Ponovno o seriji “Što misliš, tko si?”

Prije nepune dvije godine objavili smo vijest o popularnoj britanskoj rodoslovnoj seriji “Što misliš, tko si?” (“Who Do You Think You Are?”). Koncept emisije je jednostavan: u svakoj epizodi netko od poznatih gostiju uz pomoć stručnjaka otkriva svoje pretke. Primjerice, u britanskoj verziji serije, od nama poznatih osoba sudjelovali su atletičar Colin Jackson, glumci Jeremy Irons, John Hurt, Stephen Fry i David Suchet (glumio je Herculea Poirota), pjevačica i glumica Patsy Kensit, TV-voditelj Jerry Springer, gradonačelnik Londona Boris Johnson, glumica Kim Cattrall, glumac Rupert Everett i pjevač Jason Donovan.

Prije 14 dana britanski je BBC emitirao posljednju epizodu iz sedme sezone ove serije u kojoj su svoje pretke tražili:

 1. Bruce Forsyth (19. srpnja)
 2. Rupert Everett (26. srpnja)
 3. Dervla Kirwan (2. kolovoza)
 4. Monty Don (9. kolovoza)
 5. Rupert Penry-Jones (16. kolovoza)
 6. Alexander Armstrong (23. kolovoza)
 7. Jason Donovan (30. kolovoza)
 8. Hugh Quarshie (6. rujna)
 9. Alan Cumming (13. rujna)

Zanimljivost serije je u tome što producenti svake sezone istražuju pretke 12 poznatih osoba dok planiraju seriju. Nakon istraživanja taj se popis svede na 6 osoba, pri čemu se eliminiraju one čija je povijest nezanimljiva ili slična onima koji su obrađeni u ranijim epizodama.

Američka serija emitirana je na NBC-ju od 5. ožujka do 30. travnja, a u prvoj je sezoni prikazivanja istraživali su:

 1. Sarah Jessica Parker
 2. Emmitt Smith
 3. Lisa Kudrow
 4. Matthew Broderick
 5. Brooke Shields
 6. Susan Sarandon
 7. Spike Lee

Kanadska televizija emitirala je seriju samo u jednoj sezoni, 2007/08.

Australska televizija SBS emitirala je dosad dvije sezone, posljednja epizoda prikazana je 1. studenog 2009. godine. Treća sezona započela je 26. rujna, a bit će emitirano 16 novih epizoda.

Irska televizija RTÉ 1 emitirala je svoju posljednju epizodu 12. listopada 2009. godine. U jednoj od epizoda svoje je pretke istraživala poznata glumica Fionnula Flanagan.

Poljska televizija TVP1 prikazivala je poljsku verziju pod nazivom “Sekrety rodzinne” od studenog 2006. do ožujka 2007. godine.

U posljednje dvije godine serija se počela prikazivati i u drugim zemljama:

Kod nas je gledatelji mogu pratiti na dva satelitska kanala:

O točnom rasporedu programa možete se informirati na stranicama TvProfil.

Nažalost, hrvatska inačica te serije nikako da se pojavi na našim malim ekranima.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

1 komentar

 1. mladen paver says:

  Proljetos je na inicjjativu g. Željka Rogošića, poznatog novinara Dokumentarnog programa HRT, pokrenut rad na seriji originalne hrvatske verzije spomenute serije.  Snimljena je i prva emisija – o povijesti zagorskog prezimena Žerjavić, koja obuhvaća sudbine ljudi iz nekoliko generacija (najstariji spomen doseže u doba Gupčeve bune) i dodiruje meridijane od Omska (u Sibiru) do Ženeve. U pripremi je i priča o povijesti obitelji Cetinski, a u nacrtu još desetak tema. Hoće li se to i ostvariti? Autor Rogošić dovoljno je jamstvo za uspjeh zamisli, ali je pred njom i niz preprijeka. Držimo mu palčeve da uspije! Izaći s tom problematikom pred tv gledalište bila bi šansa, kakve do sada u Hrvatskoj nismo iomali.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.