvedeno od Mars, –tis, m. = bog rata u rimskoj mitologiji. Dakle Martin je ratnik, posvećen i darovan bogu Marsu.

Ime se širilo kršćanskim dijelom svijeta njegovanjem kulta Svetog Martina iz Toursa (316-397), posebno poznatog po prispodobi, koju je zabilježio njegov učenik i biograf Sulpicije Sever, kada svetac svoj vojnički ogrtač dijeli sa siromahom u liku Krista. „Taj je motiv obradio na kamenu reljefu u nas renesansni kipar Nikola Firentinac u starohrvatskoj crkvici Svetog Martina iznad Bobovišća na Braču.” [1]

Spomendan i blagdan Svetog Martina slavi se 11. studenog, a povezan s nizom pučkih običaja, kao što je primjerice šaljivi obred „krštenja mošta“, uz koji se priređuje i obilata gozba s glavnim sastojkom pečenom (martinjskom) guskom.

Inače Sveti je Martin po kršćanskoj tradiciji nebeski zaštitnik Francuske, a poznat je i kao utemeljitelj prvih samostana u Galiji (Francuskoj) i kao prvi veliki vođa samostanskog pokreta u zapadnoj Europi.

Slična su jezičnog postanja i prezimena:, Martinac, Martinaga, Martinaj, Martinaš, Martinašević, Martinović, Martinić itd.

Martin je ponajviše slavonsko prezime, jer u 14. naselja tog dijela Hrvatske živi 31 obitelj i 77 duša s prezimenom Martin, što su dvije trećine svih pripadnika tog roda.

Od njih je osvajač srebrene olimpijske medalja zlatnog sjaja 28-godišnji Damir, vesla u samcu, rođen 14. srpnja 1988. godine u Vukovaru. Damir je kao dijete morao od srbočetničkih agresora pobjeći iz rodna grada, tako da je dio djetinjstva proživio kao izbjeglica.

Inače Damir Martin je dvostruki europski i svjetski prvak te osvajač srebrene olimpijske medalje u četvercu na Olimpijadu u Londonu 2012 godine.

Literatura

  1. Suvremena katolička enciklopedija, Priredili:Mibhael Glazier i Monika K. Hellwig, Split 1998.
  2. F. Maletić i P. Šimunović, Hrvatski prezimenik: stanovništvo RH na početku 21. stoljeća, Zagreb 2008.
  3. M. Marković, Slavonija: povijest naselja i podrijetlo stanovništva, Zagreb 2002.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.