Predavanje: “Slike iz obiteljske povijesti”

Nastavljamo s predavanjima članova Hrvatskog rodoslovnog društva o svojim rodoslovnim istraživanjima. Pozivamo vas na drugo predavanje u srijedu, 17. prosinca 2014. godine, u 18 sati u zgradi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu. Predavanje pod nazivom “Slike iz obiteljske povijesti” održat će naša članica Gordana Hmelina.

cardak-popisPopis graničarske posade iz bjelovarskog čardaka 1630.

Na predavanju će biti ispričana povijest obitelji Popović koja seže u 1737. godinu, kada su muški članovi obitelji bili graničari u Varaždinskom generalatu. Priču ćemo pratiti do svršetka I. svjetskog rata, kada se njen djed Filip vratio nakon šest godina iz ruskog zarobljeništva iz 4550 kilometara udaljenog Taškenta.

Muški potomci obitelji nisu izumrli do danas i jedna grana još živi na dijelu posjeda koji su njihovi najstariji preci dobili na uživanje kao naknadu za vojnu službu.

Vidimo se na predavanju!

Gordana Hmelina

je polaznica 5. generacije radionice "Za svojim korijenima" i koordinatorica druženja grupe 5/2009 u Sesvetama. Istražuje porijeklo svojih predaka iz Međimurja (obitelji Zebec) i Bjelovara (obitelji Popović).

Možda vam se svidi

1 komentar

  1. mladen paver says:

    Čestitke poštovanoj kolegic Hmelini za odlično,, znalački obrađenu temu – ne sjećam se da je netko tako detaljno, dokumentirano io zanimljivo obradio povijest jedne loze graničara i to s područja Varaždinskog generalata. Nadajmo se da će potaknuti još nekog iz našeg članstva za sličan pothvat.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.