Što misliš, tko si?

Naši čitatelji koji imaju satelitsku televiziju i mogu pratiti kanale Viasat History ili Zone Reality možda su nabasali na seriju “Who do you think you are?” (Što misliš, tko si?).

Seriju je izvorno počeo prikazivati BBC 2004. godine i dosad je emitirano pet sezona, dok se trenutačno priprema šesta. Koncept emisije je jednostavan: u svakoj epizodi netko od poznatih Britanaca uz pomoć stručnjaka otkriva svoje pretke. U emisiji su od nama poznatih osoba sudjelovali atletičar Colin Jackson, glumci Jeremy Irons, John Hurt, Stephen Fry i David Suchet (glumio je Herculea Poirota), pjevačica i glumica Patsy Kensit, TV-voditelj Jerry Springer i gradonačelnik Londona Boris Johnson.

U Velikoj Britaniji izlazi i istoimeni časopis, očito inspiriran uspjehom serije. Također, ustrojena je i izložba istog naziva.

Sve o izvornoj seriji “Who Do You Think You Are?” možete pročitati na stranicama BBC-ja. Nažalost, video-segmente koji se tamo nalaze ne možete gledati ako niste u Velikoj Britaniji. Ispod naslova smo s YouTubea prenijeli dio u kojem David Suchet istražuje svoje pretke.

Kako je serija je doživjela veliki uspjeh, u rujnu 2007. godine počelo je snimanje kanadske verzije te serije koja se sastojala od 13 epizoda. Od poznatijih Kanađana, sudjelovali su Margot Kidder (Lois Lane iz Supermana) i nama po lošem znani general Lewis MacKenzie.

Slijedila je australska verzija u siječnju 2008. godine.

Velika američka televizijska kuća NBC naručila je američku verziju ove serije za sezonu 2008./09., a producira je Lisa Kudrow, poznatija kao Phoebe iz serije Friends (Prijatelji).

U rujnu ove godine seriju je počela prikazivati i irska televizija RTÉ 1.

Navedeni linkovi na stranice svake pojedine verzije serije sadrže i pregršt materijala o istraživanju rodoslova općenito, tako da ih se isplati pogledati.

Ostaje za vidjeti koja će od domaćih televizija započeti sa snimanjem hrvatske verzije ove serije. Dok se to ne dogodi, raspored satelitskih kanala možete pratiti na sjedištu TV Profil Mediaking i tamo pronaći kad se emitiraju epizode iz serije (prema dosadašnjem iskustvu, emitiraju se isključivo 2 epizode u kojima sudjeluju Colin Jackson i Stephen Fry). Za kraj, na jednom mjestu, linkovi na razne verzije te serije:

Za one koji koriste Facebook, postoji i Facebook-grupa posvećena britanskoj seriji.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.