Tribina HRD-a: Evolucija čovjeka – od afričkog australopiticena do modernih ljudi

U četvrtak, 20. svibnja 2010. godine, u 17 sati u maloj čitonici Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg 21, u sklopu tribine HRD-a dipl. ing. molekularne biologije Marin Ježić, asistent u Botaničkom zavodu Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu, održat će predavanje na temu "Evolucija čovjeka – od afričkog australopiticena do modernih ljudi".

U predavanju će u osnovnim crtama biti objašnjena Darwinova teorija evolucije, principi prirodne selekcije kao i kratka povijest života na Zemlji, od postanka složene stanice preko evolucije kralješnjaka do razvoja čovjekolikih majmuna. Poseban naglasak bit će stavljen na zadnjih 4 milijuna godina evolucije čovjeka i njegovih predaka. Bit će istaknute najvažnije prekretnice u razvoju ljudske vrste koje rezultirale razvojem modernog čovjeka. Neki zanimljiviji fosilni ostatci poput nalaza iz Gruzije, južnog Sibira i otoka Flores bit će detaljnije komentirani. Najnovije spoznaje o evoluciji modernog čovjeka – Homo sapiens i njegovom odnosu s neandertalcima, nedavno objavljene u znanstvenim časopisima, bit će predstavljene u zaključku izlaganja.

Marin Ježić diplomirani je inženjer molekularne biologije. Radi kao asistent unutar istraživačke skupine za molekularnu mikrobiologiju Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Čitateljima web-stranica HRD-a poznat je po dva članka koja je objavio: Naslijeđe DNA i Utvrđivanje srodnosti molekularno-biološkim metodama

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.