4. koncert ciklusa Četiri godišnja doba Gudačkog kvarteta Rucner

U utorak, 9. prosinca u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva održat će se koncert Ciklusa komorne glazbe „Četiri godišnja doba“ Gudačkog kvarteta Rucner s početkom u 20.00 sati. “Zima – …mala kap u slapu…” je četvrti koncert Ciklusa koji traje već dvanaestu sezonu. Na programu će se izvoditi djela J. Magdića, J. W. Duartea, J. C. Cobiana, M. Simonsa, S. Joplina, J. P. Sousa, L. Badelta i Ivana pl. Zajca u povodu 100. obljetnice skladateljeve smrti.

rucner
Gudački kvartet “Rucner”. Izvor: web-stranice kvarteta

Gosti koncerta su orkestar El Sistema Zagreb čiju jezgru čine učenici glazbenih škola i studenti koji su prošli prvu SO DO radionicu orkestralnog muziciranja po metodi El Sistema. Polaznici programa El Sistema kroz glazbu usvajaju pozitivne društvene vrijednosti i stječu društvene vještine. Glazba tako postaje sredstvo kreiranja boljeg društva u kojem se pomiču moralne norme i standardi. Orkestrom ravna Marko Magdalenić koji se do sada predstavio publici brojnim nastupima u Hrvatskoj i diljem svijeta. Ricardo Luque, kojeg ćemo također upoznati na koncertu, predsjednik je udruge SO DO. Potječe iz Venezuele. Na svom glazbenom putu zaustavio se u Hrvatskoj gdje postaje prvi fagotist Zagrebačke filharmonije. Inače, mnogima je poznat kao pjevač grupe Cubismo. Na koncertu će se predstaviti publici i daroviti mladi gitarist Lovro Peretić, student druge godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Pobjednik je brojnih uglednih domaćih i međunarodnih natjecanja.

Hrvatski državni arhiv ove godine pridružio se Gudačkom kvartetu Rucner kao suradnik u realizaciji projekta Ciklusa komorne glazbe „Četiri godišnja doba“ s namjerom revitalizacije i promocije hrvatske glazbene baštine. Dio hrvatskog glazbenog bogatstva pohranjen je i u Hrvatskom državnom arhivu. Riječ je o ostavštinama poznatih hrvatskih skladatelja. Arhiv kao čuvar memorije sudjelovanjem u ovom projektu nastoji podići razinu svijesti o vrijednosti našeg glazbenog kulturnog nasljeđa te pobuditi zanimanje široke publike, ponajviše, mladog naraštaja za hrvatsku glazbenu baštinu koja je neosporno ostvarila europske dosege u glazbenoj umjetnosti.

Ulaznice možete kupiti u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21 radnim danom od 10,00 – 15,00 sati i sat vremena prije početka koncerta. Cijele ulaznica. 30,00 kn i 20,00 kn /đaci, studenti, umirovljenici.

Veselimo se Vašem dolasku.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.